Κύρια θέματα,Ρωσία • 05/05/2022 - 13:38
"Πράσινο φως σε περιορισμένη πυρηνική επίθεση": Tελική πρόβα πυρηνικού πλήγματος από Ρωσία- Ποιος είναι ο στόχος
Τελευταία προειδοποίηση από τον Ρώσο ΥΠΑΜ
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας
Για πρώτη ίσως φορά στην νεότερη Ιστορία της, η Ρωσία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων εναντίον χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Όλα δείχνουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας έχει λάβει απόφαση να προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία ρισκάροντας την εφαρμογή του δόγματος “κλιμάκωση για αποκλιμάκωση”.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
“Πυρηνική προσομοίωση από το Καλίνινγκραντ”
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, η προσομοίωση πυρηνικών πληγμάτων έγινε από βαλλιστικά συστήματα Iskander-M που σταθμεύουν τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Από εκεί, η Ρωσία μπορεί να πλήξει Πολωνία, Σουηδία, χώρες Βαλτικής μέχρι το Βερολίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “Η Ρωσία προχώρησε σε «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών βαλλιστικών πυραύλων Iskander οπλισμένων με πυρηνική κεφαλή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τα μέλη της ΕΕ τη Λιθουανία και την Πολωνία
Οι ρωσικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα εναντίον στόχων όπως πυραυλικά συστήματα, αεροδρόμια, αμυντικές υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης” σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Οι εμπλεκόμενες μονάδες προχώρησαν επίσης σε «ενέργειες σε συνθήκες ραδιενέργειας και χημικής μόλυνσης».
Στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.
“Θα κτυπήσουμε μεταφορές όπλων του ΝΑΤΟ”
Χτες, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα θεωρεί στόχο που πρέπει να καταστραφεί τη μεταφορά από το ΝΑΤΟ όπλων στην Ουκρανία.
“Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία.
Θέλω να επισημάνω ότι οποιαδήποτε μεταφορά από το ΝΑΤΟ προς τον ουκρανικό Στρατό είναι νόμιμος στόχος και πρέπει να καταστραφεί” είπε συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.
Δείτε το βίντεο
“Ρίξε πυρηνικά”
Ποια είναι η πιθανότητα κλιμάκωσης ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που ήδη μαίνεται στο ουκρανικό έδαφος, σε πυρηνικό;
- Στις 25 Απριλίου 2022, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει εξαφανιστεί, είναι πραγματική και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
- Την επόμενη μέρα, στον αέρα της τηλεοπτικής εκπομπής του επίσημου προπαγανδιστή του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη της, ο Πρόεδρος Πούτιν θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. στην Ουκρανία παρά να χάσει από αυτήν:
“Στο τέλος όλα αυτά θα τελειώσουν με ένα πυρηνικό χτύπημα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Δύο ημέρες αργότερα, προβλήθηκε επίσης ζωντανά στην ρωσική τηλεόραση πώς ο τελευταίας γενιάς διηπειρωτικός πυρηνικός πύραυλος RS-24 Sarmat ICBM μπορεί να χτυπήσει τις πρωτεύουσες κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών σε 106 έως 200 δευτερόλεπτα. Ο εκπρόσωπος της παράταξης LDPR στην Κρατική Δούμα, Alexei Zhuravlev, σχολίασε σχετικά:
Ποιο είναι το πρόβλημα; Ένας πύραυλος “Sarmat” και το βρετανικό νησί δεν θα υπάρχει.
- Την ίδια μέρα, 28 Απριλίου, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, στο προφίλ της σε ένα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, απείλησε το Κίεβο με πυρηνικό χτύπημα ως απάντηση στις επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος:
“Τι επιλογή μας δίνετε, ηλίθιοι; Πλήρης καταστροφή της υπόλοιπης Ουκρανίας; Πυρηνικό χτύπημα;” είπε χαρακτηριστικά.
- Στις 29 Απριλίου, ο Σεργκέι Μιρόνοφ, αρχηγός της παράταξης Δίκαιη Ρωσία στο κοινοβούλιο, μίλησε για την πιθανότητα πυρηνικής επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο:
“Κάποιος να πει στη Λίζα Τρας ότι ένας πύραυλος Sarmat είναι αρκετός για να καταστρέψει το νησί της Βρετανίας”.
- Στις 30 Απριλίου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σ.Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ουκρανία μπορεί να θελήσει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο κάτι που θα αποτελούσε θανάσιμη απειλή για τη Ρωσία.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Περιορισμένη πυρηνική επίθεση
Το 2000 η Ρωσία ανέπτυξε την ιδέα της χρήσης πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της “περιορισμένης χρήσης” σε μια μεγάλης κλίμακας μη πυρηνική επίθεση. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού της Σερβίας και της αστάθειας στην Τσετσενία.
Στο νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επισημάνθηκαν 4 τύποι ένοπλων συγκρούσεων:
- μία παρόμοια σε ένταση με τον πόλεμο στην Τσετσενία,
- τοπική, όπως η εκστρατεία στην Γεωργία το 2008,
- περιφερειακή, η οποία, προφανώς περιλαμβάνει την επιχείρηση που λαμβάνει τώρα χώρα στην Ουκρανία
- και παγκόσμια
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον η Μόσχα συμπεριέλαβε την περιορισμένη χρήση πυρηνικών όχι μόνο στο τέταρτο, αλλά και στο τρίτο επίπεδο της σύγκρουσης. Στόχος της είναι να αναγκάσει τον αντίπαλο να σταματήσει τις εχθροπραξίες που έχουν ήδη ξεκινήσει από την απειλή περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης.
Διαβάστε επίσης
«Κλιμάκωση για αποκλιμάκωση» – Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος
Αυτή η έννοια ονομάζεται «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση».
Το πιο συγκλονιστικό εύρημα, είναι ότι σύμφωνα με το ρωσικό δόγμα, ολόκληρη η νομική βάση για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία υπάρχει στη σύγκρουση αυτή.
Το ερώτημα είναι, θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά και αν ναι που θα χτυπήσει.
Αν η Ρωσία δεν κηρύξει και επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία ώστε να έχει νόμιμη βάση χρήσης πυρηνικών (δεν μπορείς να ρίξεις ακόμη και τακτικά πυρηνικά σε χώρα με την οποία δεν είσαι σε πόλεμο), τότε μένει μόνο μία επιλογή:
Να χτυπήσει πρώτα ΝΑΤΟϊκό κονβόι όπλων και σε περίπτωση αντεπίθεσης να γίνει χρήση πυρηνικών.
Νο1 στόχος φαίνεται να είναι “Ευρωπαϊκή χώρα” που βοηθά την Ουκρανία.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η Πολωνία ή η Ρουμανία.
Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ουκρανικά μαχητικά απογειώνονται από τα αεροδρόμια της Ρουμανίας. Μέσω της επικράτειάς της και της γειτονικής Μολδαβίας, προμηθεύονται καύσιμα και λιπαντικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ρουμάνοι στρατιωτικοί μπορεί να σχετίζονται άμεσα με τον βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Και πάλι όμως για να γίνει αυτό η Ρωσία πρέπει να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ισχυριστεί στην συνέχεια ότι η “Ρουμανία βοηθά την Ουκρανία και άρα μπήκε στον πόλεμο ενεργά εναντίον της Μόσχας”.
Σε μια τέτοια επιλογή προσανατολίζεται η Ρωσία. Πιθανότατα γι αυτό επελέγη η προσομοίωση μέσω Iskander-M.