Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσικη προειδοποίηση προς την Άγκυρα: «Ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει τα πάντα» – «Η Τουρκία δεν έχει κοινά σύνορα με τη Λιβύη»

“Βόμβα” μεγατόνων ρίχνει ρωσικό ΜΜΕ για το σχέδιο δράσης της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο, ενόψει και της επικείμενης πιθανής απόβασης τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη, κάτι που δεν επιθυμεί επουδενί το Κρεμλίνο και προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν για τα δικά του συμφέροντα.


Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς που κινούνται πέριξ του Κρεμλίνου: Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η Άγκυρα χρειάζεται μια τέτοια επιχείρηση; Η Τουρκία δεν έχει κοινά σύνορα με τη Λιβύη και δεν υπάρχει καμία απειλή από τους Κούρδους. Στην πραγματικότητα, μπορεί όμως να υπάρχουν πολλοί λόγοι.

Πρώτον, ας μην ξεχνάμε ότι η Λιβύη ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τώρα στην Τουρκία, τα νεο-οθωμανικά συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά.

Η Άγκυρα σαφώς δεν αντιτίθεται στην αποκατάσταση της δικής της τάξης στην πρώην αποικία της Βόρειας Αφρικής.

Δεύτερον, η Λιβύη είναι πολύ πλούσια σε υδρογονάνθρακες και αυτό προμηνύει πολύ χρήμα για εξαγωγή. Εάν η στρατιωτική στήριξη της Τρίπολης αποδειχθεί επιτυχημένη και οι Τούρκοι είναι σε θέση να αναλάβουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων, η Άγκυρα θα αποστασιοποιηθεί σαφώς από αυτήν.


Τρίτον, νωρίτερα, είπαμε ότι στη Μεσόγειο υπάρχει συγκέντρωση πολύπλοκων συμφερόντων που αφορούν το φυσικό αέριο διαφόρων χωρών. Το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Κύπρος προωθούν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, λόγω του ανταγωνισμού με το ΤΑΝΑΡ και τον Turk Stream, τον οποίο  στηρίζει και η Άγκυρα.

Έχοντας επικεντρωθεί στην Τρίπολη, ο Ερντογάν θα απειλήσει να κατασκευάσει ένα εναλλακτικό παρόμοιο έργο στην περιοχή της Μεσογείου με τον αγωγό EastMed.

Τούρκοι «πληρεξούσιοι» έχουν ήδη εμφανιστεί στη Λιβύη, η Μισράτα μετατρέπεται σε τουρκική ναυτική βάση. Η εμπειρία του πολέμου στην Υεμένη έδειξε πως μια ικανή δύναμη UAV με πυραύλους Κρουζ αποτελεί μια θανάσιμη δύναμη στα διυλιστήρια και στα πετρελαϊκά πεδία της Σαουδικής Αραβίας και η Τουρκία δημιουργεί κάτω από άκρα μυστικότητα έναν τρομερό στόλο εξοπλισμένων με πυραύλων drone για τέτοιες αποστολές.

Για παράδειγμα μέγας πονοκέφαλος για τη Ρωσία είναι οι συνεχείς επιθέσεις τρομοκρατών στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία, με αυτά τα εναέρια “όπλα”.

Με άλλα λόγια, τα περιθώρια δράσης της Τουρκίας εναντίον των ανταγωνιστών είναι μεγάλα. Ωστόσο, παρά τα προφανή οφέλη, από μια «περιπέτεια στην Λιβύη», μπορεί ξαφνικά η όλη προσπάθεια  να τελειώσει πολύ άσχημα για τον Πρόεδρο Ερντογάν, λόγω αστάθμητων παραγόντων και των τεραστίων συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει κοινό σύνορο μεταξύ των χωρών αυτών (Λιβύης-Τουρκίας) . Η μεταφορά μιας σοβαρής τουρκικής στρατιωτικής δύναμης από αέρος είναι άκρως προβληματική και επικίνδυνη.

Από τη θάλασσα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία θα διασχίσει μια απόσταση που έχει ενδιάμεσα, πολύ σοβαρούς παίκτες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται πίσω από την Ουάσινγκτον, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, την τρίτη ισχυρότερη χώρα στο ΝΑΤΟ.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών αξίζει να αναφερθεί χωριστά.

Η πίεση της Ουάσιγκτον στον αγωγό Nord Stream 2 είναι γνωστή. Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην «επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου«.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 για απεριόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα, τώρα η νότια κατεύθυνση έχει την σειρά της. Δεν απειλείται μόνο ο αγωγός Turk Stream, αλλά και ο αγωγός TANAP.

Για τους Αμερικανούς, είναι ευεργετικό να ωθήσουν όλους τους συμμετέχοντες στην περιοχής της Μεσογείου σε έναν πόλεμο, άμεσο ή έμμεσο, που θα θέσει υπό αμφισβήτηση την υλοποίηση και αποτελεσματική λειτουργία των αγωγών, θα επιδεινώσει τα υφιστάμενα προβλήματα των χωρών που συμμετέχουν στη σύγκρουση και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για αυτούς”, καταλήγουν οι Ρώσοι ειδικοί.

Όλα λοιπόν προμηνύουν ένταση στην Α.Μεσόγειο την αυγή του 2020, γιατί όπως φαίνεται ξεκάθαρα, ΗΠΑ- Ρωσία δεν έχουν μοιράσει τα συμφέροντα τους στην περιοχή.

Tags
Back to top button