Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιουσιολόγιο: Κίνδυνο-θάνατος για τους ιδιοκτήτες οχημάτων και σκαφών

Οι κόκκινες γραμμές για το πολυσυζητημένο Περιουσιολόγιο. Τι πρέπει να προσέξετε.

Ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος του διάσημου Περιουσιολογίου το οποίο αναμένεται να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες οχημάτων και σκαφών.

Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο όπλο της Εφορίας ενάντια στην φοροδιαφυγή που ακούει στο όνομα «Περιουσιολόγιο» το οποίο θα αποτελέσει μια τεράστια βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων.

Η βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλη χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ακόμη φορολογούμενοι που διατηρούν ρευστό σε θυρίδες ή σε κρυψώνες μάλλον θα πρέπει να αναμένουν πλήγμα, καθώς, εκτός απροόπτου, θα κληθούν να το δηλώσουν εφόσον αυτό ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και όσοι κατέχουν κοσμήματα, τιμαλφή και έργα τέχνης που αποτιμώνται σε αξία άνω των 15.000 ευρώ.

Ωστόσο η μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη αναμένεται να έρθει από την κινητή περιουσία που περιλαμβάνει οχήματα, σκάφη μέχρι και ιδιωτικά τζετ.

Ο λόγος εστιάζεται στο γεγονός πως το Περιουσιολόγιο αναμένεται να ενεργοποιήσει φορολογικά όλα τα οχήματα ή σκάφη που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία καθώς πλέον θα προσμετρώνται στο σύνολο της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων.

Ειδικότερα αν κάποιος έχει ακινητοποιήσει το όχημά του και έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του όπως είναι γνωστό δεν περιλαμβάνεται στην φορολογική του δήλωση.

Με το Περιουσιολόγιο οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους αλλά και οι κάτοχοι σκαφών-βαρκών που έχουν καταθέσει τις άδειες πλόων τους θα αντιληφθούν πως τα οχήματα ή σκάφη που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία ξαφνικά θα φορολογηθούν ως πάγια περιουσιακά στοιχεία!

Με λίγα λόγια από την φορολογική ατέλεια ξαφνικά τα οχήματα και σκάφη θα αποτελούν πάγια περιουσιακά στοιχεία που φορολογούνται.

Ωστόσο ο τρόπος φορολόγησής τους ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κάποια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το Περιουσιολόγιο θα θέσει ένα τέλος στις αθρόες καταθέσεις των πινακίδων κυκλοφορίας αλλά και στα οχήματα που εγκαταλείπονται χωρίς να διαγράφονται.

Επίσης η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μπει και μία τάξη στα σκάφη και βάρκες τα οποία δεν δηλώνονται στην Εφορία και κυκλοφορούν «αφορολόγητα» στα ελληνικές θάλασσες.

Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες μόλις ανανεώνουν τις Άδειες Εκτέλεσης Πλόων σε βάρκες οι σκάφη οι ιδιοκτήτες τους σταματούν να τα δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις για να γλιτώσουν από τα υπέρογκα τεκμήρια διαβίωσης.

Πάντως να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι κατατέθηκαν πάνω από 120.000 πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ στις κατά τόπους Εφορίες ενώ συνολικά σε φορολογική ακινησία βρίσκονται πάνω από 700.000 οχήματα.

Επιπλέον 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2019 ενώ στα σκάφη αναψυχής οι καταθέσεις Αδειών Πλόων έχουν χτυπήσει «κόκκινο» εξαιτίας της υπεροφορολόγησης…

Tags
Back to top button