Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιος θα διαδεχθεί την Λαγκάρντ στο τιμόνι του ΔΝΤ: Τα φαβορί, οι διαφωνίες των Ευρωπαίων και η «εναλλακτική λύση»

Ύστερα από αρκετές εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. κατέληξε στη λύση της ψηφοφορίας για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Γενική Διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί οι φωνές εκείνες, που ζητούν ο επικεφαλής του διεθνής οργανισμού να μην είναι Ευρωπαίος, αλλά να εκπροσωπεί τον λεγόμενο «αναδυόμενο κόσμο», η Ένωση επιμένει στην άτυπη συμφωνία, που την θέλει εκείνη να αναλαμβάνει τα ηνία του Ταμείου, αφήνοντας την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας στις ΗΠΑ. Ποιος θα είναι λοιπόν ο υποψήφιός της;

Σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των 28 κρατών- μελών θα αποστείλουν μέσω email την πρότασή τους, αφού ο Γάλλος Μπρουνό Λεμέρ, που είχε αναλάβει τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων απέτυχε να οδηγήσει τα κράτη μέλη σε έναν συμβιβασμό ή έστω να πείσει κάποιον από τους επίδοξους διαδόχους της Λαγκάρντ να αποσυρθεί από την κούρσα.

Τα κύρια πρόσωπα, που διεκδικούν το χρίσμα των Ευρωπαίων για την ηγεσία του Ταμείου είναι ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Νάντια Καλβίνο, η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κριστάλινα Γκεοργκίεβα, ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ένας Βρετανός- η ταυτότητα του οποίου δεν είναι ακόμη βέβαιη. Ο Τζορτζ Όζμπορν είχε ουσιαστικά αυτοπροταθεί, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη. Έντονα ακουγόταν και το όνομα του διοικητή της Τράπεζας Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, ο οποίος όμως (αν και διαθέτει βρετανικό διαβατήριο) είναι Καναδός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία πρώτα ονόματα διεκδικούσαν με αξιώσεις και την προεδρία της ΕΚΤ, θέση την οποία τελικά αναλαμβάνει η Κριστίν Λαγκάρντ ύστερα από δύο θητείες στο ΔΝΤ. Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία αντιτίθενται σθεναρά στην υποψηφιότητα Ντάισεμπλουμ, ο οποίος όμως έχει τη στήριξη της Γερμανίας. Η Γαλλία από την άλλη στηρίζει την Γκεοργκίεβα, η οποία όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει μεγάλη στήριξη. Όσο το να προταθεί ένας Βρετανός, την ώρα που ετοιμάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο να εξέλθει από την Ε.Ε. θα ήταν αν μη τι άλλο παράδοξο, αλλά κανείς δεν το αποκλείει. Η επιλογή του προσώπου θα γίνει με ενισχυμένη πλειοψηφία. Πιθανότατα θα χρειαστεί να διεξαχθούν δύο γύροι για την οριστική απόφαση.

Η αποτυχία των Ευρωπαίων να συμβιβαστούν σε έναν υποψήφιο μέσω διαπραγματεύσεων έχει πάντως ενισχύσει τις ελπίδες τρίτων χωρών για μία εναλλακτική υποψηφιότητα που δεν θα προέρχεται από την ήπειρο. Το ΔΝΤ έχει θέσει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο για τις επίσημες υποψηφιότητες και θέλει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία τον Οκτώβριο.

naftemporiki.gr

Tags
Back to top button