Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σαν σήμερα έγινε η πρώτη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός

Η ταχύτητα διάδοσης του φωτός στο κενό είναι μία από τις πιο σημαντικές φυσικές σταθερές, που βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς της φυσικής και ισούται περίπου με 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο (299.792,458 για την ακρίβεια). Η ταχύτητα αυτή είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου. Αν ένα αυτοκίνητο έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός, σε ένα δευτερόλεπτο θα έκανε επτάμισι φορές το γύρο τις γης.

Ο πρώτος επιστήμονας που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός είναι ο δανός αστρονόμος Όλε Ρέμερ (25 Σεπτεμβρίου 1644 – 19 Σεπτεμβρίου 1710), που εργαζόταν στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο των Παρισίων. Βασιζόμενος σε αστρονομικά δεδομένα, όπως οι εκλείψεις των δορυφόρων του Δία, κατέληξε στην τιμή των 210.000 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Η μέτρηση του Ρέμερ έχει ιστορική αξία, διότι, εκτός του ότι προσέγγιζε αρκετά την πραγματική τιμή της ταχύτητας, έδειξε για πρώτη φορά ότι η ταχύτητα του φωτός έχει πεπερασμένη τιμή.

Ο Ρέμερ παρουσίασε τα πορίσματα των ερευνών του στη Γαλλική Ακαδημία Επιστημών σε μία σειρά ανακοινώσεών του από τις 22 Αυγούστου έως τις 22 Νοεμβρίου 1676, οπότε αναφέρθηκε στη μέθοδό του για τον υπολογισμό της ταχύτητας των φωτός. Τα πρακτικά αυτής ακριβώς της συνεδρίασης χάθηκαν και το μόνο που διέσωσε την παρουσίαση του Ρέμερ ήταν ένα άρθρο στο περιοδικό «Journal des sçavans» («Εφημερίδα των Επιστημόνων») της 7ης Δεκεμβρίου 1676.

 

Tags
Back to top button