Ένα μέλος λιγότερο μετράει εδώ και μερικές ημέρες ο πληθυσμός του αυστηρά προστατευόμενου αρπακτικού «Μαυρόγυπας», που ζει στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Ο λόγος για την τριών ετών «Έλενα», η οποία εντοπίστηκε νεκρή στη Νίψα του δήμου Αλεξανδρούπολης και όπως όλα δείχνουν ο θάνατος της προήλθε από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος, δηλαδή φόλα.
Το Εθνικό Πάρκο του δάσους της Δαδιάς αποτελεί τη μοναδική αναπαραγωγική αποικία του Μαυρόγυπα σε όλα τα Βαλκάνια γι’ αυτό και τα πουλιά αυτά έχουν τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση από το WWF. Πολλά εξ αυτών είναι σεσημασμένα με πομπούς που καταγράφουν τις διαδρομές τους – έναν τέτοιον φορούσε και η Έλενα και έτσι εντοπίστηκε το κουφάρι της, δηλαδή από το στατικό σήμα που εξέπεμπε η μικροσυσκευή που ήταν προσαρμοσμένη στο πόδι της.
Για τους Μαυρόγυπες είναι σύνηθες το να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την εξεύρεση τροφής, όμως η Έλενα συγκεκριμένα ήταν από τα πιο «ταξιδιάρικα» μέλη της κοινότητας αφού ο πομπός της είχε καταγράφει διαδρομή της μέχρι τα Καρπάθια Όρη!
Το ντοκουμέντο:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Bh4afXdieoU?feature=oembed]
Οι πομποί τοποθετήθηκαν στους Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Conservation of Black and Griffon vultures in the cross-border Rhodopes mountains» (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης και το οποίο χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (LIFE NATURE). Το πρόγραμμα LIFE RE-VULTURES προωθεί τη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας με στόχο την αύξηση και την εδραίωση των πληθυσμών του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.