Επισήμως δεν υπάρχουν, ανεπισήμως, όμως, …ζουν και βασιλεύουν στην αγορά.
Ο λόγος, για τους «διπλούς τιμοκαταλόγους», το νέο πονοκέφαλο της Εφορίας.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο φοροδιαφυγής που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αφορά στον τρόπο πληρωμής ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Σε όσους επιλέξουν να πληρώσουν με χαρτονομίσματα –και φυσικά χωρίς απόδειξη– επιτηδευματίες προτείνουν χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τους πελάτες οι οποίοι επιμένουν στη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας.
Το κίνητρο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής χωρίς αυτή να καταγραφεί στα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών ή στις ταμειακές μηχανές έχει γίνει πολύ ισχυρό από τις αρχές του χρόνου τόσο για τον πελάτη όσο και για τον επαγγελματία. Ο πρώτος εξασφαλίζει μια γενναία έκπτωση η οποία, ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία, μπορεί να ξεπερνάει το 25%, ενώ ο δεύτερος απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Κάποιοι επιτηδευματίες, μάλιστα, έχουν «προχωρήσει» ακόμη περισσότερο. Κλείνουν τα λογιστικά τους βιβλία και παίρνουν τις βαλίτσες ή ένα σάκο στην πλάτη, προσφέροντας υπηρεσίες κατ’ οίκον, αφορολόγητες και συνήθως σε αισθητά χαμηλότερες τιμές.
Ασπίδα προστασίας τα capital controls
Οι φορολογικές αρχές έχουν αντιληφθεί ότι μοναδική ασπίδα προστασίας είναι τα capital controls, καθώς, όσο βρίσκονται σε ισχύ, περιορίζεται κάπως η ποσότητα του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά.
Ωστόσο αυτές οι ασπίδες δεν θα υπάρχουν επ’ άπειρον, και αυτό γιατί:
Πρώτον, τα capital controls θα πρέπει να χαλαρώσουν κάποια στιγμή (στο τέλος Ιουνίου συμπληρώνονται ήδη δύο χρόνια από την επιβολή τους).
Δεύτερον, οι φορολογούμενοι θα αντιληφθούν ότι η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιήσουν για να μη χάσουν το αφορολόγητο είναι πολύ μικρή.
Ουσιαστικά, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το βάρος εντοπισμού των «μαύρων» συναλλαγών πέφτει στον φοροελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα πρέπει να συλλαμβάνει επ’ αυτοφώρω τον παραβάτη για να του καταλογίσει το αντίστοιχο πρόστιμο ή το υποχρεωτικό «λουκέτο».
Καθημερινή της Κυριακής