Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ διαμηνύει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία, εκτός και εάν «δεν προκληθεί».
«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός και εάν προκληθούμε να το κάνουμε» υπογράμμισε ο Τσιζόφ.
«Εάν η Ουκρανία πραγματοποιήσει επίθεση σε βάρος της Ρωσίας - μην εκπλαγείτε που θα απαντήσουμε» σημείωσε ακόμα ο ίδιος, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Επίσης, τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει «την κατάφωρη δολοφονία Ρώσων πολιτών πουθενά - ούτε στο Ντονμπάς».
Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε, χθες, , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει συνομιλίες για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας και την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
«Πρώτον, ο πρόεδρος Πούτιν πάντα ζητά διαπραγματεύσεις και διπλωματία... Και στην πραγματικότητα, έλαβε την πρωτοβουλία για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία.
Και η Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, είναι μέρος του μεγαλύτερου προβλήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία και φυσικά ο πρόεδρος Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» σημείωσε ο Πεσκόφ, μιλώντας στο CNN.
Τους τελευταίους μήνες, οι χώρες της Δύσης και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάπτυξη περαιτέρω στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, κάνοντας λόγο για υποτιθέμενη σχεδιαζόμενη εισβολή.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι δεν απειλεί καμία χώρα και εκφράζοντας, παράλληλα, τις ανησυχίες της σχετικά με τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, σημειώνοντας ότι αποτελεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Επιπλέον, η ρωσική πλευρά υπογραμμίζει το δικαίωμά της να μετακινεί στρατεύματα στα εδάφη της.
Την ίδια ώρα, το ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ένα ακανθώδες στοιχείο για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει προχωρήσει σε προτάσεις, προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες περιλαμβάνουν τον περιορισμό στην ανάπτυξη στρατευμάτων και πυραύλων, ζητώντας να σταματήσει η επέκταση κοντά στα ρωσικά σύνορα. Εντούτοις, το ΝΑΤΟ έχει τονίσει ότι θα διατηρήσει την πολιτική της «ανοιχτής πόρτας».