Μια δεκαετία μετά την πρώτη τους γνωριμία στα πλατό του τηλεοπτικού ριάλιτι του Ντόναλντ Τραμπ «The Apprentice» η Πόλα Γουάιτ - η οποία είχε προσευχηθεί εκεί για πρώτη φορά μαζί του - ήταν το άτομο που καθοδηγούσε τις ΗΠΑ να προσευχηθεί την ώρα της ορκωμοσίας του στο αξίωμα του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ.
Η Γουάιτ δεν είναι μόνο η πιο στενή πνευματική καθοδηγήτρια του Ντόναλντ Τραμπ. Είναι και μια από τις πιο παθιασμένες υποστηρίκτριές του σε αυτούς του επτά πρώτους μήνες της προεδρίας του.
Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, η 51χρονη πάστορας, σε εμφάνισή της στο «Jim Bakker Show», υποστήριξε ότι όσοι επικρίνουν τον Τραμπ, εναντιώνονται στο έργο του Θεού. «Τον διόρισε ο Θεός, αυτός τοποθετεί τους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης. Είναι ο Θεός που ενθρονίζει έναν βασιλιά, είναι ο Θεός που τον εκθρονίζει, επομένως όταν αγωνίζεσαι ενάντια στο σχέδιο του Θεού, αγωνίζεσαι ενάντια στο χέρι του Θεού», δήλωσε στην συντηρητική εκπομπή.
Η φιλία της Γουάιτ με τον Τραμπ εδραιώθηκε κατά την άνοδό της ως δημοφιλή τηλε-ευαγγελίστριας και πάστορα.
Γεννημένη στο Μισισίπι, η Γουάιτ είχε μια ταραχώδη παιδική ηλικία: Ο πατέρας της αυτοκτόνησε, και η ίδια υποστηρίζει ότι έχει δεχτεί σεξουαλική και φυσική κακοποίηση όταν ήταν έφηβη. Ασπάστηκε τον Χριστιανισμό σε ηλικία 18 ετών, όταν, όπως υποστηρίζει είδε όραμα κατά το οποίο ο Θεός της είπε ότι θέλει να κηρύξει το Ευαγγέλιο.
Από το 2012 είναι ανώτερη πάστορας στο «Χριστιανικό Κέντρο Νέος Προορισμός», μια υπερ-εκκλησία στη Φλόριντα που συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση χιλιάδες πιστούς.
Επίσης είναι επικεφαλής του Paula White Ministries, ενώ είναι τακτική σχολιάστρια για θέματα χριστιανισμού στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Όπως άλλωστε και ο Τραμπ, κι αυτή έχει παντρευτεί τρεις φορές. Ο τωρινός άνδρας της, Τζόναθαν Κάιν, είναι μουσικός.
Τους ένωσε η τηλεόραση
Η φιλία της με τον Τραμπ ξεκίνησε το 2002, όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία. Η ίδια λέει ότι την κάλεσε όταν παρακολουθώντας τηλεόραση, έπεσε πάνω σε κάποιο κήρυγμά της. «Έρχεσαι ποτέ στη Νέα Υόρκη;», λέει ότι την ρώτησε στο τηλεφώνημα. Μετά την πρώτη τους κοινή προσευχή, οι δύο τους έχτισαν μια τόσο στενή φιλία, με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν την Γουάιτ ως την πιο στενή πνευματική σύμβουλο του Τραμπ.
«Είναι κάτι σαν άλλη μια κόρη για τον πρόεδρο και άλλη μια αδελφή για την Ιβάνκα», υποστηρίζει ο Τζόνι Μουρ, χριστιανός ακτιβιστής και μέλος του συμβουλίου ευαγγελιστών του αμερικανού προέδρου, ένα συμβούλιο στο οποίο η Γουάιτ εμφανίζεται ως επικεφαλής. Το συμβούλιο γεννήθηκε το 2016, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, με στόχο την προσέλκυση χριστιανών ψηφοφόρων.
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας ο Τραμπ δέχθηκε στενό μαρκάρισμα αναφορικά με την πίστη του -δυσκολεύτηκε να ονοματίσει το αγαπημένο του απόσπασμα από τη Βίβλο και αναφέρθηκε στη Θεία Κοινωνία ως «το κρασάκι και το κρακεράκι μου»- ωστόσο κατά την εκλογική διαδικασία αυτός και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έλαβαν το 81% των ψήφων των ευαγγελιστών.
Το 2016 η Huffington Post αφιέρωσε στην Γουάιτ ένα διόλου εγκωμιαστικό άρθρο με τίτλο: «Τσαρλατάνος ευαγγελίστρια θα προσευχηθεί μαζί με τον Τραμπ στην Ορκωμοσία». Αναφερόμενη σε αυτή είχε γράψει: «Η τηλε-ευαγγελίστρια που ενθαρρύνει τους ακολούθους της να έρθουν πιο κοντά στον Θεό με το να της στέλνουν χρήματα, προσκλήθηκε να παραστεί στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ».
Όπως αναφέρει το άρθρο, η τηλε-πάστορας αρέσκεται στο να κηρύττει «το ευαγγέλιο της ευημερίας», σύμφωνα με το οποίο ο Θεός είναι πιο χαρούμενος όταν οι ακόλουθοί του είναι πλούσιοι. Όπως μάλιστα σημειώνει σαρκαστικά: «Έχει γράψει ένα κήρυγμα με τίτλο: «Γιατί ο Θεός σε θέλει εύπορο» (κοστίζει χρήματα για να το κατεβάσεις)».
Αν το να είναι κανείς πλούσιος είναι ένδειξη αγιόητας, η ίδια η Γουάιτ μοιάζει τουλάχιστον ευλογημένη. Οι δραστηριότητές της της αποφέρουν εκατομμύρια ενώ κατά καιρούς έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις για τον πολυτελή βίο της, ο οποίος περιλαμβάνει μετακινήσεις με αεροσκάφη που ανήκουν στην εκκλησία και πολυτελείς κατοικίες. Το 2007 μάλιστα η Γερουσία ξεκίνησε μια έρευνα γι’ αυτήν και πέντε ακόμη πάστορες αναφορικά με τα έξοδά τους, ωστόσο η έρευνα γρήγορα εγκαταλείφθηκε, εν μέρει γιατί η τηλε-ευαγγελίστρια αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους ερευνητές.
Χρόνια αργότερα η Γουάιτ κήρυξε πτώχευση στην εκκλησία που αποτέλεσε το αντικείμενο έρευνας.
Ας είναι καλά οι οπαδοί της που διαθέτουν χρήματα προκειμένου λάβουν τις χάρες του Θεού. Στην ιστοσελίδα της, μάλιστα, η προσφορά χρημάτων αναφέρεται ως προσφορά ενός «σπόρου ευγνωμοσύνης» στον Παντοδύναμο.
Μια τακτική που εξοργίζει άλλους πνευματικούς ηγέτες. Νωρίτερα φέτος, ο ηγέτης των Βαπτιστών και επικριτής του Τραμπ, Ράσελ Μου, έγραψε στο Twitter: «Η Πόλα Γουάιτ είναι απατεώνισσα και αναγνωρισμένη αιρετική από κάθε ορθόδοξο Χριστιανό».
Η ίδια βέβαια αρνείται την κατηγορία ότι κάνει τα πάντα για να κερδίσει χρήματα. Μια κατηγορία που μόνο εξωφρενική δεν ακούγεται: Ο συγκεκριμένος «σπόρος» κοστολογείται στα 115 δολάρια.