Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

"Βομβαρδισμός ή αλλαγή καθεστώτος": Προ των πυλών η πρώτη μεγάλη μάχη Κίνας-ΗΠΑ - 4 εβδομάδες διορία για να αποτραπεί μια "Κούβα Νο2"

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

“Είτε βομβαρδίζουμε τώρα την πρωτεύουσα τους είτε προχωράμε άμεσα σε “αλλαγή καθεστώτος” στις Νήσους Σολομώντα”. Αυτή είναι η εισήγηση που έχει γίνει τόσο σε Αυστραλία όσο και σε ΗΠΑ μετά την υπογραφή της συνθήκης Ασφαλείας Κίνας-Νησιών Σολομώντα.

Το χρονικό περιθώριο είναι τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να ανατραπεί η δημιουργίας μιας “Κούβας Νο 2” δίπλα στην αυλή της Αυστραλίας.

Μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έρθουν αντιμέτωποι Κινέζοι στρατιώτες και αμερικανικές δυνάμεις που θα επιχειρήσουν “αλλαγή καθεστώτος” στις Νήσους Σολομώντα.

Η Κίνα θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους όπως ακριβώς έκανε και η Ρωσία στο Καζακστάν, την συνθήκη ασφαλείας που υπογράφθηκε.

Η δεύτερη λύση, όπως είπαμε, είναι ο άμεσος βομβαρδισμός των Νήσων Σολομώντα. Και εκεί όμως θα εμπλακούν άμεσα κινεζικές δυνάμεις καθώς η συμφωνία ασφαλείας που έχει υπογράφτηκε και είχε προαναγγείλει το WarNews247 επιτρέπει στο Πεκίνο να στείλει “αστυνομία, στρατεύματα, όπλα, ακόμη και πλοία».

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

“Κούβα Νο 2” στον Ίνδο-Ειρηνικό

Στην Αυστραλία έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων για την εκκωφαντική ήττα της εξωτερικής πολιτικής την νυν κυβέρνησης Μόρισον.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάρναμπι Τζόις ενίσχυσε την ανησυχία λέγοντας «δεν θέλουμε τη δική μας μικρή Κούβα έξω από τις ακτές μας» 

Η συμφωνία Κίνας-Νησιών Σολομώντα παρέχει την δυνατότητα στο Πεκίνο να αποκτήσει στρατιωτική βάση επιχειρήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Αυστραλίας και να να εμποδίσει τη ναυσιπλοΐα στον Νότιο Ειρηνικό.

Η βάση αυτή θα οδηγήσει σε στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ειρηνικού -επεκτείνοντας την εμβέλεια του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού πέρα από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων από τη βόρεια πόλη Κερνς της Αυστραλίας.

Η θέση των Νήσων του Σολομώντα είναι κρίσιμη και αποτέλεσε τόπο εκτεταμένων μαχών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της επιρροής τους επί των θαλάσσιων οδών.

Αυστραλοί και Αμερικανοί ανησυχούν κυρίως για εγκατάσταση του κινεζικού διηπειρωτικού πυραύλου DF-26 που μπορεί να πλήξει στόχους 5.000 χιλιόμετρα μακριά.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος δίνει την δυνατότητα στην κινεζική στρατιωτική μηχανή να χτυπά στόχους εντός 15 λεπτών.

Ανησυχία υπάρχει και για εγκατάσταση κινεζικών υπερηχητικών αντιπλοϊκών συστημάτων στην περιοχή στο εγγύς μέλλον γεγονός που θα “κλείσουν” τις θαλάσσιες οδούς.

“Σε τέσσερις εβδομάδες θα ολοκληρωθεί κινεζική βάση”

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει ενημερωθεί πως θα πρέπει να αναμένει κινεζικά πλοία και αεροσκάφη να φτάσουν στις Νήσους Σολομώντα εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας με το Πεκίνο.

Αναλυτές και εμπειρογνώμονες ασφαλείας ανέφεραν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ενεργήσει γρήγορα προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις στις Νήσους του Σολομώντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου να αξιοποιήσει το πολιτικό “κενό” στην Αυστραλία και να ανταποκριθεί στην ταχεία ανάπτυξη των βάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον καθηγητή A.M. Brady, η Κίνα έχει ήδη κατασκευάσει κτίρια στην πρωτεύουσα Χονιάρα των Νήσων Σολομώντα, για να στεγάσουν αρκετούς Κινέζους στρατιώτες.

«Η ανησυχία είναι ότι μια εταιρική σχέση μεταξύ της Κίνας και των Νήσων Σολομώντα θα δώσει πρόσβαση σε σημαντική ωκεάνια περιοχή και θα ανοίξει το δρόμο για…ένα κινεζικό στρατιωτικό αποτύπωμα εκεί».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, Πίτερ Τζένινγκς, δήλωσε ότι κινεζικά πλοία και αεροσκάφη είναι πιθανό να φτάσουν στις Νήσους Σολομώντα εντός εβδομάδων, επειδή η συμφωνία οδηγεί «απολύτως» σε μια στρατιωτική βάση.

«Η Κίνα θα επιδιώξει να ολοκληρώσει αυτήν την εξέλιξη πολύ γρήγορα μεταφέροντας δυνάμεις εκεί, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε να προσγειωθούν μεταγωγικά αεροσκάφη και να δέσουν πλοία τα οποία θα ξεφορτώνουν κάθε είδους υλικό.

Το πρότυπό τους είναι αυτό που έχουν κάνει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το οποίο είναι να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά προτού μπορέσουμε να οργανωθούμε και να αντισταθούμε.

Φαντάζομαι λοιπόν ότι θα δούμε να συμβαίνει κάτι πριν φτάσουμε στις εκλογές μας».

Ο ομότιμος καθηγητής στρατηγικών σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Χιου Γουάιτ, τόνισε:

«Αν γίνει πόλεμος, είναι σημαντικό ότι η Κίνα θα έχει μια βάση τόσο κοντά μας, αυτό είναι μια πρόκληση για τους αμυντικούς σχεδιασμούς μας, γιατί θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ικανότητα να εξουδετερώσουμε μια τέτοια βάση.

Αυτό μπορεί να γίνει με τις σωστές επενδύσεις σε πυραύλους και αυτή είναι η πρόκληση, αντί να ξοδέψουμε πάρα πολλά χρήματα σε άρματα μάχης, για παράδειγμα.

Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει; Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την ουσιαστική επιρροή της Κίνας στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό, επειδή η Κίνα θα γίνει πολύ μεγάλη και πολύ πλούσια και πολύ σημαντική για αυτές τις χώρες για να την αγνοήσουν».

Δείτε βίντεο

Χάρτης: 1.800 χλμ απόσταση από την Αυστραλία

“Να τους βομβαρδίσουμε άμεσα”

Ο αναλυτής και συνιδρυτής του περιοδικού “The Diplomat”, Lewellyn-Smith, πρότεινε τον “άμεσο βομβαρδισμό της πρωτεύουσας Honiara”.

Είπε σχετικά:

Ό,τι κι αν έκανε o «Psycho» Morrison (δέχεται σφοδρά πυρά ο Αυστραλός πρωθυπουργός) απέτυχε θεαματικά.

Η Αυστραλία δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Πρέπει να αναγκάσει να ανακληθεί η συμφωνία ή να αναγκάσει την κυβέρνηση Sogavare να φύγει από την εξουσία.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξεκινήσει η κατασκευή καμίας κινεζικής βάσης στα νησιά του Σολομώντα. Είναι μια ξεκάθαρη και παρούσα απειλή για την αυστραλιανή κυριαρχία και ελευθερία.

Μόλις ξεκινήσει η κατασκευή, είναι πόλεμος με την Κίνα.

Μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι ένα σταθερό αεροπλανοφόρο με ένα όπλο να στοχεύει μόνιμα τα κεφάλια της Καμπέρας και του Ουέλινγκτον. Αυτό θα αλλάξει ολόκληρη την περιοχή μας, καθώς οι δικτάτορες που στηρίζονται στην Κίνα παίρνουν την εξουσία όπου τολμούν.

Ό,τι χρειάζεται τώρα για να αποτραπεί αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να συμβεί. Είτε αναλαμβάνουμε να αποσταθεροποιήσουμε πολιτικά τα νησιά χρησιμοποιώντας ό,τι μέσο είναι απαραίτητο είτε βομβαρδίζουμε ανοιχτά τη Χονιάρα για υποταγή.

Ένας “κρατήρας που καπνίζει” στα βόρεια της Αυστραλίας δεν είναι αυτό που θέλει κανείς, αλλά είναι προφανώς προτιμότερο από έναν οπλισμένο Κινέζο σατράπη που θα τελειώσει την ελευθερία της Αυστραλίας”.

Δείτε βίντεο

Απειλούν οι ΗΠΑ: “Θα απαντήσουμε ανάλογα” – Έρχεται “αλλαγή καθεστώτος”

Στο πλαίσιο αυτό, υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την ηγεσία των Νήσων Σολομώντα στην πρωτεύουσα Χονιάρα και εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με το σκοπό και τη διαφάνεια της συμφωνίας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο Kurt Campbell, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού, και ο Daniel Kritenbrink, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε “αλλαγή καθεστώτος” στις Νήσους Σολομώντα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Kurt Campbell συναντήθηκε αμέσως με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Mathew Wale, για να συζητήσει “πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας στις Νήσους Σολομώντα και αλλού”.

Μάλιστα η Ουάσινγκτον απείλησε, πως «θα απαντήσει ανάλογα», εάν επιτραπεί η δημιουργία στρατιωτικής βάσης.

«Εάν ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή στρατιωτικής εγκατάστασης οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν τότε σημαντικές ανησυχίες και θα απαντούσαν ανάλογα», ανέφερε η αμερικανική αντιπροσωπεία.

Η υπογραφή της συνθήκης Ασφαλείας

Η άφιξη της αμερικανικής αντιπροσωπείας

Tags
Back to top button