Τη θέλησή του να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, αλλά και την αισιοδοξία του ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με δήλωσή του από το νοτιότερο άκρο της Αφρικής, επόμενο σταθμό της περιοδείας του στους ομογενείς της Αφρικής, μετά την Αιθιοπία.
«Και όμως μπορεί να γίνει και αυτό με την ομογένεια στο Κέιπ Τάουν. Να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο της πόλης, στη σχολή των ξένων γλωσσών. Ήδη λειτουργεί σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα με ομογενείς φοιτητές αλλά και Νοτιοαφρικάνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του σε μία από τις πόλεις της Νότιας Αφρικής με έντονη ομογενειακή παρουσία. Σημείωσε πως είναι θέμα που θα το συζητήσει με τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Ζουράρι, αλλά και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τονίζοντας πως είναι βέβαιος ότι «θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε από την Ισπανίδα καθηγήτρια της έδρας ξένων γλωσσών Μαρία Πεναλβέρ, η οποία έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και επισήμανε πως το στηρίζει και ο γενικός πρόξενος της χώρας μας Θωμάς Ματσουκάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για την υλοποίηση του προγράμματος σημειώνοντας: Και τώρα ήρθε η ώρα, από τη νέα σπουδαστική περίοδο, να το καθιερώσουμε ως τακτικό μάθημα τριετούς φοίτησης, με τη συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Παιδείας. «Είναι χαρά να απλώνονται τα ελληνικά στα ξένα πανεπιστήμια» προσέθεσε.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στο Κέιπ Τάουν, ο κ. Κουίκ συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ.κ. Σέργιο, ο οποίος του χάρισε κάδρο με το πρωτοσέλιδο εφημερίδας της ημέρας που απελευθερώθηκε ο Νέλσων Μαντέλα. Στη συνέχεια εκκλησιάστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, συνάντησε στο κτίριο της ελληνικής κοινότητας, τον πρόεδρό της Φώτη Σούσαλη, όπως και πολλούς από τους πρώην προέδρους, αλλά και μέλη της παροικίας. Μαζί τους συζήτησε για θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της Διασποράς και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τους ενημέρωσε για την πορεία της πατρίδας και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αμέσως μετά, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο του Κέιπ Τάουν και συνομίλησε με τους αποσπασμένους δασκάλους, οι οποίοι δίνουν, όπως τόνισε ο κ. Κουίκ, τον δικό τους ξεχωριστό και πολύ σημαντικό αγώνα.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Τέλος, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τον νέο πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Κέιπ Τάουν Φώτη Σούσαλη, αλλά και τους περισσότερους προκατόχους του που συνάντησε, για τα όσα έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και εξακολουθούν να κάνουν για τον Ελληνισμό στο νοτιότερο άκρο της αφρικανικής ηπείρου.
«Τους ευχαριστώ που είναι άξιοι πρεσβευτές της πατρίδας μας, χαίρομαι που διατηρούν τα ελληνικά τους και μαθαίνουν τη γλώσσα και στα παιδιά τους, όπως χάρηκα ιδιαίτερα που συνάντησα εδώ τον Γιώργο Μιχαλάκη, τον μοναδικό ομογενή βουλευτή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Είναι μία πολύ σημαντική και σοβαρή φωνή σε μια μεγάλη χώρα όπως η Νότια Αφρική και άριστος γνώστης των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κέιπ Τάουν, απ' όπου αναχώρησε αεροπορικώς, με επόμενο προορισμό του τη Μοζαμβίκη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ