Ρωσικά ΜΜΕ αλλά και λιβυκές πηγές αναφέρουν ότι η κατάληψη της πόλεως της Σύρτης ήταν αποτέλεσμα ισχυρότατης επέλασης μεγάλης δυνάμεων των Ρώσων μισθοφόρων, οι οποίοι κατάφεραν να την απελευθερώσουν μέσα σε μόλις τρεις ώρες.
Η εμφάνιση στην Σύρτη, ρωσικών μισθοφορικών δυνάμεων απογοήτευσε πλήρως τους Τούρκους μαχητές και τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Η έφοδος που έκαναν Ρώσοι και Λίβυοι του LNA, ανάγκασε τους Τούρκους τζιχαντιστές να τρέχουν προς τα πίσω χωρίς σταματημό για να σωθούν.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η πόλη απελευθερώθηκε πρακτικά χωρίς αντίσταση, διότι οι Τούρκοι μαχητές και οι δυνάμεις της κυβέρνησης της εθνικής ενότητας οπισθοχώρησαν άτακτα από την κύρια οδό, κινούμενοι δυτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν κοινωνικά δίκτυα, η επιθετική επιχείρηση για την πόλη της Σύρτης αναπτύχθηκε και οργανώθηκε με επιτυχία από την ρωσική δύναμη της εταιρείας «Wagner».
Κρίνοντας από τα παρουσιαζόμενα πλαίσια βίντεο, οι Τούρκοι μαχητές εγκατέλειψαν άρον άρον τον εξοπλισμό τους στους δρόμους, προσπαθώντας να κρυφτούν χωρίς να προσελκύσουν την προσοχή, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη αποδυνάμωση των δυνάμεων του GNA.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ρωσική πλευρά δεν σχολιάζει επισήμως την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών μονάδων στη Λιβύη, ωστόσο, σύμφωνα με διάφορες πηγές περίπου 2-2,5 χιλιάδες Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner, βρίσκονται στο έδαφος της Λιβύης.
Δυτικές πηγές, τονίζουν ότι η ρωσική παρέμβαση στη Λιβύη είναι «αυτοχρηματοδοτούμενη» στο βαθμό που οι Σαουδάραδες χρηματοδοτούν τον Χαφτάρ.
Η Ρωσία εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των καθεστώτων της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, που δεν επιθυμούν την άνοδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως συνέβη μία φορά στην Αίγυπτο του πρώην προέδρου Μ.Μόρσι.
Η Μόσχα όμως προωθεί την δική της ατζέντα στη Λιβύη. Εκτός από τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της Λιβύης, η χώρα μπορεί να προσφέρει μια νέα στρατιωτική βάση στη Ρωσία, στο αποκαλούμενο «μαλακό υπόβαθρο» του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, η οποία θα συμπληρώσει τις βάσεις στη Συρία και θα βοηθήσει στην μετάλλαξη της γεωπολιτικής δυναμικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, μια ισχυρή ρωσική παρουσία στη Λιβύη θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα το ζήτημα της ροής προσφύγων από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, γεγονός που θα οδηγήσει σε εποικοδομητική δέσμευση, παρά τις κυρώσεις της ΕΕ.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα όμως αυτήν την περίοδο, είναι το γεγονός της ισχυρής παρουσίας των Ρώσων σε μια χώρα όπως η Λιβύη, η οποία μπορεί να αποτελέσει σαφέστατα μια νέα » Συρία», στην οποία θέλει επιτακτικά μερτικό ο Ερντογάν, φλερτάροντας ταυτόχρονα και με τον Τραμπ.
Θα μπορούσε όμως στην χώρα αυτή να υπάρχουν ταυτόχρονα ρωσική, τουρκική και αμερικανική στρατιωτική παρουσία, ανεξάρτητα από την θέληση σχεδόν όλων των φυλών της χώρας που έχουν ξεσηκωθεί ειδικά κατά του Ερντογάν;
Εκτίμηση είναι ότι η Λιβύη δεν θα καταστεί τελικά μια νέα «Συρία», διότι πολύ απλά ο στρατηγός Χαφτάρ ενώνει προς το παρόν τους πάντες, για να σωθεί η χώρα από ξένες παρεμβάσεις και αυτό, οφείλουν να το λάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σοβαρά υπόψιν.