Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, 10 μέρες μετά την αποχώρηση του από τον προεδρικό θώκο, κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπός του.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει «το βαθμό κινητοποίησης» στην χώρα, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων για τις πολιτικές του Τραμπ όπως τα διατάγματα ενάντια στην μετανάστευση.
«Το γεγονός ότι οι πολίτες ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα να συναθροίζονται και να κινητοποιούνται για να μεταφέρουν το μήνυμα τους στους εκλεγμένους αξιωματούχους είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε να δούμε όταν οι αμερικανικές αξίες βρίσκονται σε κίνδυνο», πρόσθεσε.
«Αναφορικά με συγκρίσεις με την εξωτερική πολιτική του προέδρου Ομπάμα, όπως έχουμε ακούσει στο παρελθόν, ο πρόεδρος (Ομπάμα) βρίσκεται σε θεμελιώδη διαφωνία με την αντίληψη των διακρίσεων ενάντια σε άτομα εξαιτίας των πεποιθήσεων ή της θρησκείας τους», κατέληξε ο Λούις.
Την ίδια ώρα, όμως, αδιευκρίνιστος αριθμός στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν έναν επίσημο «δίαυλο», τον λεγόμενο «της διαφωνίας» για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο διάταγμα, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρκ Τόνερ.
«Γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα τηλεγράφημα (που μεταδόθηκε) μέσω του διαύλου διαφωνίας και αφορά το διάταγμα», εξήγησε ο Τόνερ ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ επί υπουργίας του Τζον Κέρι και παραμένει στη θέση του μέχρι να εγκριθεί ο διορισμός του διαδόχου του Κέρι, του Ρεξ Τίλερσον.
Το υπουργείο υπενθύμισε ότι αυτός ο επίσημος «δίαυλος διαφωνίας» λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.
Ο Τόνερ δεν έδωσε διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του «μηνύματος», ούτε για τον αριθμό των διπλωματών που το στηρίζουν ή που το υπέγραψαν.
Ο Τόνερ τόνισε ότι ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. ο Τόμας Σάνον) και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσδίδουν μεγάλη σημασία και σέβονται αυτόν τον «δίαυλο διαφωνίας». Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο (περίπου 70.000 άνθρωποι συνολικά) έχουν το δικαίωμα «να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και με εμπιστευτικό τρόπο στην ιεραρχία τους».
Ωστόσο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να στείλει τελεσίγραφο στους διπλωμάτες που διαμαρτυρήθηκαν επισήμως. «Είτε θα δεχτούν το πρόγραμμα, είτε θα φύγουν» είπε ο Σον Σπάισερ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Τραμπ.