Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε παρατηρήσει ότι η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση των σχέσεών της με την Γαλλία, σε μια προσπάθεια του Ερντογάν να διασφαλίσει την πώληση των πυραύλων αέρος-αέρος ΜΕΤΕΟR για τα μαχητικά Eurofighter Typhoon, κλείνοντας την "αεροπορική ψαλίδα" με την Ελλάδα στο Αιγαίο.
Για τον σκοπό αυτό ο Ερντογάν επιχειρεί να βρεί και άλλα σημεία σύγκλησης και συνεργασίας με το Παρίσι, γεγονός που μας προβληματίζει.
Ο Ολλανδός ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!"Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα"
Ο Ερντογάν "βρίσκει" σημεία σύγκλησης με τον Μακρόν προσεγγίζοντάς τον
Σύμφωνα με , υπήρξε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο αρχηγοί κρατών συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η διμερής συνεργασία, η περιφερειακή δυναμική και οι πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο ενισχυμένος διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα δύο έθνη μοιράζονται σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία.
Η κατάσταση στη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μ.Ανατολή στο επίκεντρο
Η κατάσταση στη Συρία ήταν το επίκεντρο της συζήτησης.
Ο Τούρκος ηγέτης τόνισε ότι η άρση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Συρίας ήταν ένα απαραίτητο βήμα, ενώ επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας να συνεχίσει την υποστήριξή της στη Συρία.
Ένα άλλο βασικό θέμα ήταν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της διατήρησης της εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ενώ παράλληλα υποστήριξε μια βιώσιμη επίλυση της σύγκρουσης
Τούρκος εμπειρογνώμονας: " Δεν υπάρχουν βαθιές αντιφάσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας"
Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Ενγκίν Οζέρ αναφερόμενος στη μελλοντική τροχιά των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας και τους βασικούς παράγοντες που ενδέχεται να διαμορφώσουν τις αλληλεπιδράσεις τους στο εγγύς μέλλον, είπε:
"Δεν είμαι σίγουρος πώς γίνεται αντιληπτό αυτό το ζήτημα στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν υπάρχουν βαθιές αντιφάσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών καλύπτουν περισσότερα από 200 χρόνια. Επιπλέον, οι θέσεις τους εξωτερικής πολιτικής ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Η Τουρκία και η Γαλλία μοιράζονται κοινά συμφέροντα, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
Επισήμανε ότι μετά την έναρξη της ισραηλινής κατοχής στον Λίβανο, η Γαλλία ίδρυσε το λεγόμενο «Μέτωπο του Λιβάνου».
"Σε βασικά γεωπολιτικά ζητήματα, το Παρίσι και η Άγκυρα μοιράζονται συχνά παρόμοιες θέσεις. Επιπλέον, και οι δύο χώρες αντιτίθενται στον πόλεμο με το Ιράν, που είναι μια λογική στάση.
Η Τουρκία και η Γαλλία υποστηρίζουν επίσης μια ενοποιημένη και αδιαίρετη Συρία, απορρίπτοντας οποιαδήποτε διχοτόμηση της χώρας.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Γαλλία συμμετείχε ενεργά σε διπλωματικές προσπάθειες για να διαπραγματευτεί ένα ψήφισμα, μια στάση που ευθυγραμμίζεται στενά με την προσέγγιση της Τουρκίας», σημείωσε ο Οζέρ.
Αυτό είναι το μέλλον της ανθρωπότητας! Ο Έλον Μασκ καταργεί θέσεις εργασίας στο δημόσιο και αντικαθιστά τους υπαλλήλους με AI
Σε τελική φάση η ανάπτυξη κοινού συστήματος αεράμυνας από Γαλλία-Τουρκία-Ιταλία
Επιπλέον, τόνισε τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Γαλλίας-Ιταλία για την ανάπτυξη ενός κοινού συστήματος αεράμυνας.
Σύμφωνα με τον Οζέρ, το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.
«Όσον αφορά το πρόσφατο τηλεφώνημα, ένα από τα κύρια θέματα ήταν η κατάσταση στην Αφρική. Εάν η Γαλλία έχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την περιοχή, είναι πιθανό να το προτείνει και στην Τουρκία.
Όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν, υπάρχουν αποχρώσεις όπου η θέση της Γαλλίας είναι λιγότερο ισχυρή. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων σχολιαστών, η Γαλλία δεν επιδιώκει να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Λάρισα: Ψυχρός εκτελεστής ο 60χρονος! "Τους έδωσα μία στο κεφάλι με το 38άρι και τελείωσε"
Η Τουρκία θέλει να συμβάλλει στον Ευρωστρατό
Στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο, η δημιουργία ισχυρών συμμαχιών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά δεδομένων των ανοιχτών απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού στρατού. Από αυτή την άποψη, η Ευρώπη χρειάζεται επίσης την Τουρκία, αφού χωρίς αυτήν, το ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας θα παρέμενε εξαιρετικά ευάλωτο», κατέληξε ο Οζέρ.
"Φοβού τους Τούρκους και δώρα φέροντας"
Η Ελλάδα θα πρέπει πάση θυσία να αποτρέψει την είσοδο της Τουρκίας στον Ευρωστρατό, αφού ουσιαστικά θα έχει απολέσει την δυνατότητα κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.
Ωστόσο επειδή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για την δυσμενέστερη περίπτωση, αυτή της αποδοχής της Τουρκίας στον Ευρωστρατό κατόπιν πιέσεων που θα μας ασκηθούν, θα πρέπει αυτή να συνοδεύεται με την κατάργηση του casus Belli από τους Τούρκους, την επέκταση των χωρικών υδάτων μας σε 12νμ σε θάλασσα και αέρα, την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας , την μη αμφισβήτηση εφεξής της Εθνικής μας κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα,την δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα Ομόσπονδο κράτος στα πλαίσια μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και τέλος την πρόβλεψη για μη επιθετική ενέργεια ενός κράτους του Ευρωστρατού κατά άλλου.
Κατά την άποψή μας ο τουρκικός εναγκαλισμός με Γερμανία για από κοινού κατασκευή οβίδων 155χλσ, με την Ιταλία κατόπιν εξαγοράς της Piaggio Aerospace από την τουρκική Baykar για κατασκευή drones και τώρα με την Γαλλία για αγορά των πυραύλων METEOR και σύγκλιση σε διάφορα Διεθνή ζητήματα, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προκειμένου η Τουρκία να βάλει πόδι στην Ευρώπη και τον Ευρωστρατό.