Ορισμένα από τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιέγραψε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας για κατάργηση εγγράφων και διαδικασιών στις συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο, δημιουργία μίας κεντρικής πύλης μέσω της οποίας θα υπάρχει εσωτερική διεργασία μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών, αναβάθμιση των ΚΕΠ.
«Για πρώτη φορά υπάρχει ένα υπουργείο με αυτήν τη μορφή και με αυτές τις αρμοδιότητες, για πρώτη φορά υπάρχει υφυπουργός με αντικείμενο την απλούστευση των διαδικασιών. Το υπουργείο φτιάχνεται από την αρχή, παίρνοντας αρμοδιότητες τόσο από το παλαιό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίες έχουν έναν άξονα και έναν στόχο: Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να περάσουμε σε μία επόμενη μέρα για τη χώρα σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9».
«Εμείς θέλουμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να γίνει ο «ιδιοκτήτης» όλων των δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου, πλην των διαβαθμισμένων, έτσι ώστε να μπορεί ο πολίτης από μία κεντρική πύλη απευθυνόμενος σε ένα μόνο σημείο, είτε αυτό είναι το ΚΕΠ είτε τα αιτήματα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, να αντλεί όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για να μπορέσει να κάνει την όποια εργασία θέλει με το Δημόσιο» ανέφερε.
«Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι ο πολίτης είτε για μία ιδιωτική του, οικογενειακή υπόθεση είτε για μία επαγγελματική είτε για μία επενδυτική πρωτοβουλία του να μπορεί να απευθύνεται σε ένα μόνο σημείο, αυτό το σημείο να μπορεί να δέχεται το αίτημά του και να μπορέσει να του δίδει τις απαντήσεις σε ό,τι χρειάζεται», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, εξηγώντας ότι η απλούστευση διαδικασιών, που είναι η δική του αρμοδιότητα, συνεπάγεται κατάργηση εγγράφων όπου αυτά δεν απαιτούνται ή ακόμη και διαδικασιών όπου αυτές δεν προσφέρουν τίποτα.
Όπως τόνισε ο ίδιος, σήμερα το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με την ΠΟΜΙΔΑ και τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων Ελλάδας με θέμα τις προτάσεις κατάργησης κάποιων από των συνολικά 23 εγγράφων που απαιτούνται για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου.
Το κράτος είναι ένα, είναι μία αρχή ενιαία, άρα θα πρέπει η μία υπηρεσία με την άλλη να έχουν εκείνη την εσωτερική διεργασία που απαιτείται για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης σε αυτό, πρόσθεσε και επισήμανε ότι μετά την απλούστευση ή κατάργηση εγγράφων, οι παρεμβάσεις για τις οποίες, βάσει της εντολής του πρωθυπουργού θα αρχίσουν εντός του εξαμήνου, στη συνέχεια για τα εναπομείναντα θα δημιουργηθεί μία μονοκεντρική πύλη.
«Κερδίζει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας χρόνο και χρήμα, κερδίζουμε όλοι συνθήκες διαφάνειας, ακριβώς επειδή όλα θα γίνονται με τον αυτοματοποιημένο τρόπο και υπάρχει ένα καθαρό πεδίο, στο οποίο ο καθένας πλέον ξέρει πως θα έρθει να λειτουργήσει, αν επενδύσει, να παράξει» υπογράμμισε.
Για την εγκύκλιο σχετικά με την απόδοση ΑΜΚΑ σε υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ, την οποία κατήργησε ο υπουργός Εργασίας, Νίκος Βρούτσης, ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Υπήρξε ένα θολό τοπίο, έδινε τη δυνατότητα ερμηνείας ότι μπορεί να δοθεί σε ΑΜΚΑ σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν το δικαιούνται. Σε κάθε περίπτωση από μόνοι τους οι υπάλληλοι των ΚΕΠ απείχαν εδώ και μήνες από την έκδοση νέων αριθμών ΑΜΚΑ, επειδή θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δίνει δυνατότητα για ερμηνείες, οι οποίες είναι εκτός του περιγράμματος του νόμου. Ήρθε ο κ. Βρούτσης και νομίζω πολύ ορθά ξεκαθάρισε το τοπίο, επανέφερε τα πράγματα σε αυτό που προβλέπει ο νόμος».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την Απλούστευση Διαδικασιών, αναφέρθηκε και στην επαναδιαπραγμάτευση των στόχων των υπερπλεονασμάτων και σημείωσε ότι θα είναι δύσκολος δρόμος, εκφράζοντας, ωστόσο, τη βεβαιότητα πως η μαγική λέξη «αξιοπιστία» θα πείσει τους εταίρους.
«Είναι αναγκαίο να μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε τον στόχο των υπερπλεονασμάτων,έτσι ώστε να μπορέσει να δοθεί ο χώρος που χρειάζεται στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει για να αναπτυχθεί. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό είναι ένας πολύ δύσκολος δρόμος, σίγουρα θα υπάρχουν αρνήσεις και αντιστάσεις στην αρχή από τους εταίρους. Όμως, αυτό το οποίο νομίζουμε ότι θα τους μεταπείσει και αυτό το οποίο έχουμε πει και προεκλογικά είναι μία μαγική λέξη, η λέξη αξιοπιστία, δηλαδή η αποφασιστικότητα και η συνέπεια της κυβέρνησης να πράξει και να δρομολογήσει όλα όσα υποσχέθηκε σε σχέση με τη φορολογική πολιτική, σε σχέση με την οικονομική πολιτική της, από την οποία πιστεύουμε ότι αν δοθεί και ο αναγκαίος χώρος με τη συνενόηση με τους εταίρους θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από αυτά, τα οποία προσδοκούμε όλοι», τόνισε.
«Ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή, δεν μπορώ να θέσω χρονοδιάγραμμα στο πώς θα τους πείσουμε και πότε. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι βλέποντας τον ταχύ τρόπο, με τον οποίο θα προχωρούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, θα έχουν τη δυνατότητα της επαναδιαπραγμάτευσης σε αυτό το μείζον θέμα των υπερπλεονασμάτων», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά την άτυπη προθεσμία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε: «Έχουμε εκλεγεί από τον κόσμο με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ό,τι έχουμε πει ισχύει και τα νομοθετήματα, τα οποία θα έρθουν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα κινούνται».