Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Πετρέλαιο: Τι θα συμβεί μόλις οι ΗΠΑ «ρίξουν» 180 εκατ. βαρέλια στην αγορά

Αισθητή πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τα σενάρια περί πιθανής αποδέσμευσης 180 εκατ. βαρελιών ή αλλιώς 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους και τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού.

Εν μέσω των προβλημάτων προσφοράς, τα οποία κλιμακώθηκαν από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η αγορά αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, κάτι το οποίο νομοτελειακά ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές του αργού. Αυτό με τη σειρά του «συντηρεί» και τον φουσκωμένο πληθωρισμό, σύμφωνα με το

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία, πριν το ξέσπασμα του πολέμου, εξήγαγε περίπου 7,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Από τον Απρίλιο, λόγω των κυρώσεων και της αποχώρησης μιας σειράς ενεργειακών εταιρειών από τη χώρα, οι εξαγωγές της Μόσχας υπολογίζεται να μειωθούν κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ένα κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί άμεσα από τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να «ρίξουν» στην αγορά περίπου 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από το απόθεμα που διατηρούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (το συνολικό απόθεμα ανέρχεται σε 570 εκατ. βαρέλια). Η συγκεκριμένη ποσότητα αργού θα «πέσει» σταδιακά και σε βάθος αρκετών μηνών, όπως διευκρίνισαν αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Γι’ αυτό τον λόγο, σήμερα η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 6,3% και καθορίζεται στα 100,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent καταγράφει πτώση κατά 5,8% και διαμορφώνεται στα 106,8 δολάρια ανά βαρέλι, αρκετά μακριά από το υψηλό 8ετίας των 130 δολαρίων ανά βαρέλι.

Τι όμως, πραγματικά σημαίνει η απελευθέρωση του αμερικανικού στρατηγικού αποθέματος. Ας δούμε, με τη βοήθεια του Bloomberg, τι υποστηρίζουν μερικοί από τους μεγαλύτερους αναλυτές παγκοσμίως:

Goldman Sachs

Η απελευθέρωση αυτών των ποσοτήτων θα βοηθήσει την αγορά να ισορροπήσει φέτος, αλλά δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα του διαρθρωτικού ελλείμματος. Ναι μεν, δηλαδή, θα περιορίσει τις ποσότητες που χρειάζονται για να ικανοποιηθεί η ζήτησα, αλλά δεν είναι εφικτό να αποτελέσει μια μόνιμη πηγή προσφοράς για τα επόμενα χρόνια.

Oanda

Η απελευθέρωση θα μπορούσε να συνδράμει στη μείωση των τιμών βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι απίθανο να αναπληρώσει τις συνολικές απώλειες από τις ρωσικές εξαγωγές. Μακροπρόθεσμα, αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό απόθεμα θα μειωθεί σημαντικά, ενόσω οδεύουμε σε μια περίοδο αύξησης της ζήτησης, κάτι που μπορεί να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

ClearView Energy Partners LLC

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απελευθέρωση στην 45ετή ιστορία του αμερικανικού στρατιωτικού αποθέματος. Ενόσω η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως στο β’ τρίμηνο, η απελευθέρωση 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα φέρει το ισοζύγιο σε ισορροπία. Αλλα, θα είναι δύσκολο να «ξαναχτιστεί» αυτό το απόθεμα.

RBC Capital Markets

Δεδομένης της σκληρής στάσης του Τζο Μπάιντεν έναντι της Μόσχας, η απελευθέρωση του αποθέματος αποτελεί ένα εργαλείο άμβλυνσης των συνεπειών στους Αμερικανούς καταναλωτές. Ωστόσο, οι απώλειες του ρωσικού πετρελαίου από τη διεθνή αγορά είναι πιθανό να διατηρηθούν και το επόμενο διάστημα, καθώς η χώρα παραμένει υπό καθεστώς κυρώσεων.

S&P Global

Η εν λόγω κίνηση ενδεχομένως να αποδειχθεί ασήμαντη, ενόσω η προσοχή είναι στραμμένη στις ρωσικές εξαγωγές. Κάθε απώλεια από τις ρωσικές εξαγωγές θα πρέπει να αντικαθίσταται από την αύξηση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς κι από την απελευθέρωση των κρατικά ελεγχόμενων αποθεμάτων. Εάν οι ρωσικές εξαγωγές υποχωρήσουν κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου, αυτό σημαίνει ότι τα 180 εκατ. βαρέλια θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο το αμερικανικό απόθεμα.

DBS Bank

Η απελευθέρωση του αποθέματος ενδεχομένως θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές, αν και οι ακριβείς συνέπειες θα εξαρτηθούν από το τελικό ύψος των ποσοτήτων πετρελαίου που θα «ριχθούν» στην αγορά. Το τρέχον απόθεμα των 570 εκατ. βαρελιών είναι το χαμηλότερο από το 2002 και η απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών ισοδυναμεί με μια μείωση άνω του 30%. Ενώ θα δούμε υποχώρησε των τιμών βραχυπρόθεσμα, δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις, λόγω της ανάγκης αναπλήρωσης του αποθέματος.

ING Groep

Η συγκεκριμένη απελευθέρωση αποθέματος θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών και θα βοηθήσει στη χαλάρωση των ανοδικών πιέσεων. Όμως, για να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πετρελαϊκή αγορά, η αμερικανική κίνηση θα πρέπει να «συντονιστεί» με αντίστοιχες αποφάσεις κι άλλων χωρών.

Tags
Back to top button