Ρεσιτάλ πιάνου, με αφορμή την επαναλειτουργία του μουσείου της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε απόψε σε εκδήλωση στο χώρο του μουσείου, παρουσία αρχαιολόγων, εργαζομένων του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου και πολιτών.
Το μουσείο είχε σταματήσει να είναι επισκέψιμο για το κοινό από τον Οκτώβριο του 2015, λόγω τεχνικών προβλημάτων στην υποδομή, τα οποία αποκαταστάθηκαν και πλέον ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό. Επισκέψιμος ήταν και είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς, στη μια πλευρά του οποίου στεγάζεται και το υπόγειο μουσείο της.
Το μουσείο της αρχαίας αγοράς φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τον υπαίθριο χώρο, ο οποίος όπως έχει αναδειχθεί, αποδίδει την εικόνα της αγοράς από τον 1ο έως και τον 5ο αι. μ. Χ., δηλαδή κατά τη ρωμαϊκή της περίοδο. Ορισμένα ωστόσο απ? τα αντικείμενα και τα ευρήματα, ανάγονται και στην παλαιότερη, ελληνιστική περίοδο - στην εποχή της ίδρυσης της πόλης.
«Η αγορά ήταν διαχρονικά, εκτός από χώρος στέγασης εμπορικών δραστηριοτήτων, η «καρδιά» της πόλης, το διοικητικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό της κέντρο, και πριν και μετά, μέχρι και τους νεώτερους χρόνους» δήλωσε ο αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καρλιάμπας.
Στη σύντομη παρουσίαση που έγινε με αφορμή την επαναλειτουργία του μουσείου, ο υπεύθυνος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κανονίδης, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του χώρου. Μετά την πυρκαγιά του 1917 και σύμφωνα με το σχέδιο Εμπράρ, προβλεπόταν σε αυτό το σημείο η ανέγερση δικαστηρίων - όμως το 1962 που άρχισαν οι πρώτες ανασκαφές για την κατασκευή τους, αποκαλύφθηκαν τα αρχαία. Το 1967 αποφασίστηκε ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαιολογικού, και ματαιώθηκε οριστικά η ανέγερση των δικαστηρίων σε αυτό το σημείο, ενώ στα επόμενα χρόνια, σταδιακά προχώρησαν οι ανασκαφές, αναδεικνύοντας τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο που είναι επισκέψιμος σήμερα. Το 2000 εγκαινιάστηκε και το μουσείο της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς, το οποίο, μετά από μια διακοπή περίπου ενάμισι χρόνου, ξεκινά να επαναλειτουργεί από σήμερα.
Το επόμενο διάστημα, όπως είπε ο κ. Κανονίδης, στο πλαίσιο των συνεργασιών της Εφορίας Αρχαιοτήτων με διάφορους άλλους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, θα διοργανώνονται παράλληλα στο μουσείο και εκδηλώσεις επιστημονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Το ρεσιτάλ πιάνου, με έργα κλασσικής και νεώτερης μουσικής, έδωσαν η Χιλιανή καλλιτέχνης Marianne Libis Wandersleben και ο Δημήτρης Παπαχαραλάμπους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ