Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις για την αήθη επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου από την αντιπολίτευση, ντόμινο αντιδράσεων προκλήθηκε και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θλιβερό είναι ότι η ενόχληση του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, δεν έγκειται σε αυτή καθαυτή την αήθη επίθεση Πολάκη κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, αλλά στο γεγονός ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον είχε την πεποίθηση ότι είχαν… «στριμώξει στη γωνία» την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το θέμα της κατάργησης του δώρου Χριστουγέννων, που δήθεν είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ. Ετσι, θεωρούν ότι ο Πολάκης έδωσε την ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη να κάνει «πολιτικό αντιπερισπασμό» – σύμφωνα πάντα κατά το Μαξίμου και να πλήξει την κυβέρνηση.
Ο ορυμαγδός από τις αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ -Φίλης («Πρέπει να βρει τρόπο να επανορθώσει αυτή την αστοχία του»), Κούλογλου, (« πρόκειται για λάθος…») Μπαλάφας («να πάρει πίσω τα όσα είπε») αλλά και οι έντονες αντιδράσεις στα social media– πρόσθεσαν έναν ακόμη πονοκέφαλο στο Μαξίμου.
Το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Πολάκη
Μετά από την κατακραυγή ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε ο ίδιος με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Αν και δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό τι διημείφθη μεταξύ τους, είναι προφανές ότι η συζήτηση κάθε άλλο παρά ευχάριστη ήταν για τον «αψύ Σφακιανό».
Αλλωστε, λίγο αργότερα, ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε – πιεσμένος από την συνομιλία με Τσίπρα -στο περιστύλιο της Βουλής και μιλώντας σε δημοσιογράφους επιχείρησε να εξηγήσει τι εννοούσε, χωρίς ωστόσο να πάρει κάτι πίσω.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Την ίδια ώρα, στο αιφνιδιασμένο Μαξίμου έγινε ολόκληρη σύσκεψη για το θέμα Πολάκη υπό τον Τσίπρα.
Στην πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου, μόλις άκουσε πρωθυπουργός τον Μητσοτάκη να προαναγγέλλει πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αποφάσισε την ντρίπλα: Επέλεξε να στηρίξει, εκών-άκων τον υπουργό του, υπό τον φόβο διαρροών από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα η οποία ήταν καταφανώς ενοχλημένη.
Η πολιτικάντικη ντρίπλα
Αλλωστε η ατάκα Φίλη ότι η επίθεση Πολάκη «δεν έχει σχέση με το ήθος της Αριστεράς» ήταν δηλητηριώδης και εξέφραζε πολλούς. Υπό το φάσμα μιας κοινοβουλευτικής ντροπιαστικής ήττας, επέλεξε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε τριήμερη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του. Ο στόχος της πολιτικάντικης αυτής τακτικής, προφανής: Θα επιχειρήσει να επικεντρωθεί η συζήτηση στο θέμα του δώρου των Χριστουγέννων κ.λπ ζητήματα που θεωρεί ότι έχει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα.
Οπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη «είναι προφανές ότι επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τη συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας το αν το ύφος του Παύλου Πολάκη είναι καλό ή κακό εάν είναι ευγενής ή αγενής καθώς κατάγεται και από τα Σφακιά και γνωρίζει το ύφος το αψύ των Σφακιανών. Και θέλει να συζητάμε γι’ αυτό και όχι για τα επιδόματα και το δώρο των Χριστουγέννων που θέλετε να καταργήσετε, όχι για τη Novartis και τα θαλασσοδάνεια». Για να προσθέσει ο πρωθυπουργός δείχνοντας προς τα πού θέλει να κατευθυνθεί η συζήτηση: «Θα έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, γιατί θέλει να μειωθεί αντί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί θέλει να κουκουλώσει τη Novartis. Θα δώσετε λογαριασμό και θα απαντήσει οποτεδήποτε κι αν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης, θα συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης μπροστά στον ελληνικό λαό».
Η παγίδα για την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο ότι όλοι οι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές (ακόμη και αυτοί που «αδειάζουν» τον Πολάκη), με το τέχνασμα Τσίπρα θα αναγκασθούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι… επίφοβοι «πρόθυμοι εκ μεταγραφής», όμως, 6 βουλευτές ( Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις, Δανέλλης και Παπακώστα) που συναπαρτίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, θα ψηφίσουν υπέρ… ό,τι τους πει ο Τσίπρας (και έχουν εκ των προτέρων δώσει και έγγραφη συγκατάθεση!), ή λόγω του ειδικού βάρους και του επικοινωνιακού αντίκτυπου του φαινομένου Πολάκη θα απόσχουν ή… θα λείπουν για να περισώσουν όση πολιτική αξιοπρέπεια θεωρούν ότι έχουν.
Και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, εκτιμάται ότι ακόμη και αν υπάρξουν αρνητικές ψήφοι από πλευράς της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ναι μεν η κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει, αλλά το πολιτικό και επικοινωνιακό ατού που επισείει, πως δηλαδή διαθέτει τις κρίσιμες 151 ψήφους στην Βουλή, θα καταρρεύσει πανηγυρικά. Κι’ αυτό, 20 μέρες πριν από τις κάλπες.