Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

"Εισβολή εδώ και τώρα": Σε αμόκ οι Αγγλοσάξονες- Στρατιωτική βάση Κίνας για DF-26 στο κατώφλι της Αυστραλίας!

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Σε κατάσταση αμόκ βρίσκονται Αυστραλία, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία από την διαρροή “βόμβα” για κινεζική βάση στα Νησιά Σολομώντα, στον Νότιο Ειρηνικό, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στην κινεζική στρατιωτική μηχανή να χτυπά στόχους εντός 15 λεπτών.

Η συμφωνία μετατοπίζει την ισορροπία ισχύος στην περιοχή του Ειρηνικού και αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία έχει στρατηγικό αντίπαλο σε κοντινή απόσταση από την ακτογραμμή της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυστραλοί αναλυτές αλλά και αξιωματούχοι της κυβέρνησης καλούν σε “προετοιμασία εισβολής προκειμένου να ανατραπεί η στρατιωτική συμφωνία πριν να είναι αργά”.

Η συμφωνία Κίνας-Νησιών Σολομώντα παρέχει την δυνατότητα στο Πεκίνο να αποκτήσει στρατιωτική βάση επιχειρήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας και να να εμποδίσει τη ναυσιπλοΐα στον Νότιο Ειρηνικό.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, Wayne Mapp, τόνισε πως “η συμφωνία αυτή φέρνει τον Νότιο Ειρηνικό στην μέση μιας σύγκρουσης των Μεγάλων Δυνάμεων”.

Δείτε βίντεο

Αυστραλία: “Να προετοιμαστούμε για εισβολή”

Η Αυστραλία πρέπει να είναι πρόθυμη να εισβάλει στις Νήσους του Σολομώντα και να ανατρέψει την κυβέρνησή της, εάν αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει ένα προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ της Κίνας και του έθνους του Ειρηνικού.

Αυτό υποστήριξε ο David Llewellyn-Smith, ιδρυτής εκδότης της MacroBusiness και πρώην ιδιοκτήτης του κορυφαίου περιοδικού εξωτερικών υποθέσεων της Ασίας-Ειρηνικού The Diplomat.

Ο ίδιος τονίζει πως πρόκειται για «την κουβανική κρίση πυραύλων της Αυστραλίας» και προειδοποιεί λέγοντας πως μια κινεζική ναυτική βάση στις Νήσους Σολομώντος  θα ήταν «το αποτελεσματικό τέλος της κυριαρχίας μας και της δημοκρατίας μας».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει η Αυστραλία να προχωρήσει αυτή η συμφωνία. Εάν χρειαστεί, το έθνος θα πρέπει να εισβάλει και να καταλάβει το Γκουανταλκανάλ έτσι ώστε να σχεδιάσουμε την αλλαγή καθεστώτος στη Χονιάρα. Υπάρχουν άλλοι μοχλοί ήπιας ισχύος που πρέπει να τραβήξουμε πρώτα και θα πρέπει να τους τραβήξουμε με δύναμη. Αλλά θα πρέπει επίσης να αρχίσουμε αμέσως να συγκεντρώνουμε μια αμφίβια δύναμη εισβολής για να προσθέσουμε πίεση».

«Όποτε το Πεκίνο διαφωνεί με την Καμπέρα, θα ανοίγει τις καταπακτές των πυραύλων κρουζ που θα βρίσκονται στις Νήσους Σολομόντως και θα μας ζητάει να το ξανασκεφτούμε.

Αν δεν ανταποκριθούμε σε αυτό – πρέπει να είμαστε εμείς και η Ουάσιγκτον – τότε φίλε, το παιχνίδι τελείωσε”

«Η Κίνα θα έχει ελευθερία ναυσιπλοΐας σε όλο τον Νότιο Ειρηνικό. Η διπλωματία των κανονιοφόρων θα είναι η νέα μας πραγματικότητα. Θα έχουν κυριολεκτικά σκάφη με πυραύλους κρουζ να κάθονται εκεί, μπορεί να έχουν υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν στο Μπρίσμπεϊν σε πόσο χρόνο, 15 λεπτά;

Δεν ξέρω, αλλά δεν θα αργήσει πολύ. Αυτό απλώς αλλάζει εντελώς πολιτική σε σχέση με την Κίνα. Θα αμυνθούμε με τα πυρηνικά μας υποβρύχια σε 50 χρόνια;»

«Μια κινεζική βάση εκεί πρέπει να είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν επιτρέπεται να περάσει η Κίνα. 

Η Κίνα έχει «απλώς ξεπεράσει την Ταϊβάν» Είναι απίστευτα τολμηρό. Είναι ένας τεράστιος αντίχειρας στο μάτι μας».

«Ο πύραυλος DF-26 είναι ικανός να φτάσει στόχους περίπου 5.000 χιλιόμετρα μακριά», είπε ο Δρ Μάλκολμ Ντέιβις από το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (ASPI) στην Daily Mail.

«Έτσι αυτό θα μπορούσε σίγουρα να καλύψει τα πάντα στη βόρεια Αυστραλία μέχρι το Pine Gap κοντά στο Άλις Σπρινγκς, όπου βρίσκεται μια αμερικανική-αυστραλιανή βάση πληροφοριών που διευθύνεται από τη CIA».

Δείτε βίντεο

Σε κατάσταση σοκ η Αυστραλία

Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τη στρατιωτική συμφωνία των Νήσων Σολομώντα με την Κίνα με τον υπουργό Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, να δηλώνει ότι «μας ανησυχεί ξεκάθαρα η δημιουργία κινεζικής στρατιωτικής βάσης σε απόσταση μικρότερη των 2.000 χιλιομέτρων από την ακτή»

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Κάρεν Άντριους, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Ειρηνικός είναι η «πίσω αυλή» της Αυστραλίας, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ο κινεζικός στρατός να επιχειρεί στα νησιά του Σολομώντα.

«Σε σχέση με την Κίνα, σε σχέση με την περιοχή του Ειρηνικού, αυτή είναι η πίσω αυλή μας, αυτή είναι η γειτονιά μας και ανησυχούμε πολύ για οποιαδήποτε δραστηριότητα λαμβάνει χώρα στα νησιά του Ειρηνικού», είπε.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της αυστραλιανής αντιπολίτευσης, Ρίτσαρντ Μάρλες, είπε στο Channel Nine ότι το σχέδιο συμφωνίας ήταν «πραγματικά ανησυχητικό».

Ο Μαρλς κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει τα πάντα» για να υποστηρίξει τον Ειρηνικό «για να βεβαιωθεί ότι στο τέλος της ημέρας η Αυστραλία είναι ο φυσικός εταίρος της επιλογής όσον αφορά την ασφάλεια».

«Θα μας ανησυχούσε ξεκάθαρα η δημιουργία στρατιωτικής βάσης και θα το εκφράσουμε στην κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντος».

“Αυτό είναι βαθιά προβληματικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί πραγματική αιτία ανησυχίας για τους συμμάχους και τους εταίρους μας”, δήλωσε ο Τσαρλς Έντελ, ο πρόεδρος Αυστραλίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

“Η δημιουργία μιας βάσης στις Νήσους Σολομώντα από έναν στρατηγικό αντίπαλο θα υποβαθμίσει σημαντικά την ασφάλεια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, θα αυξήσει τις πιθανότητες τοπικής διαφθοράς και θα αυξήσει τις πιθανότητες εκμετάλλευσης των πόρων”.

“Θα ανησυχούσαμε για οποιεσδήποτε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την ασφάλεια της περιοχής μας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας.

“Τα μέλη της οικογένειας του Ειρηνικού είναι σε καλύτερη θέση για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις που επηρεάζουν την περιφερειακή ασφάλεια του Ειρηνικού”.

Η Anna Powles, ανώτερη λέκτορας διεθνούς ασφάλειας και εμπειρογνώμονας στη διπλωματία του Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας, είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας ήταν «πολύ σημαντικό».

«Η συμφωνία ασφαλείας είναι μία από τις πρώτες του είδους της στον Ειρηνικό. Το πεδίο εφαρμογής του είναι ευρύ και κατάλληλα ασαφές και οι διατάξεις του κυμαίνονται από τη διατήρηση της δημόσιας τάξης έως την προστασία των κινέζων πολιτών, των περιουσιακών στοιχείων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών», είπε ο Πάουλς.

«Η συμφωνία περιέχει επίσης πολλές διφορούμενες και δυνητικά φιλόδοξες διατάξεις με γεωπολιτικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ότι η Κίνα αναζητά υλικοτεχνικές δυνατότητες εφοδιασμού και περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις Νήσους Σολομώντα για να υποστηρίξει τις επισκέψεις πλοίων».

«Εάν τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία περιέχει επίσης αναφορές στις «ίδιες ανάγκες» της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να αναφέρονται στα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας. Η επιδίωξη των στρατηγικών της συμφερόντων της Κίνας στον Ειρηνικό αφορά άμεσα την Αυστραλία και τους συμμάχους και εταίρους της».

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Solomons, Peter Kenilorea, δήλωσε στο ABC ότι ανησυχεί βαθιά για την εξέλιξη. «Αυτό έχει επιπτώσεις στην περιοχή των νησιών του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας», είπε.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αυστραλία «ανησυχεί για οποιεσδήποτε ενέργειες που αποσταθεροποιούν την ασφάλεια της περιοχής μας».

Τι αναφέρει η συμφωνία

Η συμφωνία δίνει στην Κίνα τη δύναμη να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να προστατεύσει την ασφάλεια του κινεζικού προσωπικού και τα μεγάλα έργα στα νησιά του Σολομώντα.

«Η Κίνα μπορεί, σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες και με τη συγκατάθεση των Νήσων Σολομώντα, να πραγματοποιήσει επισκέψεις πλοίων, να πραγματοποιήσει λογιστική υποστήριξη και να κάνει στάση και μετάβαση στις Νήσους του Σολομώντα», αναφέρει το προσχέδιο συμφωνίας.

«Οι Νήσοι του Σολομώντα μπορούν, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, να ζητήσουν από την Κίνα να στείλει αστυνομία, ένοπλη αστυνομία, στρατιωτικό προσωπικό, άλλες δυνάμεις επιβολής του νόμου και ένοπλες δυνάμεις στις Νήσους του Σολομώντα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων».

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Κίνα να παράσχει “βοήθεια σε άλλα καθήκοντα” και απαιτεί μυστικότητα, σημειώνοντας:

“Κανένα από τα δύο μέρη δεν θα αποκαλύψει τις πληροφορίες συνεργασίας σε τρίτο μέρος”.

Δείτε βίντεο

 

 

 

Tags
Back to top button