Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Μην παίρνετε ποτέ τα φάρμακά σας πίνοντας ένα από αυτά

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ακριβώς αυτό που υποδεικνύουν οι ενδείξεις στα φάρμακα που παίρνουμε.

Διότι όταν οι παρασκευαστές αναγράφουν στις οδηγίες να παίρνουμε τα φάρμακα με νερό, αυτό ακριβώς εννοούν: με νερό και όχι με ό,τι άλλο ρόφημα βρεθεί μπροστά μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Saudi Pharmaceutical Journal, εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης διαφόρων ροφημάτων για τη συνοδεία φαρμάκων σε «από του στόματος στερεές δοσολογικές μορφές» (που σημαίνει χάπια, κάψουλες, ή δισκία).

Εξετάζοντας πέντε μάρκες φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικά) οι ερευνητές ανέφεραν: «Βρήκαμε ροφήματα που πρέπει να μην χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του νερού κατά την κατάποση φαρμάκων».

Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αυτά τα ροφήματα επηρέασαν σημαντικά τον χρόνο που χρειάζονται τα φάρμακα για να διασπαστούν στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διάλυση του φαρμάκου πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έχει σχεδιαστεί για να απορροφηθεί από το σώμα. Έτσι, αλλάζει η αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και ενδεχομένως προκαλεί άλλα προβλήματα.

Καφές

Η μελέτη εξέτασε δύο μεταβλητές θερμοκρασίας για τον καφέ: 5°C (κρύοι καφέδες) και 38°C (ζεστοί καφέδες). Ο καφές περιέχει ισχυρές ενώσεις και καφεΐνη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις στα φάρμακα. Επίσης, η μελέτη υποδεικνύει ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, μπορεί να αλλάξουν την χημεία και τον χρόνο διάσπασης ενός φαρμάκου.

Χυμός πορτοκάλι

Γνωστός για τη βιταμίνη C, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα ρόφημα που έχει συνδυαστεί με τις μέρες που αισθανόμαστε κάπως άρρωστοι. Στην περίπτωση αυτής της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός πορτοκαλιού ήταν ένα από τα κύρια ροφήματα που επηρέασε την έγκαιρη απελευθέρωση των φαρμάκων.

Ενεργειακά ποτά

Πολλοί, όταν νιώθουν ατονία, αναζητούν κάποιες πηγές γρήγορης ενέργειας. Μία τέτοια είναι και τα λεγόμενα “ενεργειακά ποτά”. Ωστόσο, τα ενεργειακά ποτά ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να μην τα συνδυάζετε με την λήψη φαρμάκων.

Tags
Back to top button