Κατά πάσα πιθανότητα το Ιράν μέχρι και αυτήν την στιγμή αξιολογεί το βάθος των απωλειών που υπέστη ο στρατός του μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου.
Μεταξύ των στόχων που φαίνεται πως χτύπησε το Ιράν ήταν τα ρωσικής προέλευσης συστήματα αεράμυνας S-300 του κράτους. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν Αμερικανικοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Μάλιστα ειπώθηκε πως ούτε ένα ιρανικό σύστημα S-300 δεν επιβίωσε της επιχείρησης της Ιερουσαλήμ.
Απόλυτος Αφανισμός
Αναλυτικότερα, η είδηση πως έχουν απενεργοποιηθεί όλα τα συστήματα αεράμυνας S-300 του ιρανικού στρατού έχει προκαλέσει σάλο στην Τεχεράνη. Αν οι αναφορές επιβεβαιωθούν τότε το κράτος πράγματι βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Θα έχει χάσει ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της αεράμυνάς του και ως αποτέλεσμα θα είναι ευάλωτο σε μελλοντικές ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει το Ιράν - Εφιαλτική κλιμάκωση ή «αδυναμία»;
Πριν την ισραηλινή επίθεση το Ιράν είχε απομείνει με τρία πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 ρωσικής παραγωγής. Μέχρι το τέλος του Σαββάτου η Τεχεράνη δεν διέθετε ούτε ένα λειτουργικό εκτοξευτή, ανέφερε η αμερικανική Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Στην πραγματικότητα το Ιράν είχε στην κατοχή του άλλη μία μονάδα, ωστόσο το εν λόγω σύστημα καταστράφηκε από άλλο ισραηλινό πλήγμα νωρίτερα εντός του έτους που διανύουμε.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι που επικαλείται το αμερικανικό μέσο ανέφεραν πως το Ιράν κατάφερε να καταρρίψει μόνο ένα μικρό μέρος των ισραηλινών πυραύλων που εκτοξεύθηκαν το Σάββατο κατά της επικράτειάς του.
Και άλλες αμερικανικές πηγές έκαναν πάντως λόγο για μεγάλες καταστροφές και απώλειες στο δίκτυο αεράμυνας του Ιράν έπειτα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Εύστοχο παράδειγμα αποτελεί το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου (ISW), το οποίο έγραψε σε αναφορά του πως οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) στόχευσαν το Σάββατο τρεις ή τέσσερεις θέσεις S-300, συμπεριλαμβανομένης μίας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Imam Khomeini κοντά στην Τεχεράνη.
Κάποια από τα συστήματα S-300 στοχεύθηκαν όσο προστάτευαν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στο δυτικό και νοτιοδυτικό Ιράν, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των S-300 τόσο στο Ιράν όσο και στην Ουκρανία οι στρατιωτικοί ειδικοί συμπεραίνουμε πως το σύστημα αεράμυνας είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά στόχους έναντι σύγχρονων απειλών.