Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πως η στοματική υγεία συνδέεται με καρκίνο του παχέος εντέρου

Το στόμα είναι γεμάτο με μικρόβια, τα περισσότερα από τα οποία είναι αβλαβή και προστατευτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, κάποια ανθεκτικά βακτήρια, φεύγουν από το στόμα, ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα και ανάλογα με το που θα καταλήξουν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας. Ένα από αυτά τα βακτήρια, είναι το Fusobacterium nucleatum, το οποίο μπορεί να ταξιδέψει στον πεπτικό σωλήνα και να κολλήσει στα κύτταρα του εντέρου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το συγκεκριμένο βακτήριο συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του παχέος εντέρου και στη μετάσταση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Οι ερευνητές του Fred Hutch Cancer Center, για να κατανοήσουν ποια βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν ταξιδεύοντας στον πεπτικό σωλήνα και τελικά να ευνοήσουν την ανάπτυξη καρκίνου, πραγματοποίησαν μια μελέτη, στην οποία εξέτασαν καρκινικούς όγκους του παχέος εντέρου, 200 ασθενών, διαπιστώνοντας ότι οι μισοί ασθενείς, στον ιστό του όγκου τους, είχαν σε πιο υψηλά επίπεδα έναν υπότυπο του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum, που ονομάζεται Fna C2, συγκριτικά με τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν σε υγιείς ιστούς. Το συγκεκριμένο βακτήριο, υπήρχε, επίσης σε αυξημένα επίπεδα, στα κόπρανα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον Christopher Johnston, PhD , επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εμβολίων και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Fred Hutch Cancer Center, δεν μπορούν όλα τα στοματικά βακτήρια να εισέλθουν στους όγκους, οπότε η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη της αρχικά με σκοπό να βρει το τι βοηθά αυτά τα βακτήρια να φτάσουν στο παχύ έντερο και να εισχωρήσουν στους όγκους.

Πώς μπορούν τα βακτήρια του στόματος να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου;

Καρκίνος στοματοφάρρυγγα: Ο Νο1 ένοχος – Δεν είναι το κάπνισμα

Τα βακτήρια Fusobacterium είναι μέρος του “κινητού μικροβιώματος” και ως εκ τούτου μπορούν να ταξιδέψουν πέραν από τα όρια του στόματος, σε ολόκληρο το σώμα. Μελέτες τα έχουν εντοπίσει σε πολλά σημεία στο σώμα που χαρακτηρίζονται από μόλυνση και φλεγμονή.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν βακτήρια Fusobacterium nucleatum στο στόμα τους, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζονται στο πεπτικό σύστημα των υγιών ανθρώπων. Όταν το μικροβίωμα του στόματος δεν βρίσκεται σε ισορροπία, τα βακτήρια αναπτύσσονται δυσανάλογα και είτε συσσωρεύονται στην οδοντική πλάκα, είτε προκαλούν φλεγμονή στα ούλα.  Τα βακτήρια του στόματος, μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω κάποιας πληγής στα ούλα ή την γλώσσα ή να φτάσουν στον γαστρεντερικό σωλήνα μέσω της κατάποσης του σάλιου.

Σύμφωνα με τον Yiping Han, PhD, καθηγητή μικροβιακών επιστημών στην οδοντιατρική και τη μικροβιολογία και την ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, υπάρχουν πολλά είδη Fusobacteria στο σάλιο, αλλά στο στομάχι και το έντερο, αυτή η ποικιλομορφία είναι σημαντικά μειωμένη, πράγμα που δείχνει ότι το οξύ του στομάχου σκοτώνει τα περισσότερα.

Πριν από δύο δεκαετίες, το εργαστήριο του Han ανακάλυψε το πώς το βακτήριο Fusobacterium nucleatum καταφέρνει να συνδεθεί με τα κύτταρα ολόκληρου του σώματος, ανάμεσά τους και τα καρκινικά κύτταρα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο εξωτερικό τμήμα του βακτηρίου, διπλώνονται και μετατρέπονται αμυλοειδή, το είδος των πρωτεϊνών που προκαλούν πλάκα στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτές οι πρωτεΐνες, φαίνεται ότι προστατεύουν τα βακτήρια από τις καταστροφικές ιδιότητες του οξέος του στομάχου. Το αμυλοειδή, βοηθά ταυτόχρονα τα βακτήρια να συνδεθούν με τα καρκινικά κύτταρα, ενεργοποιώντας έναν αυξητικό παράγοντα που οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και στην εξάπλωσή τους πέραν από την αρχική θέση του όγκου.

Σε ποιες άλλες ασθένειες εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος;

Τα βακτήρια Fusobacterium εμπλέκονται σε πολλές διαφορετικές ασθένειες, πέραν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, έχουν βρεθεί σε όγκους διαφόρων τύπων καρκίνου και έχουν συσχετιστεί με διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η σκωληκοειδίτιδα.

Σύμφωνα με τον Han, το Fusobacterium είναι ένα από τα λίγα βακτήρια που μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και τον φραγμό του πλακούντα. Το εν λόγω βακτήριο μπορεί να εισχωρήσει στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η θνησιγένεια, η νεογνική σήψη και ο πρόωρος τοκετός.

Επίσης, μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έχουν δείξει ότι τα βακτήρια Fusobacteria μπορούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.

Το βούρτσισμα των δοντιών προστατεύει την ανθρώπινη υγεία;

Όπως είπαμε, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν στο στόμα τους βακτήρια Fusobacteria, όμως δεν αναπτύσσουν όλοι καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εν λόγω βακτήρια φαίνεται ότι δεν προσκολλούνται στο πεπτικό σύστημα, εκτός και αν υπάρχει ήδη ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, αν υπάρχει ήδη κάποια βλάβη ή αν υπάρχει φλεγμονή.

Για τον προσδιορισμό του αν ένας άνθρωπος έχει επιβλαβή βακτήρια στο στόμα του, δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο τεστ. Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος αποτροπής των βακτηρίων Fusobacteria ή άλλων βλαβερών βακτηρίων, από το να ταξιδέψουν στο σώμα, είναι η στοματική υγιεινή. Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να διατηρήσει σε ισορροπία το στοματικό μικροβιώμα και να αποτρέψει τα επιβλαβή στοματικά βακτήρια να προκαλέσουν προβλήματα στο σώμα.

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλεί διάφορα συμπτώματα, τα οποία πολλές φορές αποδίδονται λανθασμένα σε άλλες καταστάσεις υγείας.

Τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι τα ακόλουθα:

Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η διατροφή που μπορεί να ανακόψει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει

-Αίμα στα κόπρανα: Το αίμα στα κόπρανα χρήζει πάντα ιατρικής αξιολόγησης. Ωστόσο, τα αιματηρά κόπρανα δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντίθετα, μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα άλλης πιο αθώας κατάστασης υγείας, όπως οι αιμορροΐδες. 
-Επίμονες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Επίμονη διάρροια ή επίμονη δυσκοιλιότητα.
-Κοιλιακός πόνος: Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που μπορούν να προκαλέσουν κοιλιακό πόνο. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν βιώνετε έντονο κοιλιακό πόνο που δεν υποχωρεί.
-Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους που δεν μπορεί να εξηγηθεί, μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο.
-Φούσκωμα στο στομάχι: Το φούσκωμα που διαρκεί για περισσότερο από μια βδομάδα και τείνει να χειροτερεύει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως τα αιματηρά κόπρανα και ο εμετός, χρήζει ιατρικής αξιολόγησης.
-Έμετος: Ζητήστε ιατρική αξιολόγηση αν κάνετε εμετό για περισσότερο από 24 ώρες, χωρίς προφανή λόγο.
-Έντονη κόπωση: Η έντονη κόπωση μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο και χρήζει ιατρικής αξιολόγησης.

Tags
Back to top button