Με σχεδόν πανηγυρικές δηλώσεις, παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός για το τι κρύβει και τι θα φέρει τελικά η συμφωνία στο Eurogroup, προσπαθεί η κυβέρνηση να «ντύσει» την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει η τελική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου και αμέσως μετά να επιτευχθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, αν και οι πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις λένε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν πριν τον Απρίλιο.
Ωστόσο οι πραγματικές δυσκολίες ξεκινούν με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων από την επόμενη εβδομάδα, καθώς τότε θα τεθούν όλα επί τάπητος και θα ξεκαθαριστεί το τοπίο στις διαπραγματεύσεις. Τότε θα καθοριστεί το ύψος των μέτρων που θα κληθεί να νομοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση (και να αρχίσει την εφαρμογή τους ακόμη και από τα μέσα του 2018, όπως λένε τώρα από τις Βρυξέλλες), αλλά και τι πραγματικά θα γίνει με τα λεγόμενα «αντίμετρα» ή «αντισταθμιστικά», με τα οποία υποτίθεται ότι θα προκύψει τελικά μηδενική επιβάρυνση στους έλληνες φορολογούμενους.
Η κυβέρνηση επιμένει στη θεωρία του «μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος», δηλαδή, ό,τι βάρος προκαλέσουν τα νέα μέτρα, θα επιστραφεί σε ευνοϊκά μέτρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ έναντι μείωσης στο αφορολόγητο), ενώ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι τα «αντίμετρα» θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να ισχύουν ταυτόχρονα με τα κανονικά μέτρα, όπως σημείωνε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το βράδυ της Τρίτης την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με πολλά κομματικά στελέχη να ζητούν το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί να μην αδικήσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στη συνεδρίαση δεν ήταν συμβατό με τις δημόσιες υπεραισιόδοξες και σχεδόν ενθουσιώδεις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και πως ήταν διακριτή η ανησυχία για τα όσα θα κληθεί να νομοθετήσει η ελληνική πλευρά.
Η επιχείρηση πάντως «τόνωσης του ηθικού» από το Μαξίμου προς τους βουλευτές και τα στελέχη συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και να μιλούν για επιτυχία, καλλιεργώντας κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις, έχουμε μια νέα αφετηρία γενικά. Αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πορεία της χώρας μας» και πρόσθεσε ότι «έχουμε μια νέα κατάσταση, μιλάμε για τη ‘‘μετά το Μνημόνιο’’ περίοδο, έχουμε μια μετατόπιση από τη φάση της λιτότητας στη φάση ‘‘μετά τη λιτότητα’’». Υποστήριξε δε ότι τα όποια μέτρα θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης και όχι επιβολής, σημειώνοντας ότι «εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών και στη μείωση της φορολογίας των πλουσίων, τότε θα υπάρξει σύγκρουση, διότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να τα κάνει».
O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, υποστήριξε ότι «τελειώνει ο κατήφορος και η ύφεση», ενώ συνέκρινε την απόφαση του Eurogroup με τους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους! Από τα Γιάννενα, όπου παραβρέθηκε για στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ημέρα, η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, συμπίπτει με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά από πολύ μεγάλη μάχη για τη χώρα. Όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το ηθικό φρόνημα των Ελλήνων είχε ανέβει και με την απελευθέρωση της πόλης άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας, γιορτάζουμε σήμερα και την έξοδο από την κρίση με τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τελεσφορούν να βγει επιτέλους ο ελληνικός λαός από το χάλι που μπήκε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε πως τελειώνει αυτός ο κατήφορος τελειώνει η ύφεση».
Βέβαια την ίδια ώρα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτισόγλου προϊδέαζε για μείωση συντάξεων, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι όσοι υποστούν κάτι τέτοιο θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη από άλλες κυβερνητικές παρεμβάσεις.