Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Γεραπετρίτη σε Σαμαρά: Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την αξία να συνομιλεί ο Κύπριος Πρόεδρος με τον Τούρκο Πρόεδρο 1η φορά σε 50 χρόνια

Για αναβάθμιση του κυπριακού ζητήματος σε ύψιστο επίπεδο, κατά το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον Real FM, εκτιμώντας ότι αυτό τίθεται εκ νέου στο προσκήνιο και δημιουργείται μια νέα ευκαιρία για επίλυσή του.

«Το Κυπριακό, τους τελευταίους 16 μήνες έχει αναβαθμιστεί στο ύψιστο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στη σημασία διορισμού εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Προσωπικής Απεσταλμένης αλλά στην άτυπη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια και μετά το Κραν Μοντανά διακήρυσσε ότι δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων για το Κυπριακό, ει μη μόνον αν αναγνωριζόταν η διεθνής υπόσταση της φερόμενης “τδβκ” […] Στην πραγματικότητα διαφοροποιήθηκε η στάση αυτή. Πλέον συζητεί η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι στο πλαίσιο του ΟΗΕ», επισήμανε ο ίδιος.

«Και προϊόντος του χρόνου, το Κυπριακό τίθεται και πάλι στο παγκόσμιο προσκήνιο και δημιουργείται μία νέα ευκαιρία για επίλυσή του», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλε καθοριστικά και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολύ μεγάλη αναβάθμιση του Κυπριακού και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024, πριν από λίγους μήνες, συνέδεσαν την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την εξέλιξη στο Κυπριακό. Ήταν μια πάρα πολύ σοβαρή εξέλιξη. Πλέον, το Κυπριακό καθίσταται προτεραιότητα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Άρα έχουμε καταφέρει [το Κυπριακό] να έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο ΟΗΕ, να έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον η Τουρκία να συζητεί για το θέμα του Κυπριακού», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη άτυπη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Κύπριου Προέδρου και του Τούρκου Προέδρου, όπως και του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Γεραπετρίτης υπεραμύνθηκε της σημασίας της απέναντι σε αρνητικά σχόλια και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτά του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Θέλω να τονίσω το ακόλουθο για όσους δεν αντιλαμβάνονται την αξία του να συνομιλεί ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι 50 χρόνια δεν έχει υπάρξει αυτή η συνάντηση. Ήταν η πρώτη φορά σε 50 χρόνια που είχαμε αυτή τη συνάντηση», είπε.

«Θα μου πείτε, έχει κάποια υπεραξία; Η υπεραξία της έγκειται στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ήθελα να το γνωρίζει ο κόσμος αυτό, διότι είναι κάτι που πολλές φορές μας διαφεύγει. Η Τουρκία στην πραγματικότητα δεν δέχεται τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, όταν συνομιλεί ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν προχωρεί σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η συζήτηση πρέπει να γίνει με όλα τα παρακείμενα κράτη».

«Είναι προφανές ότι και με την Τουρκία υπάρχει θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και με την Κύπρο. Όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι και να προχωρήσουμε όταν ο χρόνος το επιβάλλει», σημείωσε ο ίδιος.

Μιλώντας για τη συνθετότητα επίλυσης αυτών των ζητημάτων, ο κ. Γεραπετρίτης επέκρινε μια στάση, που κατά τον ίδιο, υποστηρίζει ότι αυτά θα πρέπει να επιλυθούν «μέσα σε ενάμιση χρόνο που βρίσκεται η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, όταν, για 50 χρόνια, δεν είχε υπάρξει εξέλιξη».

«Νομίζω ότι οφείλουμε να κρατάμε χαμηλά τον πήχη όταν πρόκειται για τόσο σύνθετα ζητήματα. Για το θέμα της συζήτησης της οριοθέτησης, ακόμα δεν έχουμε βρει καν το πλαίσιο της συζήτησης αυτής», κατέ

 

Tags
Back to top button