Μετά την είδηση για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών ήρθε η είδηση για την τηλεφωνική επικοινωνία, Μέρκελ και Ερντογάν.
Στη συνομιλία αυτή, συμφώνησαν σε συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Τουρκίας και Γερμανίας για να συζητήσουν την ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας.
Οι παραπάνω κινήσεις συνθέτουν μία προσπάθεια από τη μεριά της Τουρκίας να προσεγγίσει την ΕΕ σε μία περίοδο που ψάχνει οικονομικό στήριγμα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Η Γερμανία είναι μία χώρα που λόγω των πολύ ισχυρών βιομηχανιών που διαθέτει, κινείται στη διεθνή σκηνή με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα κράτη.Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ΕΕ στην οποία η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο.
Κι αν το γερμανικό οικονομικό συμφέρον και το συμφέρον της Ένωσης πλήττεται από την πτώση της λίρας δεν αποκλείεται να δούμε κάποιου είδους συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας η ΕΕ και Τουρκίας και «άδειασμα» των ΗΠΑ. Βέβαια μπορεί να δούμε και μία προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεων.
Πριν λίγες μέρες δημοσιεύματα ήθελαν την ΕΚΤ αλλά κι αρκετές χώρες τις ένωσης όπως η Ολλανδία να είναι ιδιαίτερα ανήσυχες από τις οικονομικές επιπτώσεις στην Τουρκία. Ακολούθησαν δηλώσεις τις Μέρκελ για το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχει ευημερία στην Τουρκία, αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι η απελευθέρωση Γερμανών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές θα βοηθούσε να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.
Τις κινήσεις γεφύρωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ επιβεβαίωσε και το Μαξίμου με την ανακοίνωσή του πριν λίγες ώρες, στην οποία έκανε λόγω για «προσπάθεια επανεκκίνησης από μεριά της Τουρκίας των σχέσεων με ΕΕ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει»