Κύρια θέματα, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία • 03/05/2021 - 7:17
Ποιοι θα έχουν τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις το 2030
Οι ΗΠΑ θα έχουν πολλούς αντιπάλους
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Το 2030 θεωρείται χρονιά ορόσημο καθώς οι ΗΠΑ δεν θα διαθέτουν την στρατιωτική υπεροπλία τουλάχιστον όχι στον βαθμό που την είχαν την δεκαετία του ’90
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, αναφέρονται κυρίως κατά κατώτερων στρατιωτικών αντιπάλων ή κατά ένοπλων και τρομοκρατικών ομάδων.
Οι επίγειες στρατιωτικές επιχειρήσεις ακόμα και στις μέρες μας, αποβλέπουν σε διαφορετικούς στρατιωτικούς στόχους όπως της αστυνόμευσης μιας περιοχής ή/και τη μάχη ενάντια σε παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Τώρα όμως στις ΗΠΑ κατανόησαν πως έχουν να κάνουν με πολύ ισχυρές στρατιωτικές παρουσίες καθώς κατανόησαν πως η Ρωσία για παράδειγμα κοντά στα σύνορά είναι απαγορευτικώς ισχυρή για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που σημαίνει ότι σε ένα μέτωπο όπως της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν να δράσουν.
συγκέντρωσε και παρουσίασε τα στοιχεία, με βάση τα οποία προκύπτει ποιες θα είναι πιθανότατα οι ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις το 2030.
Η χρονιά θεωρείται σημαδιακή καθώς θα υπάρξουν σοβαρές μεταλλάξεις στην παγκόσμια οικονομία και στο τρόπο που θα παράγεται πλούτος εκείνα τα χρόνια.
Το πετρέλαιο θεωρείται πως θα έχει αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.
Ινδία
O ινδικός Στρατός έχει τη δυναμική να σταθεί στους ισχυρότερους του κόσμου γιατί έχει πίσω την εμπειρία τεσσάρων πολέμων με το Πακιστάν για το Κασμίρ, δύο ένοπλων συγκρούσεων με την Κίνα και αρκετές πολεμικές επιχειρήσεις, εναντίον εξεγέρσεων μαοϊκών ομάδων στο εσωτερικό.
Συνεπώς, ο στόχος του ινδικού στρατού είναι να παραμένει πάντα καλά προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο πολεμικών συγκρούσεων με μεγάλες δυνάμεις όπως το Πακιστάν και η Κίνα, αλλά και για τα προβλήματα στο εσωτερικό της.
Αν και ο εξοπλισμός του Ινδικού στρατού έχει μείνει σχετικά πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, το Δελχί έχει αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές τεχνολογικές δυνατότητες, που εαν συνεχιστούν στους ίδιου ρυθμούς, θα καταστήσουν την Ινδία μια τρομερή δύναμη μέχρι το 2030.
Δεν είναι τυχαίο που η Ρωσία θέλει να τοποθετήσει την Ινδία στην δική της σφαίρα επιρροής κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί καθώς τα συμφέροντά της εξυπηρετούνται καλύτερα με την Ευρασία παρά με την Δύση.
Γαλλία
Η Γαλλία, μια παλιά ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θέλει να επιστρέψει στο αυτοκρατορικό της παρελθόν.
Είναι πυρηνική δύναμη και διαθέτει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις ενώ κατασκευάζει από μόνη της όλα τα οπλικά της συστήματα.
Φαίνεται πως η Γαλλία, τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο για την προστασία και την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Οι δυνατότητες της πολεμικής βιομηχανίας της Γαλλίας παραμένουν ισχυρές, τόσο στην παραγωγή για εγχώρια χρήση, όσο και στο «μέτωπο» των εξαγωγών.
Επιπλέον, ο στρατός της Γαλλίας θεωρείται ένας από τους πλέον εξελιγμένους τεχνολογικά, με τομείς όπως η διοίκηση και η επικοινωνία να είναι η ραχοκοκαλιά της.
Τέλος, ο γαλλικός στρατός, έχει σημαντική στρατιωτική εμπειρία, με πιο πρόσφατες όμως, μικρής και μεσαίας κλίμακας επιχειρήσεις.
Ρωσία
Ο ρωσικός στρατός πέρασε από μια έντονη μεταμόρφωση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χάνοντας μεγάλο μέρος της πρόσβασης σε πόρους, σε ανθρώπινο δυναμικό, και το σημαντικότερο, είδε την πολιτική του επιρροή να συρρικνώνεται σημαντικά.
Δεν έχει την ισχύ του άλλοτε σοβιετικού Στρατού.
Από τότε τα προβλήματα της Ρωσίας έχουν αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν γίνει πανίσχυρες αν και ακόμα έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν.
Οι οικονομικές πολιτικές στις αρχές της προεδρίας Πούτιν απέδωσαν σημαντικά, καθώς οι επενδύσεις στις ειδικές δυνάμεις του στρατού της Ρωσίας, βοήθησαν στο να κερδηθεί ο δεύτερος πόλεμος στην Τσετσενία.
Επίσης το 2008 ο ρωσικός στρατός κατάφερε μια γρήγορη νίκη επί της Γεωργίας και το 2014, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας, ήταν ικανές να υποστηρίξουν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο τα γεγονότα στην Ουκρανία και την «κατάσχεση» της Κριμαίας.
Συν τοις άλλοις η επέμβαση στην Συρία ήταν άκρως επιτυχημένη, ενώ διαθέτει ανώτατους αξιωματικούς που έχουν εμπειρία από τον πόλεμο του Αφγανιστάν το ’80.
Η ρωσική πρόσβασή στην τεχνολογία, μαζί με τους περιορισμένους πόρους σε ανθρώπινο (δημογραφικό πρόβλημα) και οικονομικό δυναμικό (επαρκής εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων), επιζητούν ακόμα σημαντική βελτίωση.
Κίνα
Τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει ξεκινήσει δομικές μεταρρυθμίσεις των ενόπλων δυνάμεών του.
Το κινεζικό «οικονομικό θαύμα» που ξεκίνησε τη δεκαετία 1990 και του 2000, έδωσε τη δυνατότητα στην Κίνα να έχει πρόσβαση σε τεράστια χρηματικά ποσά, μέρος των οποίων επενδύθηκε στην ανάπτυξη προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας.
Όλες αυτές τις δεκαετίες, η Κίνα, έχει κάνει σοβαρές επενδύσεις στην ανάπτυξη των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της.
Αν και μέχρι στιγμή, η Κίνα, δεν απολαμβάνει το ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης με αυτό των ΗΠΑ, έχει πρόσβαση σε απεριόριστο ανθρώπινο δυναμικό, και ελέγχει περισσότερους πόρους από σχεδόν κάθε άλλο κράτος του κόσμου.
Επιπλέον, η Κίνα έχει κάνει μεγάλα βήματα στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, παράλληλα με αρκετές εκπαιδεύσεις που στοχεύουν στο να προετοιμάζουν τους στρατιώτες σε πραγματικά σενάρια και συνθήκες πολέμου.
Αυτό που λείπει στους Κινέζους είναι η πολεμική εμπειρία καθώς δεν έχουν πολεμήσει από τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1979 αν εξαιρέσουμε την πρόσφατη σύντομη σύγκρουση με τις δυνάμεις της Ινδίας στα… Ιμαλάϊα.