Κύρια θέματα,Ρωσία,Ε.Ε. • 03/02/2022 - 22:19
"Βόμβα" Φον ντερ Λάιεν: Ενεργοποίηση της ρήτρας Ασφαλείας της ΕΕ περί "Αμοιβαίας Άμυνας" αν η Ρωσία επιτεθεί στην Φινλανδία!
Στήνουν πόλεμο στην Ευρώπη με Ρωσία
Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας
Eσπευσμένα στην Φινλανδία μετέβη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία έριξε πραγματική “βόμβα” κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε καθώς μίλησε για ενεργοποίηση του Άρθρου 42 της ΕΕ περί “Αμοιβαίας Άμυνας και Συνδρομής” απέναντι στην Ρωσία.
Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο και μάλιστα για την Φινλανδία. Aυτό εξηγεί και γιατί η χώρα είχε θέσει σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις της εδώ και καιρό.
Και το ερώτημα είναι, πόσο άσχημα είναι τα πράγματα μεταξύ ΕΕ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας; Ουσιαστικά η Φον ντερ Λάιεν μίλησε και αυτή για Ευρωπαϊκό Πόλεμο μετά τους Μ. Τζόνσον και Β. Ζελένσκι.
Υπενθυμίζουμε όπως αποκαλύψαμε σήμερα το πρωί, πως η Φινλανδία ήταν μία από τις χώρες που έλαβε την επιστολή-τελεσίγραφο της Ρωσίας!
Διαβάστε επίσης
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Άρθρο 42.7 της Συνθήκης ΕΕ για “Αμοιβαία Συνδρομή”
Η Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε σήμερα στο Ελσίνκι για να συζητήσει την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό Sanna Marin (sd) και τον Πρόεδρο Sauli Niinistö.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως “Η Φινλανδία μπορεί να βασιστεί στην «πλήρη αλληλεγγύη» της ΕΕ” μιλώντας για ενεργοποίηση της ρήτρας ασφαλείας της ΕΕ.
Πιο αναλυτικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τα εξής:
“Η Φινλανδία μπορεί να βασιστεί στην «πλήρη αλληλεγγύη» της ΕΕ”.
Η ΕΕ συντονίζει την απάντηση στις επιστολές της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα. Η απάντηση θα αντικατοπτρίζει την ενότητα των χωρών της ΕΕ σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ρωσίας.
Εάν η Ρωσία επεκτείνει τη στρατιωτική της δράση, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να της επιβάλει ισχυρές οικονομικές κυρώσεις.
Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Η Φινλανδία μπορεί να βασιστεί στην «πλήρη αλληλεγγύη» της ΕΕ. Η πρόκληση που θέτει η Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Όπως γνωρίζετε υπάρχει επίσης το άρθρο 42.7 της Συνθήκης ΕΕ, το οποίο αφορά την “Αμοιβαία Συνδρομή”. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε όλες τις καταστάσεις.
Η ΕΕ έχει συμφωνήσει στη Συνθήκη της ότι εάν ένα κράτος μέλος γίνει στόχος ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα” κατέληξε.
Αυτό σημαίνει πως και η Ελλάδα ως χώρα μέλος της ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει την Φινλανδία.
Τί αναφέρει το Άρθρο 42 (7):
“Εάν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν απέναντί του μια υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτό δεν θα πρέπει να θίγει τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών. Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, το οποίο, για εκείνα τα κράτη που είναι μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της”.
Τί ρωτούσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας
Σύμφωνα με φινλανδικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της χώρας Sauli Niinistö φέρεται να ρώτησε επανειλημμένα τι σημαίνει στην πράξη η ρήτρα εγγύησης ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι, όταν η Γαλλία ζήτησε βοήθεια από άλλα κράτη μέλη.
Τα πράγματα για την Φινλανδία φαίνεται πως άλλαξαν δραματικά όταν επέλεξε να αγοράσει 64 μαχητικά F-35 της αμερικανικής Lockheed Martin σε μια αγορά ύψους 8,378 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Όταν συγκρίνουμε τη στρατιωτική απόδοση, το F-35 ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν.
Γι αυτό ακριβώς η Φινλανδία έλαβε και αυτή με τη σειρά της “επιστολή” από την Ρωσία
Μεταβαίνουν εσπευσμένα στην Σουηδία
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Haavisto και ο υπουργός Άμυνας Antti Kaikkonen θα επισκεφθούν τη Σουηδία και θα συναντηθούν με την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linden και τον Υπουργό Άμυνας Peter Hultqvist.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να συντονίσουν τις απόψεις τους οι χώρες της ΕΕ σχετικά με την επιστολή.
«Εργαζόμαστε σε αυτή τη βάση και μετά κοιτάμε τη μορφή με την οποία απαντάμε», δήλωσε ο Haavisto στη Στοκχόλμη.
«Η Σουηδία είναι ο στενότερος εταίρος μας και συνεργαζόμαστε πολύ. Είμαστε σε στενή επαφή και σε υπουργικό επίπεδο. Ανυπομονώ για χρήσιμες συζητήσεις ξανά», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Haavisto.
«Η Σουηδία έχει ιδιαίτερη θέση στη διεθνή αμυντική ασφαλείας της Φινλανδίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντείνει την αμυντική συνεργασία και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί. Στόχος είναι να αναπτυχθεί η διαλειτουργικότητα της άμυνας σε όλες τις περιστάσεις», λέει ο υπουργός Άμυνας Kaikkonen.