Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα βγείτε από τις «κόκκινες» λίστες των τραπεζών -Σώστε την κατοικία σας

Οι τράπεζες ανοίγουν όλο και περισσότερο τη γκάμα των επιλογών που προσφέρουν σε συνεργάσιμους δανειολήπτες, προκειμένου αυτοί να ρυθμίσουν τα κόκκινα (μη εξυπηρετούμενα) δάνεια που έχουν και να σώσουν τα ακίνητα και την περιουσία τους από πλειστηριασμό.

Ολοένα και περισσότερο οι δανειολήπτες καταφεύγουν στην «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη αλλά και οι τράπεζες επιθυμούν όσο περισσότερα ανοικτά χαρτοφυλάκια να ρυθμιστούν εξωδικαστικά. Έτσι προσφέρουν ευνοϊκά παράθυρα μέσα από τα οποία οι δανειολήπτες μπορούν να βγουν από τις κόκκινες λίστες των τραπεζών.

Το «Split and Freeze» είναι ένα από τα προϊόντα που οι τράπεζες προσφέρουν ως δέλεαρ για τους δανειολήπτες με κόκκινες οφειλές, όπως γράφει σε ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η ρύθμιση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια της κρίσης στην Ιρλανδία και επιτρέπει το διαχωρισμό ενός δανείου σε δυο κομμάτια: 1. Το ενυπόθηκο, το οποίο ο δανειολήπτης θα πληρώνει μετά από υπολογισμός της οικονομικής του κατάστασης και 2. Το υπόλοιπο του αρχικού δανείου, που δεν θα υφίσταται τόκους ενώ θα μπορεί να επιδεχτεί κουρέματος.

Εθελοντική παράδοση ακινήτου. Οι δανειολήπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να παραδίδουν οι ίδιοι το ενυπόθηκο ακίνητο στις τράπεζες και έτσι να «κλείνει» ο λογαριασμός και να διαγράφεται η οφειλή του.

Οι δανειολήπτες δεν είναι υποχρεωμένοι να συναινέσουν. Έχουν περιθώριο αντίδρασης σε ό,τι τους προσφέρουν ως λύση οι τράπεζες αρκεί να συναινέσουν στη διεύρυνση της εναλλακτικής πρότασης αναδιάρθρωσης, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, ειδικοί επί θεμάτων οφειλών και πλειστηριασμών.

Στην γκάμα των επιλογών που έχουν οι δανειολήπτες υπάρχουν βραχυχρόνιες λύσεις (καταβολή μόνων τόκων, περίοδος χάριτος, αναπροσαρμογή αποπληρωμής κ.ά.), μακροχρόνιες (μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής κ.ά.) αλλά και οριστική διευθέτηση (παράδοση ακινήτου, μετατροπή σε ενοικίαση/χρονομίσθωση κ.ά).

Υπενθυμίζεται ότι για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη είναι ενεργός ο νόμος Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών οπότε οι δανειολήπτες μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε κριτήριο προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν.

Tags
Back to top button