Τα λαθραία φορτία, από χώρες της εξωτικής Άπω Ανατολής, με τσιγάρα, ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και παπούτσια «μαϊμού», αλλά και τα λαβράκια στις εφόδους για τη «μαύρη» διακίνηση πετρελαίου, βενζίνης και υγραερίου, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των διεθνών κυκλωμάτων, που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, η αναδιάρθρωση των Τελωνειακών υπηρεσιών είναι μονόδρομος και ο στόχος του επιτελείου της ΑΑΔΕ είναι να γίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων ο φόβος και ο τρόμος των πάσης φύσεως κι εθνικότητας λαθρεμπόρων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπογραφεί η πρώτη Απόφαση κι από το φθινόπωρο, η νέα τελωνειακή «ομπρέλα» θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία, με φόντο την είσπραξη τουλάχιστον 13,7 δις ευρώ.
Καταδρομικές σε βυτιοφόρα εν κινήσει
Το βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι ότι η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών παίρνει τέλος. Δύο κεντρικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες Τελωνείων, μια στην Αττική και μία στη Θεσσαλονίκη, θα τελούν υπό τις οδηγίες της Επιτελικής Υπηρεσίας Τελωνειακών Ελέγχων. Η τελευταία θα λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και θα έχει την ευθύνη του κεντρικού σχεδιασμού.
Προληπτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι, αξιοποίηση πληροφοριών και risk analysis θα ορίζουν τους στόχους, ενώ θα γίνονται και καταδρομικές π.χ. στη διακίνηση καυσίμων με βυτιοφόρα. Από αυτές τις καταδρομικές δεν θα γλιτώσουν ούτε τα σκάφη αναψυχής και είναι ενδεικτικό ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για έρευνες σε τουλάχιστον 15 θαλαμηγούς, στο πλαίσιο των ελέγχων λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων.
Ειδικότερα για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή τα ενεργειακά προϊόντα, τα αλκοολούχα και τα καπνικά, στα οποία παρατηρούνται εκτεταμένα φαινόμενα λαθρεμπορίας, θα διενεργηθούν τουλάχιστον 34.000 έλεγχοι δίωξης. Επίσης έμφαση δίνεται στον έλεγχο παραποιημένων προϊόντων, όπου θα διενεργηθούν τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι. Περαιτέρω εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη διακίνηση ρευστών διαθεσίμων. Με στόχο την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, θα συνταχθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων και θα διεξαχθούν τουλάχιστον 8.000 έλεγχοι διακίνησης μετρητών.
Οι οδηγίες για την τρέχουσα χρονιά είναι σαφείς:
Κατάσχεση τουλάχιστον 350.000.000 τεμαχίων τσιγάρων
Κατάσχεση τουλάχιστον 150.000 λίτρων υγρών καυσίμων και λοιπών ενεργειακών προϊόντων
Κατάσχεση τουλάχιστον 1.350.000 τεμαχίων παραποιημένων προϊόντων
Δέσμευση ρευστών διαθεσίμων αξίας τουλάχιστον 6.000 000 ευρώ
Επιπλέον 12.000 έλεγχοι δίωξης θα πραγματοποιηθούν από τα τελωνεία σε όλους τους λοιπούς τομείς, όπου εντοπίζονται φαινόμενα λαθρεμπορίου, όπως στο εμπόριο οχημάτων, στη διακίνηση ταχυδρομικών δεμάτων, στη διέλευση επιβατών κ.λ.π.
Συνολικά θα διεξαχθούν τουλάχιστον 15.850 εκ των υστέρων έλεγχοι από Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ, σε όλο το εύρος των κατηγοριών ελέγχων, με έμφαση στον έλεγχο της δασμολογητέας και φορολογητέας αξίας, των φορολογικών αποθηκών, των απαλλαγών ΦΠΑ κ.α.