ΗΠΑ • 10/05/2021 - 13:42
Ποια μαχητικά 5ης γενιάς; - Έρχονται τα 6ης γενιάς
Οι ΗΠΑ ήδη έχουν πετάξει το πρώτο πρωτότυπο
HΠΑ, Ρωσία, Κίνα αλλά και η Βρετανία, έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μαχητικών έκτης γενιάς με τις ΗΠΑ να δείχνουν ότι θα «κόψουν» πρώτες το νήμα στην κατασκευή αυτού του «διαστημικού» αεροσκάφους.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 η αμερικανική αεροπορία (USAF) είχε ανακοινώσει πως ένα πρωτότυπο μαχητικό 6ης Γενιάς πέταξε για πρώτη φορά.
Η Boeing, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman δημιουργούν τα δικά τους πρωτότυπα για μαχητικά 6ης Γενιάς ενώ όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να ικανοποιήσουν τον κλάδο του αμερικανικού Ναυτικού και τον κλάδο της αμερικανικής Αεροπορίας με εντελώς διαφροετικές σχεδιάσεις.
Είναι πολύ πιθανό δηλαδή δύο εταιρείες να ικανοποιήσουν ξεχωριστά τις ανάγκες του κάθε κλάδου.
Το πρωτότυπο αμερικανικό μαχητικό 6ης Γενιάς πέταξε ελάχιστους μήνες μετά την έναρξη της σχεδίασής του, που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί το είχαν «έτοιμο στο συρτάρι» από καιρό.
Το νέο μαχητικό θα στηρίζεται στον κινητήρα ADaptive Versatile ENgine Technology (ADVENT).
Το F-X – Penetrating Counter Air/Next Generation Air Dominance θα αντικαταστήσει τα 5ης Γενιάς F-22.
H USAF θέλει ένα μαχητικό μεγάλης ακτίνας δράσης, υψηλής ταχύτητας, ευέλικτο και “αόρατο” (stealth) το οποίο θα είναι έτοιμο έως το 2030. Η μεγάλη ακτίνα δράσης αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο καθώς η USAF βλέπει απειλές στον Ειρηνικό από την Κίνα, ενώ θέλει ένα μαχητικό ικανό να συνοδεύει τα βομβαρδιστικά της ακόμα και πάνω από τη Ρωσία.
Πρόκειται για μαχητικό πυρηνικού πολέμου και δείχνει το νέο δόγμα των ΗΠΑ για ολικό πόλεμο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παγκόσμιας ηγεμονίας.
Οι εν υπηρεσία κινητήρες αποδίδουν καλύτερα σε ένα σημείο της πτήσης αναλόγως του ύψους, της ταχύτητας και άλλων συνθηκών.
Οι κινητήρες 6ης Γενιάς όμως θα έχουν “μεταβλητό κύκλο”, δηλαδή θα μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα σε κάθε ύψος και ταχύτητα πτήσης, παρέχοντας αυξημένη αυτονομία, ταχύτητα, επιτάχυνση και μεγαλύτερη υποηχητική ταχύτητα πλεύσης.
Οι κινητήρες θα έχουν απόδοση turbojet στις υπερηχητικές ταχύτητες και turbofan σε μικρότερες ταχύτητες, ενώ θα επιτρέπει στο αεροσκάφος να πετά σε υπερηχητική ταχύτητα χωρίς χρήση μετακαυστήρα (supercruise).
Πάντως στην Ρωσία ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του μαχητικού έκτης γενιάς από κοινού από τους δύο κολοσσούς της χώρας, την Μικόγιαν και την Σουκόγιαν.