Σε «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων, στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου, επιδίδονται τα τελευταία δύο 24ωρα οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ρωσίας. Η δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μάικλ Φάλον αναφορικά με το «πλοίο της ντροπής», όπως χαρακτήρισε το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», με αφορμή τον διάπλου από τα βρετανικά στενά, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, η οποία «πρότεινε» στον Βρετανό ΥΠΕΞ να «εστιάσει την προσοχή του στον δικό του στόλο».
Η ένταση μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα. Τα επεισόδια είναι συνεχόμενα, τόσο στη Βαλτική Θάλασσα, όσο και στη διαρκή υποστήριξη των Βρετανικών δυνάμεων στη μεταφορά στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Επιπροσθέτως, έχουν αναφερθεί συχνά επεισόδια «δοκιμαστικών πτήσεων» από ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη στη σφαίρα επιρροής των βρετανικών δυνάμεων, ενώ στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και ο νυν υπουργός Εξωτερικών, αναφέρουν σε κάθε ευκαιρία, ότι το Κρεμλίνο αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τον κόσμο.
Το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ διέπλευσε τα βρετανικά στενά την Τετάρτη, κατά την επιστροφή του από τις ακτές της Συρίας και τη Μεσόγειο. Βρετανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και «συνόδευσαν» το ρωσικό σκάφος, προκαλώντας την πρώτη αντίδραση της Μόσχας. Ακολούθησε η δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μάικλ Φάλον, ο οποίος χαρακτήρισε το Κουζνέτσοφ «πλοίο της ντροπής». «Διατηρούμε την προσοχή μας στην επιστροφή του Κουζνέτσοφ στη Μόσχα, ενός πλοίου της ντροπής, μοναδική αποστολή του οποίου ήταν να κάνει το λαό της Συρίας να υποφέρει», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας. Τα ρωσικά πλοία δεν έχουν ανάγκη από «υπηρεσίες συνοδείας»», ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως ο Μάικλ Φάλον θα έπρεπε «να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στον δικό του στόλο».