Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιος θα κερδίσει από το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα; – Πιθανές νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Το νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, εκεί όπου ρωσικά πλοία διεμβόλισαν ουκρανικά πολεμικά με το επιχείρημα της παραβίασης των ρωσικών χωρικών υδάτων, θα μπορούσε να αποβεί θετικό εν τέλει για την Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία «κρατά» τόσο τα τρία ουκρανικά σκάφη όσο και τους 24 Ουκρανούς στρατιώτες και φαίνεται να έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη νέα στρατιωτική σύγκρουση, η όλη υπόθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά για την Ουκρανία.

Όπως υποστηρίζουν αναλυτές πρόκειται για ένα γεγονός που έλαβε χώρα «σε καλό timing για την Ουκρανία».
«Υπάρχουν κινήσεις στην Ευρώπη που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Έτσι βάσει της οπτικής της Ουκρανίας, η πίεση πρέπει να συνεχιστεί.
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο υπάρχει η Σύνοδος της G20 στο Μπουένος Άιρες και υπάρχει η πιθανότητα συνάντησης Trump – Putin.

Επομένως, η ουκρανική πλευρά πρέπει να διατηρήσει στα ύψη την πίεση» ανέφερε μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ο Tim Stanley, αναλυτής – σύμβουλος για ρωσικά θέματα στο Control Risks.
Την θέση ότι το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας διατύπωσε και ο Alex Brideau, διευθυντής για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στο Eurasia Group.

«Το περιστατικό στο Στενό του Κέρτς και η αντίδραση της Ουκρανίας ενέχουν γεωπολιτικές επιπτώσεις, όπως και επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Brideau, ο οποίος εκτίμησε ότι «οι δυτικές κυβερνήσεις θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας για το εν λόγω περιστατικό, καθιστώντας πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά έκανε την πρώτη κίνηση στο Στενό.
Αλλά οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα αντιδράσουν σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως τα ρωσικά πλοία έχουν βάλλει κατά των ουκρανικών» τονίζει ο Brideau, ο οποίος επισημαίνει πως ήδη ΗΠΑ και ΕΕ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για αυξημένη ναυτική δραστηριότητα.

Πάντως, μάλλον είναι απίθανο ο Trump να ασκήσει πίεση στον Putin προκειμένου να χαλαρώσει τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία, δεδομένης της απροθυμίας του Αμερικάνου προέδρου να κριτικάρει ανοιχτά τη Ρωσία.
«Το πιο πιθανό που θα μπορούσαν να επιβάλλουν Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες είναι κυρώσεις κατά προσώπων και οντοτήτων.
Ισχυρότερες κυρώσεις που να στοχεύουν νέους οικονομικούς τομείς ή τους μεγάλους Ρώσους ολιγάρχες είναι απίθανες, εκτός και αν το επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακωθεί.

Νέες συγκρούσεις θα καθιστούσαν την κλιμάκωση των κυρώσεων πιο πιθανές, αλλά το σενάριο ισχυρότερης δράσης κατά του χρέους ή των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία παραμένει χαμηλό» υποστηρίζει ο Brideau.
Ο Stanley αναφέρεται και στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει στην περιοχή η γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με την υπόλοιπη ρωσική επικράτεια, η οποία έχει επιτρέψει στη Ρωσία να έχει άμεσο έλεγχο στο ποια σκάφη μπαίνουν και ποια βγαίνουν από την Αζοφική θάλασσα.

«Όλα έχουν να κάνουν με το ζήτημα της κυριαρχίας στην Κριμαία.
Από τη σκοπιά της Ρωσίας, η Κριμαία είναι de facto μέρος της Ρωσίας.
Και η συνθήκη του 2003 που αφορούσε τον έλεγχο της πρόσβασης στην Αζοφική θάλασσα, δεν ισχύει πλέον.
Από τη σκοπιά της Ουκρανίας, την οποία συμμερίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινόητας, η Κριμαία παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας και επομένως τίποτα δεν έχει αλλάξει» υποστήριξε ο Stanley.

Tags
Back to top button