Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποια είναι η βιολογική μας ηλικία και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας

Μία από τις μονάδες μέτρησης που έχει εφεύρει ο άνθρωπος είναι και αυτή της μέτρησης του χρόνου που καθορίζει την ηλικία μας. Ωστόσο, από το 2009, έρευνες της ιατρικής βραβευμένες με νόμπελ, αποδεικνύουν ότι η «χρονολογική ηλικία» μπορεί να διαφέρει από τη «βιολογική ηλικία» μας. Όπως εξήγησε ο ειδικός παθολόγος κ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, η βιολογική ηλικία είναι μία μονάδα μέτρησης της εσωτερικής υγείας, δηλαδή της κατάστασης της κυτταρικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η βιολογική ηλικία είναι ένα μέτρο της «πραγματικής ηλικίας»  που επηρεάζεται από τις γενετικές καταβολές, αλλά και τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Ουσιαστικά, απεικονίζει το πόσο καλά φροντίζουμε ή όχι το σώμα μας μετρώντας τις ζημιές που έχουμε κάνει διαχρονικά. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο κ. Παπαχαραλάμπους διευκρίνισε ότι είναι καλό να μεριμνήσουμε από νωρίς υιοθετώντας έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Μάλιστα, μέσα από νέες έρευνες διαπιστώθηκε ότι υπαίτια για τις παθήσεις του γήρατος, όπως σαρκοπενία, οστεοπόρωση, καρδιοπάθειες, αλτσχάιμερ, πάρκινσον, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, είναι τα γερασμένα κύτταρα καθώς παράγουν τοξικές ουσίες οι οποίες κυκλοφορούν στο σώμα μας.

Πως το «3+1» Ελλάδος, Ισραήλ & Κύπρου μπορεί να γίνει «4+1» ή «3+2»

Ποιοι είναι όμως οι τρόποι για να περιορίσουμε το γήρας των κυττάρων και κατά συνέπεια τις τοξικές ουσίες στο σώμα μας;

Κύριος παράγοντας είναι η διατροφή. Η διατροφή μας πρέπει να αποτελείται ως επί το πλείστον από φυτικές ουσίες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά. Παράδειγμα αποτελούν οι φράουλες, οι οποίες περιέχουν φεσιτίνη, και το κρεμμύδι που περιέχει κουασετίνη, ουσίες που συμβάλλουν στην αντιγήρανση. Γενικότερα, συνιστάται μία ισορροπημένη εβδομαδιαία διατροφή από την οποία δεν πρέπει να παραλείπεται λίγο κρέας, αλλά και ψάρι.

Ένας ακόμη τρόπος, για να κερδίσει ο άνθρωπος το στοίχημα και να αντιστρέψει τους δείκτες του ρολογιού, είναι η άσκηση. Δεν συζητάμε όμως για την εντατική άσκηση, αλλά για την άσκηση ορμής. Η άσκηση ορμής είναι η έντονη άσκηση για μερικά δευτερόλεπτα, η οποία βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των μιτοχονδρίων τα οποία παράγουν την ενέργεια.

Οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής, όπως είναι εμφανές, δε θα πάψουν να απασχολούν την ιατρική κοινότητα καθώς ο άνθρωπος πάντα θα έρχεται αντιμέτωπος με το ζήτημα του «εὖ ζῆν».

Tags
Back to top button