Δριμύτατη επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις σχετικά με την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί στον πολύπαθο χώρο της υγείας, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της ημερίδας για το «φακελάκι», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο, παρουσία και του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
Ο Πολάκης κατά την ομιλία του στην ημερίδα κατηγόρησε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι έγινε νόμος της κοινωνίας το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία.
«Από το 1996-2004 έγινε νόμος της κοινωνίας το μαύρο χρήμα και η παραοικονομία. Ποια δουλειά κλεινόταν χωρίς μίζες, σε ποια οικονομική δραστηριότητα, από δημόσια έργα, εξοπλιστικά, μελέτες και στην υγεία. Πατώντας λοιπόν σε ένα έδαφος μειωμένων μισθών και ημιανάπτυξης του συστήματος έγινε τότε μία άλλη “συμφωνία”. Δε θα αμείβεσαι παραπάνω, αλλά θα σου επιτρέπω να τα πάρεις είτε από τον ασθενή, είτε από τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό.
Από παλιότερες μελέτες έχι προκύψει ότι το “φακελάκι” δεν υπερέβαινε το 10% του συνόλου της παραοικονομίας του χώρου της υγείας. Όλα αυτά τα χρόνια διακινήθηκαν 85 δις “μαύρο” χρήμα στο χώρο της υγείας» επεσήμανε ο υφυπουργός.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην εξυγίανση της κατάστασης αυτής τόνισε ότι χρειάζεται άλλο κοινωνικό συμβόλαιο:
«Το σχέδιο που έχουμε είναι να ρυθμιστεί αυτή η κατάσταση αλλιώς. Πρέπει να αμειφθεί ο υγειονομικός επιστήμονας, ο υγειονομικός λειτουργός σε αυτό που κάνει. Πρέπει να αμειφθεί η πραγματική ζωντανή εργασία στο επίπεδο που της αξίζει και όχι να παίρνει διαμεσολάβηση από το μοίρασμα που του αναλογεί από τη συσσωρευμένη νεκρή εργασία και υπεραξία στα προϊόντα, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά».
Ξανθός: Ηλεκτρονικά οι καταγγελίες για τα «φακελάκια»
Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για την σχέση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον γιατρό και στον ασθενή μέσα στο νοσοκομείο, και τόνισε ότι στα σχέδια του υπουργείου είναι να πραγματοποιηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου εκεί θα μπορεί να γίνει ανώνυμα καταγγελία για το φακελάκι. Υπογράμμισε επίσης ότι οι παθογένειες του συστήματος υπήρχαν πάντα αλλά με την κρίση επιδεινώθηκαν.