«Φύλλο και φτερό» φαίνεται πως έχουν κάνει τα μέλη του κλιμακίου του ΕΦΚΑ από την Αθήνα, τα στοιχεία που αφορούν σε παραποιημένα στοιχεία των δικαιούχων επιδομάτων τοκετού του πρώην ΙΚΑ Πάτρας, την τελευταία πεντετία. Σύμφωνα με με πληροφορίες στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται τουλάχιστον 880 περιπτώσεις.
Για την υπόθεση υπήρξε μια καταδίκη υπαλλήλου του ΕΦΚΑ την Παρασκευή, από το Αυτόφωρο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικείο Πατρών, επιβάλλοντας της ποινή φυλάκισης 27 μηνών με τριετή αναστολή, με την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφων και παρακώλυσης έρευνας.
Η σύλληψη της υπαλλήλου που υπηρετεί στο κτήριο του Ασφαλιστικού φορέα, στη συμβολή των οδών Γούναρη και Κορίνθου, έγινε όταν συνάδελφοι της αντελήφθησαν πως «πέταξε» στην τουαλέτα έγγραφα που αφορούσαν στην έρευνα.
Η υπάλληλος δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο επικαλούμενη λόγους υγείας, ενώ το προεδρείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρο υπεράσπισης της για αναβολή.
Το παρασκήνιο της έρευνας:
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, κλιμάκιο των αδιάφθορων της Αστυνομίας μαζί με επόπτες του ΙΚΑ βρέθηκαν στην Πάτρα την Τρίτη, και ερεύνησαν την υπόθεση. Μάλιστα «πηγές» που γνωρίζουν καλά την υπόθεση ανέφεραν στο tempo 24 ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας, συνελήφθη μία υπάλληλος με την κατηγορία της παρακώλυσης της έρευνας και της υπεξαίρεσης εγγράφων.
Αστυνομικοί και επόπτες φέρεται να εξετάζουν τις πτυχές της υπόθεσης σε βάθος πενταετίας και συγκεντρώνουν στοιχεία και παραστατικά στα πλαίσια της προανάκρισης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνώνται περιπτώσεις στις οποίες έμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενοι φέρεται να πλαστογραφούσαν βεβαιώσεις ασφαλισμένων γυναικών που επέστρεφαν στην εργασία τους μετά από διάστημα εγκυμοσύνης. Και ενώ οι δικαιούχοι εισέπρατταν τα ποσά που δικαιούνταν, στη συνέχεια κάποιοι φέρεται να επενέβαιναν στις ίδιες βεβαιώσεις και πλαστογραφώντας στοιχεία εισέπρατταν για δεύυερη φορά τα επιδόματα.
Αν και όπως προαναφέρθηκε η υπόθεση ερευνάται σε βάθοςπληροφορίες του tempo24 αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί ύποπτα παραστατικά με πολύ πρόσφατες ημερομηνίες.
Πρόσωπο που έχει πρόσβαση στην έρευνα, ανέφερε ότι εξετάζεται εμπλοκή άγνωστου αριθμού ατόμων οι οποίοι από τις πλαστές βεβαιώσεις εισέπρατταν κατά μέσο όρο επιδόματα της τάξεως των 300 με 400 ευρώ. Εαν και εφόσον αυτό αποδειχθεί, τότε αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και να υπάρξουν και διοικητικές συνέπειες.