Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο η κάθε μεγαλούπολη να εκπονήσει το κατάλληλο σχέδιο για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, ούτως ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των οδηγών.
Εκτός από τα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την συνολική εμπειρία της οδήγησης, όπως η ποιότητα των οδικών υποδομών, το κόστος των καυσίμων, οι διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης και το κόστος τους.
Η εταιρεία Moneybarn, αφού ανέλυσε τις εμπειρίες οδηγών σε 35 χώρες, δημιούργησε έναν παγκόσμιο δείκτη ικανοποίησης οδηγών βάσει των παραπάνω δεδομένων, φτιάχνοντας μια λίστα με τις χώρες που έχουν τους πιο ευτυχισμένους οδηγούς στον κόσμο.
Ιαπωνία και Σιγκαπούρη
Δύο έθνη της Ασίας μοιράζονται τον τίτλο της καλύτερης χώρας για τους οδηγούς (με βαθμολογία 7,10 στα 10), η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.
Η Ιαπωνία είναι γνωστή για την παραγωγή ορισμένων από τα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα στον κόσμο. Η χώρα διαθέτει επίσης εξαιρετικές οδικές υποδομές και το κόστος των καυσίμων (diesel) βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, η χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου φιλοξενεί μερικά απ’ τα κορυφαία αεροδρόμια στον κόσμο.
Από την άλλην πλευρά, η Σιγκαπούρη διαθέτει την καλύτερη συνολική οδική υποδομή από οποιοδήποτε άλλη χώρα του δείκτη, κάτι που είναι απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι είναι μία από τις καλύτερες οργανωμένες πόλεις στον κόσμο, χάρη στον μοναδικό της πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η Σιγκαπούρη έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα από τα πιο ασφαλή οδικά δίκτυα στον κόσμο, ενώ διατίθενται κι αρκετοί χώροι πάρκινγκ σε προσιτές τιμές. Βέβαια, η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο, και για αρκετούς κατοίκους της νησιωτικής χώρας είναι δυσβάστακτο το κόστος συντήρησης ενός αυτοκινήτου, ωστόσο, διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επισκέπτες.
Τουρκία
Η Τουρκία καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην σχετική λίστα (6,56 στα 10). Επίσης, η πρωτεύουσα της χώρας, η Άγκυρα, έχει χαμηλά επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, καθιστώντας την ασφαλή για τους οδηγούς. Επιπλέον, οι τιμές των καυσίμων είναι χαμηλές, τόσο για τη βενζίνη όσο και για το diesel.
Επιπρόσθετα, οι οδηγοί της χώρας είναι ικανοποιημένοι για την πληθώρα τοπίων που έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν στους δρόμους, από τα παραμυθένια τοπία της Καππαδοκίας μέχρι τη θέα της Κωνσταντινούπολης, από μια από τις ψηλότερες γέφυρες του κόσμου.
Ισπανία
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, έχοντας σχετικά υψηλή κατάταξη στον παγκόσμιο δείκτη με τους πιο ικανοποιημένους οδηγούς στον κόσμο (βαθμολογία 6,42 στα 10). Η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πρωτεύουσα της χώρας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τις ώρες αιχμής, χάρη στη ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων (Low Emission Zones -LEZ) που εισήχθη από το 2019 στη Μαδρίτη με στόχο τον περιορισμό της χρήσης ρυπογόνων οχημάτων και την ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αν και η συνολική ποιότητα της οδικής υποδομής της Ισπανίας ήταν χαμηλότερη από εκείνη της Ελβετίας, η Ισπανία είχε ελαφρώς πιο προσιτές τιμές στην βενζίνη. Επίσης, η Ισπανία δέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, και ως αποτέλεσμα το οδικό της δίκτυο έχει αναβαθμιστεί με την πάροδο των ετών.
Ελβετία
Από τις πιο ευτυχισμένες και πλούσιες χώρες του κόσμου είναι η Ελβετία. Οι Ελβετοί είναι, επίσης και από τους πιο ικανοποιημένους οδηγούς στον κόσμο. Παρ’ όλο που η Ελβετία κατέλαβε την 5η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ικανοποίησης των οδηγών, η χώρα της κεντρικής Ευρώπης συγκέντρωσε βαθμολογία μόλις 6,13 στα 10, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλοί οδηγοί παγκοσμίως.
Η Ελβετία σημείωσε ιδιαίτερα καλή βαθμολογία όσον αφορά την ασφάλεια (με μόλις δύο θανάτους από τροχαία δυστυχήματα ανά 100.000 κατοίκους), αλλά είχε μερικές από τις υψηλότερες τιμές βενζίνης στη σχετική λίστα. Παρ’ όλα αυτά, οι οδηγοί της χώρας έχουν κάθε λόγο για να είναι ικανοποιημένοι, καθώς απολαμβάνουν κατά την διάρκεια της διαδρομής τους τις μαγευτικές Άλπεις και παραμυθένιες πόλεις, όπως η Γενεύη και η Λουκέρνη.
Eλλάδα
Η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην σχετική λίστα (βαθμολογία 2,73 στα 10). Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα έχει χαμηλές βαθμολογίες, όσον αφορά την οδική ασφάλεια και αυξητική τάση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, αφού η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη να οδηγεί κανείς, ιδιαίτερα μετά την πανδημία του COVID – 19.
Η Ελλάδα έχει, επίσης, υψηλό ποσοστό θανάτων από τροχαία δυστυχήματα (8 ανά 100.000), λόγω υπερεκτίμησης των δυνατότητων των οδηγών και παραβίασης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (αρκετοί οδηγοί δεν φορούν ζώνες ασφαλείας), ενώ οι τιμές των καυσίμων είναι ιδιαίτερα υψηλές.