Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ράλι» 180.000 δανειοληπτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας -Οδηγός βήμα προς βήμα

Θέμα ημερών είναι πλέον η λειτουργία της πλατφόρμας για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, από πλειστηριασμούς, η οποία αφορά περί τα 180.000 «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία θα ανοίξει στα τέλη Ιουνίου, ενώ ήδη έχουν δοθεί οδηγίες για τη διαδικασία.

Η ειδική πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες), και θα μπορεί να «σκανάρει» το πλήθος των δικαιολογητικών προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις αιτήσεις των δανειοληπτών.

Τα στοιχεία που θα «χτενίζει» η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία
Οπως αναφέρει η «Ημερησία», μέσω της πλατφόρμας θα αναζητούνται, θα ελέγχονται και θα ταξινομούνται οι φορολογικές δηλώσεις (Ε1, Ε3, Ε9) της τελευταίας 5ετίας του ενδιαφερόμενου δανειολήπτη και του ή της συζύγου του, τα δικαιολογητικά που αφορούν τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, τις ΔΟΥ, όπως και το υπόλοιπο της οφειλής του «κόκκινου» δανείου, που πρέπει να ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, θα πρέπει να προσκομίζουν οι ίδιοι το πιστοποιητικό βαρών (υποθήκη, προσημείωση), το οποίο εκδίδεται χειρόγραφα από τα υποθηκοφυλακεία και δεν μπορεί να το «δει» αυτόματα η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα διενεργούνται πλειστηριασμοί. Θα ακολουθήσει ένα δεκαπενθήμερο -μέχρι τα τέλη Ιουλίου- όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται κανονικά, ενώ από την 1η Αυγούστου, και καθ’ όλο τον μήνα, θα «παγώσουν» εκ νέου οι διαδικασίες.

Ανήσυχοι οι δανειολήπτες, ζητούν άμεση ένταξη στο πλαίσιο
Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων από δανειολήπτες που επείγονται να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου προστασίας πρώτης κατοικίας, προκειμένου να γλιτώσουν το ακίνητό τους από τον πλειστηριασμό, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έχουν κοινοποιηθεί προγράμματα εκπλειστηριασμού.

Το σημαντικό είναι ότι από τη στιγμή που θα μπει μπροστά η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία θα δέχεται αιτήματα 7 μέρες τη βδομάδα, ακόμα και τις αργίες. Η λειτουργία της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία, ωστόσο, στην πρώτη φάση της θα είναι πιλοτική, όπως ακριβώς συνέβη και με την πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού.

Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ο μεγάλος όγκος των αιτημάτων θα υποβληθεί εντός του τετραμήνου Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα υποβολής αιτήματος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Τα κριτήρια για να «αναχαιτίσετε» τον πλειστηριασμό
Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», για την ένταξη στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, το οποίο αντιμετωπίστηκε με ικανοποίηση από θεσμούς και αγορές, για την πρώτη κατοικία θα πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, αν πρόκειται για «καθαρά» στεγαστικό δάνειο.
Αν το δάνειο είναι επαγγελµατικό µε υποθήκη πρώτη κατοικία, τότε η αντικειµενική αξία διαμορφώνεται στις 175.000 ευρώ.
Το ληξιπρόθεσµο ποσό του δανείου είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για επαγγελµατικό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ. Αν η οφειλή έχει συνοµολογηθεί σε άλλο νόμισμα (πχ σε ελβετικό φράγκο), τότελαμβάνεται υπόψη η ισοτιµία ξένου νοµίσµατος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ώστε να καθοριστεί το µμέγιστο όριο των 130.000 ευρώ
Το εισόδηµα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 36.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια.
Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων είναι 15.000 ευρώ (μαζί με µμετοχές, οµομόλογα, κοσµήµατα, ράβδοι χρυσού, πολύτιµοι λίθοι).
Η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας και των µεταφορικών µέσων (σ.σ.: κότερα, ελικόπτερα κ.λπ.) του δανειολήπτη, του συζύγου και των προστατευόµενων µελών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
Πώς θα γίνεται η αποπληρωμή, τι ισχύει σε περίπτωση «ναυαγίου»
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τράπεζες θα παραμένουν σε «ανοιχτή γραμμή» και θα ενημερώνονται για τα αιτήματα των δανειοληπτών που προσφεύγουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προτεινόμενη από την τράπεζα ρύθµιση, σύμφωνα με το «Εθνος», προβλέπει επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής µέχρι 25 έτη, µε την προϋπόθεση ότι η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα υπερβαίνει το 80ό έτος. Το επιτόκιο είναι Εuribor τριµήνου συν περιθώριο 2%.

Η επιδότηση του ∆ηµοσίου διαρκεί όσο και η ρύθµιση, ενώ κάθε χρόνο επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότησης. Η επιδότηση διακόπτεται αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.

Στην περίπτωση που η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας δεν οδηγήσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της «κόκκινης» οφειλής, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να καταθέσει αίτημα αναδιάρθρωσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου.

Tags
Back to top button