Οι διαθεσιμότητες των υπαρχόντων C-130 και C-27J Spartan, μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, γεγονός το οποίο χρειάζεται άμεσα αποκατάσταση και μάλιστα με τον χαρακτήρα της κατεπείγουσας αγοράς νέων αεροσκαφών.
C-130J-Μεταφορική ικανότητα-ταχύτητα-εμβέλεια
Η μεταφορική του ικανότητα είναι χωρητικότητα: 92 στρατιώτες ή 64 αλεξιπτωτιστές ή 6 παλέτες ή 74 ασθενείς με 5 άτομα ιατρικό προσωπικό, ή 2–3 Humvee ή 1 ΤΟΜΑ (με τον πυργίσκο αφαιρεμένο) ή ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M113.
Στην Αθήνα βρέθηκε κλιμάκιο Αμερικανών για να συζητήσουν με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας το ενδεχόμενο απόκτησης από τη χώρα μας νέων
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που η Πολεμική Αεροπορία μελετάει τα τελευταία χρόνια, καθώς καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Επιτελείου.
Kατεπείγουσα προμήθεια μεταγωγικών C-130J για την άμυνά μας στο Αιγαίο
Οι χαμηλές διαθεσιμότητες μεταφορικών αεροσκαφών ήταν κοινό μυστικό στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναζητούνταν συνεχώς λύσεις (χωρίς όμως αποτέλεσμα), ενώ το πρόβλημα έγινε ευρέως μετά την αδυναμία της ελληνικής αποστολής με διασώστες να πετάξει με ασφάλεια στη Τουρκία για να συνδράμει στους απεγκλωβισμούς πολιτών, αλλά και στην μετέπειτα αποστολή στο Σουδάν. Στην περίπτωση της Τουρκίας, η ελληνική αποστολή, όχι μόνο έχασε πολύτιμες ώρες κατά τις οποίες θα μπορούσε να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια των τουρκικών πόλεων, αλλά αναγκάστηκε να αφήσει το όχημα της στην Ελευσίνα καθώς μετέβη στα Άδανα με C-27, το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα μεταφοράς βαρέων οχημάτων. Το θέμα ήρθε ξανά στο τραπέζι και οι εως τώρα παγωμένες διαδικασίες ενεργοποιήθηκαν.
Έρχονται με μορφή δωρεάς δύο C-130 από ΗΠΑ-Aναζητούνται νέα εκσυγχρονισμένα μεταγωγικά αεροσκάφη
Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ να αναζητήσουν τις καλύτερες και πιο συμφέρουσες λύσεις, έτσι ώστε να ανανεωθεί ο Στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών.
Εως τώρα σχεδόν το σύνολο του στόλου των C-130 Hercules παραμένει καθηλωμένο, με την Πολεμική Αεροπορία να έχει στη διάθεσή μόλις τρία από τα οκτώ μικρότερα μεταφορικά C-27 για το σύνολο των οποίων επιχειρείται πλέον σταδιακή αναβάθμιση μέσω της σύμβασης υποστήριξης με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Tı συζητήθηκε με τους Αμερικανούς
Το κλιμάκιο των Αμερικανών που επισκέφθηκε το ελληνικό Πεντάγωνο αποτελούταν από εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, της Αεροπορίας των ΗΠΑ και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin. Aπο την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ανώτατοι αρμόδιοι αξιωματικοί για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και η ΓΔΑΕΕ. Η Πολεμική Αεροπορία έθεσε τα εξής ζητήματα: την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, τα συστήματα που θα φέρουν και τους πιθανούς χρόνους παράδοσης. Θυμίζουμε πως η Αθήνα έχει αποστείλει ήδη LoR (Letter of Request for P&A) για το κόστος και τη διαθεσιμότητα 4+2 αεροσκαφών C-130 στη διαμόρφωση J, που αποτελεί την πιο σύγχρονη και δημοφιλή εκδοχή τους. Στην πρόταση περιλαμβάνονται η αγορά των αεροπλάνων με όλο τον εξοπλισμό, η εκπαίδευση του προσωπικού, η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τα νέα αεροπλάνα αλλά και η μετέπειτα υποστήριξη. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τα 6 αεροσκάφη αν η τιμή εν τέλει είναι συμφέρουσα. Το κόστος, υπολογίζεται περίπου στα 130 έως 140 εκατ. ανά μονάδα.
Τι απάντησε το αμερικανικό κλιμάκιο
Σύμφωνα με πληροφορίες απο ελληνικές αεροπορικές πηγές, η αμερικανική πλευρά απάντησε ότι ένας απο τους τρόπους που θα ωφελούσε οικονομικά την Ελλάδα και η παραλαβή των αεροσκαφών θα μπορέσει να γίνει σε πιο σύντομο χρόνο, είναι να παραληφθούν τα αεροσκάφη στη βασική διαμόρφωση, η οποία περιλαμβάνει τα περισσότερα απο τα συστήματα που ζήτησε η Πολεμική Αεροπορία και μετά απο ένα χρόνο χρήσης και δοκιμών, να εξετάσουν αν θα αναβαθμίσουν με περισσότερα συστήματα ή αν έχουν μείνει ικανοποιημένοι απο τις αποδόσεις.
Αποκαλύπτεται το τουρκικό σχέδιο: Γιατί η Τουρκία ζήτησε μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J Hercules από τη Βρετανία
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η ΓΔΑΕΕ θα αναλάβει να συντάξει και να αποστείλει στη κυβέρνηση των ΗΠΑ το επίσημο αίτημα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία, διότι στις ΗΠΑ όλες οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά περνούν απο το Κογκρέσο.
Aξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για την παραχώρηση δύο μεταχειρισμένων μεταγωγικών C-130 Hercules από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα από το πλεονάζον αμυντικό τους υλικό.
Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτείται η απόκτηση μεταφορικών αεροσκαφών είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά στο Αρχιπέλαγος. Συνεπώς δεν μπορεί έχει στη διάθεσή της μόλις ένα από τα δεκατρία μεταφορικά C-130Η και τρία από τα οκτώ C-27, διότι οι δυνατότητες ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση κρίσης ή φυσικής καταστροφής είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Το παράδειγμα της ΙΑF-Iσραηλινής Αεροπορίας
Eλληνικές αεροπορικές πηγές μιλώντας στο CNN Greece έφεραν ως παράδειγμα στο θέμα της απόκτησης νέων μεταφορικών αεροσκαφών τον τρόπο που ενήργησε η ισραηλινή αεροπορία που τώρα διαθέτει 7 C-130J. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όταν το Ισραήλ εξέταζε τον ενδεχόμενο να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα Στόλο ή να προχωρήσει σε αγορά νέων μεταφορικών, μετά απο συγκριτική μελέτη κατέληξαν ότι σε βάθος χρόνου τους συνέφερε να αγοράσουν καινούργια λόγω οικονομικών και επιχειρησιακών οφελών.
Η σπουδαιότητα των C-130J στο Αιγαίο
Αντιλαμβανόμαστε ότι με την αγορά 6 αεροσκαφών C-130J, η χώρα μας θα αποκτήσει την επιπλέον δυνατότητα μεταφοράς σε μια διαδρομή 552 στρατιωτών ή 384 αλεξιπτωτιστών ή 36 παλετών ή 444 τραυματιών, ή 12-18 Humvee ή 6 ΤΟΜΑ (με τον πυργίσκο αφαιρεμένο) ή 6 ΤΟΜΠ M113.
Αυτό είναι ένας τεράστιος πολλαπλασιαστής ισχύος για την άμυνά των νησιών μας σε περίπτωση διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων με την Τουρκία.
εξηγούσαμε τους λόγους για τους οποίους νησιά-μικρονησίδες μας στο Αιγαίο θα πρέπει να ενισχυθούν με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα.
Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο ο αμυνόμενος έχει δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, ο αμυνόμενος είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού το πυρ κυριαρχεί του ελιγμού. Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών και φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων, προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.
Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με την χρήση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J, είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα στην ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν).