Τα τρόφιμα μετρώνται για την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος μέσω του γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ). Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 0-100. Τα τρόφιμα που έχουν γλυκαιμικό δείκτη κάτω από 55 θεωρούνται ότι έχουν χαμηλό ΓΔ, από 56-69 θεωρείται μεσαίο, ενώ από 70 και πάνω θεωρείται υψηλό. Συνιστάται να τρώτε τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ.
Ένας άλλος τρόπος μέτρησης, της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα από διάφορα τρόφιμα είναι μέσω του Γλυκαιμικού Φορτίου (ΓΦ). Το ΓΦ μετρά σε πόσο χρόνο τα τρόφιμα θα απελευθερώσουν τη ζάχαρη στο σύστημα. Τα τρόφιμα που έχουν γλυκαιμικό φορτίο 20 θεωρούνται ότι έχουν υψηλό ΓΦ, 11-19 θεωρείται μέτριο και 10 ή λιγότερο θεωρείται χαμηλό.
Πολλά τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλό ΓΔ, αλλά χαμηλό ΓΦ, π.χ το καρπούζι. Αντίθετα άλλες τροφές έχουν χαμηλό ΓΔ και υψηλό ΓΦ όπως το αλεύρι από βρώμη, το οποίο απελευθερώνει τη ζάχαρη στο σύστημα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Τρόφιμα με υψηλό ΓΔ είναι φλεγμονώδη από τη φύση τους, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνετε τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ και ΓΦ, όσο το δυνατόν περισσότερο ή να χρησιμοποιείται φυσικούς τρόπους για την άμβλυνση της γλυκαιμικής αντίδραση στο οργανισμό.
Φυσικοί μέθοδοι για την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Χρησιμοποιήστε Λεμόνι:
Το κιτρικό οξύ του λεμονιού βοηθά στο να ρυθμιστεί η απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ουσίες και τα ιχνοστοιχεία στο λεμόνι βοηθούν στη βελτίωση της σηματοδότησης της ινσουλίνης, στην ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος και στην σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος. Πιέστε ένα λεμόνι σε όσες το δυνατόν περισσότερες τροφές και πιείτε το φρεσκοστυμμένο σε καθαρό νερό.
Χρησιμοποιήστε μηλόξιδο:
Το ξίδι είναι πολύ υψηλό σε οξικό οξύ. Αυτό το οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη γλυκαιμική αντίδραση ενός τυπικού γεύματος βασισμένο σε υδατανθράκες κατά 31%. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη μετά από γεύμα υδατανθράκων, μειώθηκε ο γλυκαιμικός δείκτης από 100 σε 64 (Ο γλυκαιμικός δείκτης κυμαίνεται από 0-100). Το μηλόξιδο παρέχει επίσης, ένζυμα, προβιοτικά και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν την σηματοδότηση του σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο σε όσες το δυνατόν περισσότερες τροφές.
Χρησιμοποιήστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση:
Σε αυτά περιλαμβάνονται κεφίρ καρύδας, λάχανο τουρσί, τουρσιά και kimchi. Στα ακατέργαστα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνονται το γιαούρτι, κεφίρ, amasai, τυρόγαλο που έχει υποστεί ζύμωση και ακατέργαστο τυρί. Αυτά τα τρόφιμα έχουν ένα φυσικό οξύ που επιβραδύνει την απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα, και παρέχουν ένζυμα, προβιοτικά και άλλα βιοενεργά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την σηματοδότηση του σακχάρου στο αίμα. Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία διαφορετικών τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση κάθε μέρα.
Χρησιμοποιήστε Κανέλα:
Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον γαστρικό ρυθμό κένωσης, βελτιώνει την ευαισθησία των υποδοχέων της ινσουλίνης και αναστέλλει τα ένζυμα που αδρανοποιούν τους υποδοχείς της ινσουλίνης. Η κανέλα έχει επίσης μια εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική δυνατότητα που εμποδίζει τις φλεγμονώδεις καταστάσεις και τη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και στους υποδοχείς της ινσουλίνης.
Συμπληρώματα διατροφής Whole Food Multi-Vitamin με χρώμιο:
Τα συμπληρώματα αυτά (είναι κατασκευασμένα με «ολόκληρα» τρόφιμα που προέρχονται από φυσικές πηγές όπως τα φρούτα, τα φυτά και τα λαχανικά και περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στο μέγιστο τον οργανισμό) βοηθούν τον οργανισμό με την παροχή υψηλής βιοδιαθεσιμότητας σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι κρίσιμα για την υγιή ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Ένα τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι το χρώμιο, το οποίο αυξάνει την παραγωγή και ενεργοποιεί την μεταφορά του μορίου της γλυκόζης GLUT-4.
Το χρώμιο ενεργοποιεί το μόριο GLUT-4 για να αλλάξει τοποθεσία από βαθιά μέσα στο κύτταρο σε μια θέση στην κυτταρική μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει το κύτταρο στη γλυκόζη να εισέλθει στο εσωτερικό του, όπου μπορεί να μεταβολιστεί σε ενέργεια, μειώνοντας τη κυκλοφορία του ζαχάρου στο αίμα σε κανονικά επίπεδα.