Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παταγώδης αποτυχία η αύξηση του ΦΠΑ – 5 δισ. η «τρύπα» στα έσοδα

«Άνθρακες» αποδείχθηκαν οι αυξήσεις ΦΠΑ και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου στα νησιά. Νέα έκθεση της  Κομισιόν εκτιμά ότι το 2014 το δημόσιο έχανε 4,290 δισ. το χρόνο από ΦΠΑ, αλλά μετά τις αυξήσεις που επεβλήθησαν, το 2015 έχανε … 5,079 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, το 2014 το δημόσιο έχανε το 25% του ΦΠΑ, αλλά το 2015 οι απώλειες αυξηθηκαν σε 28%. Και αυτό γιατί, παρότι αυξήθηκαν οι συντελεστές και καταργήθηκε η έκπτωση 30% σε πέντε νησιά, τα κρατικά έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν μόλις 200 εκατ. ευρώ (από 12,676 δισ. το 2014 σε 12,885 δισ. ευρώ το 2015).

Εκείνο που παραβλέπουν ίσως όμως οι συντάκτες της έκθεσης, είναι το ενδεχόμενο τα «διαφυγόντα έσοδα» του δημοσίου να μην οφείλονται στις φοροελαφρύνσεις ή στην φοροδιαφυγή αλλά, πλέον, στην αδυναμία πληρωμής των φόρων και τη μείωση της κατανάλωσης από τους Έλληνες που έχουν γονατίσει από τους φόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά στις 72 σελίδες της έκθεσης δεν γίνεται μνεία του γεγονότος ότι το καλοκαίρι του 2015 επιβλήθηκαν capital controls, «απαγορεύτηκαν» τα μετρητά και οι συναλλαγές γίνονται κατά κόρον με κάρτες και μέσω τραπεζών. με άλλα λόγια, το κράτος ελέγχει ηλεκτρονικά όσο σε καμία άλλη χώρα ίσως της Ευρώπης τις χρηματικές συναλλαγές.

Πέραν τούτου, η Έκθεση παραβλέπει ότι ενώ το 2015 καταγράφηκε ύφεση, τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ στις συναλλαγές αυξήθηκαν –έστω και κατά 200 εκατ. ευρώ- έναντι του 2014, αντί για περίπου 1 δισ. που ήταν ο στόχος τότε που η κυβέρνηση λάμβανε τα μέτρα.

Προφανώς οι συντάκτες είχαν κατά νου ότι αν καταργηθεί η έκπτωση 30% στα νησιά και όλες οι άλλες εξαιρέσεις, το κράτος θα εξοικονομούσε έως 4,290 δισ. που υπολόγιζε το 2014. Άρα θεωρούν ότι και μετά την κατάργηση της έκπτωσης στα πιο τουριστικά νησιά  (Μύκονος, Σαντορίνη κλπ) η φοροδιαφυγή ήταν τόσο μεγάλη (με τα μετρητά) ώστε υπολογίζουν πως οι απώλειες διευρύνθηκαν αντί να μειωθούν.

Με βάση αυτά τα στοιχεία πάντως, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση πίσω από τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το 2011 πάντως οι απώλειες από ΦΠΑ υπολογίζονταν στα 7,656 δισ ευρώ.

Tags
Back to top button