“Η επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στο Κίεβο είναι μια εισβολή στις εκκλησιαστικές υποθέσεις της Ουκρανίας και μια συνέχιση της γραμμής του να αγνοεί την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία περιλαμβάνει την πλειοψηφία των πιστών αυτής της χώρας”, λέει ο π.Νικολάι (Balashov ), αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και είχε και τις πρώτες συναντήσεις.
«Η επίσκεψη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως μετά από πρόσκληση του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι γίνεται αντιληπτή από πολλούς κατοίκους της Ουκρανίας με φόβο: σημαίνει την πρόθεση της σημερινής ηγεσίας της χώρας να επιστρέψει στην προηγούμενη πορεία ενεργητικής παρέμβασης της κοσμικής αρχής σε ενδοθρησκευτικές υποθέσεις. Από την κανονική άποψη, η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης γραμμής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία - μια αυτοδιοικούμενη Εκκλησία στο Πατριαρχείο Μόσχας - αγνοείται, σαν να μην υπήρχε. Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι από τους ορθόδοξους πιστούς στην Ουκρανία ανήκουν σε αυτήν, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της, που αποτελούν 12,5 χιλιάδες ενορίες », δήλωσε στο TASS ο π. Νικολάι Μπαλάσοφ.
Πρόσθεσε ότι “αυτοί οι πιστοί δεν θεωρούν καθόλου την άφιξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ως επιθυμητό και σημαντικό γεγονός θρησκευτικού χαρακτήρα για τους ίδιους, αλλά μάλλον το βλέπουν ως πολιτική επίδειξη αδιαφορίας για τη γνώμη τους” .
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ουκρανικές αρχές «ενδιαφέρονται περισσότερο για θετικές εκτιμήσεις των δραστηριοτήτων τους από ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις». Ωστόσο, "υπό τις συνθήκες της πολιτικής αντιπαράθεσης που διαπερνά τη δημόσια ζωή της Ουκρανίας, οι αρχές, πρώτα απ 'όλα, θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για πρωτοβουλίες που ενώνουν τους πολίτες της και όχι για να επιδεινώσουν τις συγκρούσεις και τις διαιρέσεις".
Υπενθύμισε επίσης ότι για την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις εκκλησιαστικές υποθέσεις της Ουκρανίας : «Αυτή η παρέμβαση έγινε αντίθετα με τους ιερούς κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των Ορθοδόξων πιστών της χώρας. Το αποτέλεσμα της αντι-κανονικής περιπέτειας δεν ήταν η ενοποίηση και η συμφιλίωση των Ορθοδόξων, αλλά η επιδείνωση της σύγκρουσης, η οποία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, πολλαπλές κατασχέσεις εκκλησιών, που σχετίζονται με πράξεις βίας και απέλαση κοινοτήτων. Η τότε εξουσία του Προέδρου Ποροσένκο συνέβαλε σε αυτές τις διαδικασίες, ελπίζοντας να λάβει την υποστήριξη σημαντικού μέρους του εκλογικού σώματος στις εκλογές. Όπως γνωρίζουμε, οι προσδοκίες της δεν ικανοποιήθηκαν»