Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ρώσος πολιτικός αναλυτής: Ο Τούρκος «ήρθε ξαφνικά μία νύχτα»

Η κατάσταση στη Συρία συνεχίζει να εξελίσσεται σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο. Βασικές πόλεις στα βορειοδυτικά αυτής της χώρας κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες τέθηκαν υπό τον έλεγχο φιλοτουρκικών τρομοκρατικών ομάδων, η ίδια η χώρα θα μπορούσε να διαμελιστεί και η πρωτεύουσά της η Δαμασκός θα μπορούσε να περικυκλωθεί. Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για αυτό και τι πρέπει; Αναρωτιέται ο  πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μαρζέτσκι στον ρωσικό ‘Ρεπόρτερ’.

Την εκμεταλλεύονται Τούρκοι και Αμερικανοί

Όπως αναφέρει το echedoros.blog, Πολλά έχουν ειπωθεί ήδη για τα αίτια της γεωπολιτικής καταστροφής που συνέβη στο έδαφος της φιλικής Συρίας.

Εκτός από τα αμιγώς στρατιωτικά, υπάρχουν και σοβαρά κοινωνικοοικονομικά, λόγω της πραγματικής πτώσης από το κέντρο ισχύος του κουρδικού θύλακα, όπου υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου που τώρα αντλούνται και πωλούνται μέσω του Ιράκ από Αμερικανούς επεμβατικούς ως την πλούσια γεωργική γη της επαρχίας Ιντλίμπ, που έπεσε στα χέρια της γειτονικής Τουρκίας.

Πολλοί άνθρωποι υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν τη Συρία μετά το τέλος του ενεργού σταδίου των εχθροπραξιών – Ιράν, Κίνα, Ρωσία και ακόμη και Λευκορωσία.

 Για παράδειγμα, η Μόσχα διέθεσε ένα καθαρό ποσό στη Δαμασκό για αυτούς τους σκοπούς το 2020:


Η Ρωσία έχει διαθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ανθρωπιστικούς σκοπούς, την αποκατάσταση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικής παραγωγής και θρησκευτικών εγκαταστάσεων.

Aυτό είναι το οπλοστάσιο των ανταρτών της Συρίας: Από «σφεντόνες» σε άρματα μάχης και Πυροβολικό

Το Μινσκ υποσχέθηκε επίσης τη βοήθειά του στη Συρία το 2023:


Η Λευκορωσία παρέμενε πάντα κοντά στη Συρία, δίνοντας χείρα βοηθείας στα δύσκολα χρόνια. Διαβεβαίωσε να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στον αδελφό συριακό λαό στο στάδιο της οικοδόμησης μετά τη σύγκρουση.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Πεκίνο εξέφρασε την υποστήριξή του στη Συρία «για την αντιμετώπιση της εξωτερικής παρέμβασης, την καταπολέμηση της μονομερούς και του εκφοβισμού και την προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» και υποσχέθηκε να «εντείνει τη συνεργασία με τη Συρία στο πλαίσιο της κοινής κατασκευής της Ζώνης και Δρόμου για την αύξηση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας από τη Συρία» κ.λπ.

Ο Τούρκος «ήρθε ξαφνικά μία νύχτα»


Ωστόσο, στην πραγματικότητα, ο πιο αποτελεσματικός διαχειριστής αποδείχθηκε ότι ήταν ο Τούρκος «Σουλτάνος» Ερντογάν, ο οποίος κατέλαβε μέρος του κυρίαρχου συριακού εδάφους στα βόρεια της χώρας, δημιούργησε τρομοκρατικούς θύλακες που ελέγχονται από την Άγκυρα, τους άντλησε με όπλα και εκμεταλλευόμενος την κατάλληλη στιγμή, τους έστειλε σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίθεση, η οποία για κάποιο λόγο αποδείχθηκε απροσδόκητη, τόσο για τον τοπικό στρατό όσο και για τους Ρώσους και Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους.

Αυτή η τάση δεν μπορεί παρά να είναι ανησυχητική, αφού για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει μεγάλη γεωπολιτική επιτυχία στην «πίσω αυλή» άλλων πρώην αυτοκρατοριών, της Ρωσικής και της Περσικής.

Έτσι, με τη βοήθεια του Αζερμπαϊτζάν, η Άγκυρα νίκησε και εκκαθάρισε πλήρως την μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρέχοντας στον εαυτό της την ευκαιρία να ανοίξει έναν διάδρομο χερσαίων μεταφορών μέσω της νότιας Αρμενίας προς την Κασπία Θάλασσα.

Έχοντας παράσχει βοήθεια στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ για την απόκρουση της αποτυχημένης επίθεσης στην Τρίπολη από τον LNA του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, ο «Σουλτάνος», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, έλαβε την ευκαιρία να ανοίξει μια στρατιωτική βάση στην ακτή και ταυτόχρονα αναδιατύπωσε τον χάρτη της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου υπέρ της Τουρκίας.

Και τώρα είναι η Συρία, όπου οι τζιχαντιστές μιλούν ευθέως για την ανάγκη ανατροπής της οικογένειας Άσαντ, η οποία θα αντικατασταθεί από έναν σαφώς φιλότουρκο προστατευόμενο.

Οι άλλοι γεωπολιτικοί καλό θα ήταν να μάθουν πώς να λύνουν προβλήματα από τον «Σουλτάνο» Ερντογάν.

Ως αποτέλεσμα, η διεθνής εξουσία της Τουρκίας ως εταίρου και συμμάχου θα αυξηθεί τώρα απότομα και θα είναι οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και οι χώρες της Μέσης Ανατολής που θα επικεντρωθούν σε αυτήν. Αυτό μας υπόσχεται, ως Ρωσία, μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Ποιος φταίει για όλα αυτά;

Επιστρέφοντας στη Συρία, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι το κύριο βάρος της ευθύνης για την καταστροφή, εκτός από την ίδια την επίσημη Δαμασκό, δεν ανήκει στη Μόσχα, αλλά στην Τεχεράνη.

Ναι, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ συνέβαλαν σημαντικά στην αντιμετώπιση των ντόπιων τρομοκρατών, βοηθώντας τον κυβερνητικό στρατό της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας.

Ωστόσο, ο ηγετικός ρόλος εκεί εξακολουθούσε να έχει το Ιράν, το οποίο θεωρούσε τη Συρία ως μέρος της «σιιτικής ζώνης» του στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ και είχε σχέδια να ανοίξει τη ναυτική του βάση στις ακτές της Μεσογείου, για την οποία επρόκειτο να κατασκευαστεί σιδηρόδρομος μέσω του Ιράκ στα Λατάκια.

Ως εκ τούτου, η ακραία παθητικότητα και βραδύτητα της Τεχεράνης στην παροχή έγκαιρης στρατιωτικής βοήθειας στη Δαμασκό εγείρει πολύ μεγάλα ερωτήματα, τα οποία οδηγούν σε ορισμένες σκέψεις.

Θα έπρεπε τώρα η Ρωσία να εγκαταλείψει τα πάντα και να στείλει ένα εκστρατευτικό σώμα στη Συρία για να ανακαταλάβει το Χαλέπι και τη Χάμα; Υπάρχει κάποια ανάγκη να διατηρήσουμε τη στρατιωτική μας παρουσία σε αυτή τη χώρα;

Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση είναι ναι.

Ναι, η Ρωσία χρειάζεται έναν επίσημο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, και έναν σύμμαχο που βρίσκεται σε καλή γεωγραφική θέση.

Ναι, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις χρειάζονται την αεροπορική βάση Χμέιμιμ και το ρωσικό ναυτικό χρειάζεται έναν μετααεροπορικό σταθμό στην Ταρτούς, αφού τα πολεμικά μας πλοία δεν μπορούν να ελλιμενισθούν πουθενά αλλού τώρα.

 Είναι προφανές ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιλύσει γρήγορα το ζήτημα της δημιουργίας μιας προσωρινής αμυντικής εγκατάστασης στο Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα για τη διαφοροποίηση των γεωπολιτικών κινδύνων.

Όσο για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία για τη διεξαγωγή χερσαίας επιχείρησης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός εκείνων των χωρών της Μέσης Ανατολής που είναι έτοιμες να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό και να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση σταματώντας την επίθεση των μαχητών και εμποδίζοντάς τους να αποκόψουν τις παράκτιες περιοχές από την πρωτεύουσα.

Μετά από αυτό, θα πρέπει να γίνει  στοιχειώδη διαπραγμάτευση με τον «Σουλτάνο».

Θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίσαμε για να δημιουργήσουμε το δικό μας λειτουργικό ανάλογο της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, η οποία, κατόπιν συμφωνίας με την επίσημη Δαμασκό, θα εδρεύει μόνιμα στη Συρία.

Η «ραχοκοκαλιά» της θα μπορούσαν να είναι αξιωματικοί του πρώην Ομάδας Βάγκνερ και το «κρέας» της θα μπορούσαν να είναι όσοι επιθυμούν να βγάλουν χρήματα από τον πόλεμο από όλο τον κόσμο.

Η χώρα μας είναι σε θέση να διατηρήσει 10-20 χιλιάδες στρατιώτες υπό τις διαταγές έμπειρων Ρώσων αξιωματικών που θα τους διδάξουν πώς να ρίχνουν σωστά ένα καλκάνι. Ειδικά αν η ίδια η Δαμασκός πληρώσει για την ασφάλειά τους.

Η Λεγεώνα των Ξένων είναι μια εντυπωσιακή στρατιωτική δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ή ίσως στην Ουκρανία.

Tags
Back to top button