Μία ρομποτική στολή η οποία «υπόσχεται» να βοηθήσει παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να περπατούν ευκολότερα ανέπτυξαν επιστήμονες των National Institutes of Health στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Κάποιες κλινικές έχουν ήδη ογκώδεις ρομποτικές συσκευές που υποστηρίζουν παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, έτσι ώστε να εξασκούνται στο περπάτημα- αλλά συνήθως κρέμονται από το ταβάνι μέσω ειδικού συστήματος, και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται στο σπίτι.
Η συγκεκριμένη συσκευή, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του New Scientist, είναι πλήρως φορητή.
Αισθητήρες στα πόδια του εξωσκελετού παρακολουθούν το κάθε βήμα, το οποίο μετά αναλύεται από υπολογιστή που βρίσκεται σε ένα σακίδιο. Την κατάλληλη στιγμή, η στολή ενεργοποιείται, στηρίζοντας τον χρήστη και ελαφρύνοντας το βάρος.
Η εγκεφαλική παράλυση προκαλείται από ζημιά ή προβλήματα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και επιφέρει κινησιακές δυσκολίες.
Αν και πολλά παιδιά που πάσχουν από αυτήν μπορούν να περπατούν, συχνά υπάρχουν προβλήματα στο βάδισμα ή στα γόνατα, με αποτέλεσμα η κίνησή τους να απαιτεί περισσότερη δύναμη και ενέργεια από ό,τι κανονικά- μια κατάσταση που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν το παιδί μεγαλώνει, καθώς οι μύες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Η στολή αποσκοπεί στο να το αλλάξει αυτό, παρέχοντας δυνατότητα κίνησης και σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Αν αλλάξουμε τον τρόπο βαδίσματος σε νεαρή ηλικία, μπορούμε να διατηρήσουμε την κινητικότητα και στην ενήλικη ζωή. Η χρήση του εξωσκελετού θα είναι μόνο προσωρινή. Θέλουμε να μπορούν να περπατούν χωρίς αυτόν» λέει ένας εκ των ερευνητών, ο Τόμας Μπουλέα.
Η συσκευή δοκιμάστηκε επιτυχώς σε επτά παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ηλικιών από 5 ως 19: Κανένας εκ των χρηστών δεν έπεσε στη διάρκεια της χρήσης της, ενώ μετά από έξι εκπαιδευτικές συνεδρίες, όλοι πλην ενός είδαν βελτίωση στο βάδισμά τους.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr