Με το δημοφιλές τηλεοπτικό ριάλιτι «Survivor» παρομοιάζει την Ευρώπη το Politico. «Καλωσορίσατε στο 2017 και στο «Survivor» -στην έκδοση των ευρωπαίων πολιτικών. Αρκετά ταιριαστά, μια εικόνα από το νέο ριάλιτι σόου προβλήθηκε την Παρασκευή σε ένα νησί, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στη Μάλτα. Θα παίζετε, ωστόσο, για ολόκληρη τη χρονιά», σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico, την ώρα μάλιστα που η αγωνία κορυφώνεται: «Ποιος θα περάσει τις δοκιμασίες;», «Ποιος θα ψηφιστεί για… αποχώρηση;»
Το αμερικανικό ΜΜΕ παρουσιάζει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, κάνοντας αναφορά στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ ο οποίος «έχει ήδη παραδοθεί, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι εγκαταλείπει το σόου» καθώς ενδέχεται να διεκδικήσει τη θέση του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Άλλοι ηγέτες μάχονται επίσης για τις πολιτικές τους ζωές. Και πριν επιστρέψουμε στις εσωτερικές αντιπαλότητες, οι ευρωπαίοι σταρ μας έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτό που βλέπουν ως πιεστική, εξωτερική απειλή: έναν πιθανό πόλεμο για την τηλεθέαση με τον ίδιο τον κ. Τηλεοπτικό Ριάλιτι, τον μαθητευόμενο αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ», γράφει χαρακτηριστικά το Politico χρησιμοποιώντας τηλεοπτική γλώσσα.
«Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το μεταναστευτικό και οι πρώιμες κινήσεις του Τραμπ έχουν φέρει κοντά τους ευρωπαίους ηγέτες, η διατήρηση αυτής της ενότητας δεν θα είναι τόσο εύκολη καθώς αντιμετωπίζουν μια σειρά συλλογικών και προσωπικών κινδύνων», αναφέρει το site και παρουσιάζει μια περίληψη των «επεισοδίων» του ριάλιτι σόου «Survivor» για την Ε.Ε. που πρόκειται να ακολουθήσουν… Το 5ο επεισόδιο, μάλιστα, αφορά την Ελλάδα…
Επεισόδιο 1ο – Επεισόδιο 1: Μογκερίνι και Ποροσένκο εναντίον Πούτιν
Αυτή η μάχη έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και είναι στο χειρότερο επίπεδό τους για τον τελευταίο χρόνο. Η προσέγγιση του Τραμπ στην κατάσταση στην Ουκρανία είναι αδύναμη μέχρι τώρα, παραδόξως προσφέροντας στην Γιούλια Τιμοσένκο την πρώτη διαβεβαίωσή του για τη διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αν ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα συνεχίσει να επωφελείται από τη δυτική δύναμη που τον υποστηρίζει από το 2014.
Επεισόδιο 2: Κομισιόν εναντίον Πολωνίας
Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς έστειλε τελεσίγραφο στην Πολωνία, δίνοντας στη Βαρσοβία δύο μήνες για να επιλύσει τη διαφωνία της με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου και την αναμόρφωση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας. Στα τέλη Φεβρουαρίου φτάνει η ώρα της αλήθειας. Αν η Πολωνία δεν υποχωρήσει, η Κομισιόν θα χάσει σημαντική αξιοπιστία σε περίπτωση που δεν επικαλεστεί το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, που επιτρέπει την αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Επεισόδιο 3: Τερέζα Μέι εναντίον όλων
Η Μ. Βρετανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit στις αρχές Μαρτίου. Ο τελικός νικητής σε αυτή την υπόθεση δεν θα αποκαλυφθεί πριν από τη «σεζόν» του 2019 το νωρίτερο, αλλά οι ηττημένοι θα αρχίσουν να συσσωρεύονται γρήγορα και οι πιθανότητες παράπλευρων απωλειών είναι υψηλές. Στο μεταξύ, η Μέι θα είναι ολοένα και πιο απομονωμένη στις συναντήσεις της ΕΕ, έχοντας ήδη ψηφίσει τον εαυτό της για αποχώρηση από το «σόου» των Βρυξελλών.
Επεισόδιο 4: Μαρκ Ρούτε εναντίον Γκέερτ Βίλντερς
Οι ολλανδικές γενικές εκλογές, στις οποίες ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα προσπαθήσει να διατηρήσει την κυβέρνηση συνασπισμού, θα γίνουν στις 15 Μαρτίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ρούτε είναι πίσω από τους ακροδεξιούς του Γκέερτ Βίλντερς. Οι εκλογές, με πολλούς τρόπους, αναμένεται να είναι ανεξέλεγκτες, γιατί μία ντουζίνα κόμματα θα μετάσχουν και πολλά θα κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο. Η πραγματική πρόκληση θα είναι η δημιουργία συνασπισμού μετά από τις εκλογές. Επίσης, διακυβεύεται η μοίρα του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Επεισόδιο 5: ESM εναντίον Ελλάδας εναντίον ΔΝΤ
Το συνεχιζόμενο saga της ελληνικής κρίσης ενέχει πολιτικούς κινδύνους για μία σειρά βασικών παικτών, πιο άμεσα για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. O ESM που επιβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν πείσει ακόμη το ΔΝΤ να μπει στην τελευταία διάσωση, προκαλώντας νέα ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος είναι σε εξέλιξη και οτιδήποτε άλλο πέρα από μία έκθεση με «άριστα» μπορεί να σημάνει προβλήματα για τους διαγωνιζόμενους στο Survivor.
Επεισόδιο 6: Όλοι εναντίον Μαρίν Λεπέν
Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνεί το καθεστώς των Βρυξελλών είναι πως μία νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα είναι καταστροφική για την ΕΕ. Με τρόμο και αγωνία, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν παρακολουθήσει την κατάρρευση του συντηρητικού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, εν μέσω κατηγοριών για πληρωμές προς την σύζυγο και τα παιδιά του. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου. Στο μεταξύ, ο Ολάντ μπορεί να υπολογίζει στη συνήθεια των Βρυξελλών να δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε ηγέτες που έχασαν τη στήριξη στην πατρίδα τους, όπως στον πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά αυτό δεν είναι το επόμενο επεισόδιο.
Επεισόδιο 7: Τουσκ εναντίον Τουσκ
Η επιθυμία των ηγετών της ΕΕ να δείχνουν εμπιστοσύνη και σταθερότητα στις ταραχώδεις εποχές μπορεί να δώσει στον Τουσκ το προβάδισμα για μία δεύτερη θητεία στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως, ενάντια στον Τουσκ είναι η πατρίδα του, Πολωνία, όπου είναι επικεφαλής οι πολιτικοί αντίπαλοί του και η εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ελέγχει τώρα τα κορυφαία αξιώματα στο κοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Με τη θητεία του Γιούνκερ να λήγει το 2019, η μόνη ευκαιρία για να αποκατασταθεί η ισορροπία θα είναι να αντικατασταθεί ο Τουσκ από έναν Σοσιαλιστή όπως ο Ολάντ, που τυχαίνει επίσης να βρίσκεται κοντά στην Άνγκελα Μέρκελ, που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή ανάμεσα στους ηγέτες της Ένωσης. Όμως, η Μέρκελ αντιμετωπίζει τις δικές της εκλογές και μπορεί να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να διαπραγματευθεί τη μετάβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Επεισόδιο 8: Μαδρίτη εναντίον Βαρκελώνης
Η κυβέρνηση της Καταλονίας επιμένει ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της τον Σεπτέμβριο, ανεξάρτητα από την άποψη του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και της κυβέρνησής του. Η κατάσταση είναι ήδη τεταμένη, εξαιτίας της δίκης του πρώην ηγέτη της Καταλονίας, Αρτούρ Μας. Ο Ραχόι πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Η διαφωνία αυτή θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για τον πρωθυπουργό, σε μία εποχή που η κυβέρνησή του παραμένει εύθραυστη, ενώ η Ισπανία έχει ρόλο στις «ευαίσθητες» διαπραγματεύσεις του Brexit, σχετικά με το Γιβραλτάρ.
Επεισόδιο 9: Άνγκελα Μέρκελ εναντίον Μάρτιν Σουλτς
Το CDU της Μέρκελ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθιστώντας την το φαβορί για μία ακόμη θητεία στην Καγκελαρία. Όμως ο Σουλτς, που πρόσφατα αποχώρησε από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ήδη δώσει ώθηση στους Σοσιαλδημοκράτες. Για πολλούς, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν θα καθορίσει μόνο ποιος θα είναι ο ηγέτης της μεγαλύτερης και πλουσιότερης χώρας της ΕΕ, αλλά και το ποιος θα μιλά για τις δυτικές αξίες και τα ευρωπαϊκά ιδανικά όταν η Αμερική αρχίσει να αγριεύει.
Επεισόδιο 10: Μέρκελ ή Σουλτς εναντίον Φράουκε Πέτρι
Ο επόμενος που θα βρεθεί στην καγκελαρία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανερχόμενο ρόλο του ακροδεξιού κόμματος AfD και της αρχηγού του, Φράουκε Πέτρι. Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ανάβει τις λαϊκιστικές «φωτιές» που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο μία πολιτική μάχη για τη Γερμανία, αλλά και μάχη για τον έλεγχο της ευρύτερης πολιτικής ρητορικής στην Ευρώπη.
Συνθήκη της Ρώμης: Επετειακό σόου
Η συζήτηση στη Σύνοδο της Μάλτας επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια για τον εορτασμό της 60ης επετείου της Συνθήκης της Ρώμης τον Μάρτιο και τον στόχο για να αξιοποιηθεί η περίσταση ως μία στιγμή προκειμένου οι ηγέτες να επαναβεβαιώσουν την αφοσίωσή τους στην ευρωπαϊκή ενότητα.