Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρά το «κηρύγματα» που μας κάνουν οι Γερμανοί η φοροδιαφυγή δίνει και παίρνει στη χώρα τους

Παρά τα κηρύγματα που αρέσκεται να κάνει στους εταίρους της στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στην Ελλάδα, η Γερμανία αντιμετωπίζει ανάλογα μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής.


Παράνομα λογισμικά, εικονικά τιμολόγια και «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή, που κάθε χρόνο κοστίζει στο γερμανικό δημόσιο πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Ετσι, καταφεύγει και η Γερμανία στη λύση των υποχρεωτικών αποδείξεων.

Εφεξής θα είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων στο λιανικό εμπόριο. Η νέα νομοθεσία προκαλεί αντιδράσεις, αφού συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύει και στη Γερμανία η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων όχι μόνο στο λιανικό εμπόριο, αλλά και σε αρτοποιεία, κομμωτήρια, ακόμη και ψιλικατζίδικα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η νέα νομοθεσία, που έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, ισχύει όχι μόνο για πωλήσεις προϊόντων, αλλά και για παροχή υπηρεσιών.


Επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως και 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Οι οικονομικές και φορολογικές αρχές της Γερμανίας αναζητούσαν εδώ και χρόνια λύσεις και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Η αναζήτηση αυτή κατέληξε στη νέα «νομοθεσία για τις ταμειακές μηχανές».

Διορία

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στις επιχειρήσεις διορία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 για την τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών τους συστημάτων, ώστε να πληρούν τα νέα στάνταρ ασφαλείας και να είναι λιγότερο ευάλωτα σε παράνομα λογισμικά. Η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων, όμως, θα ισχύσει ήδη από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.

Η νέα νομοθεσία προκαλεί «δυσανάλογο κόστος» στις επιχειρήσεις, σχολιάζει ο Σετίν Ακάρ από το ινστιτούτο εμπορικών ερευνών ΕΗΙ. Για τεράστια ποσά κάνει λόγο και ο εμπορικός σύνδεσμος Γερμανίας HDE. «Πρώτες εκτιμήσεις κοστολογούν στα 300 με 500 ευρώ την εγκατάσταση του νέου λογισμικού για κάθε ταμειακή», εξηγεί ο ειδικός του HDE, Ραλφ Μπρίγκεμαν.

Υψηλό κόστος

Σε συγκεκριμένους κλάδους όμως, όπως για παράδειγμα σε κρεοπωλεία, το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο. Όπως σημειώνει ο Γκέρο Γεντς από τον Σύνδεσμο Γερμανών Κρεοπωλών, στα χασάπικα οι ταμειακές είναι συνδεδεμένες με τις ζυγαριές, με συνέπεια η αναβάθμιση και η αναπροσαρμογή να είναι αρκετά πιο πολύπλοκες και κοστοβόρες.

Ο ίδιος υπολογίζει το κόστος μετατροπής για κάθε επιχείρηση στις 4.000 ευρώ. Και αυτό μόνο για το 50% των κρεοπωλείων, όπου τα υφιστάμενα συστήματα επιδέχονται τεχνικές αναβαθμίσεις.

Στα υπόλοιπα θα πρέπει να αγοραστεί καινούργιος εξοπλισμός, που στην περίπτωση των κρεοπωλείων «μεταφράζεται» σε κόστος 30.000 ευρώ. «Για μικρές επιχειρήσεις μιλούμε για επένδυση που ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους».

Είναι χαρακτηριστικό πως, από τις συνολικά 1,85 εκατ. ταμειακές που χρησιμοποιούνται σήμερα στη Γερμανία, μόλις οι 400 με 500 μπορούν να αναβαθμιστούν και να ενσωματώσουν το νέο λογισμικό. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών προμηνύονται μεν χρυσές εποχές, ωστόσο λόγω κακής συνεννόησης με το υπουργείο Οικονομικών οι ταμειακές νέας γενιάς δεν είναι ακόμη έτοιμες.

Αντιδρούν οι έμποροι

Πέραν των τεχνικών δυσκολιών που φαίνεται να προκύπτουν από το νέο μέτρο των υποχρεωτικών αποδείξεων και οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, αντιδράσεις προκαλεί και η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων. Αμφισβητείται, άλλωστε, το κατά πόσον είναι πραγματικά χρήσιμη αυτή η έκδοση των αποδείξεων.

Θα περίμενε ίσως κανείς πως η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη θα κατόρθωνε να επινοήσει κάποιες άλλες, ίσως και πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την πάταξη της φοροδιαφυγής και να μην καταφεύγει σε μέτρα που απλώς επιβαρύνουν δυσανάλογα τις επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει εκπρόσωπος του εμπορικού συνδέσμου Γερμανίας HDE, «στο λιανικό εμπόριο της Γερμανίας θα εκδίδονται εφεξής επιπρόσθετες αποδείξεις μήκους δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων». Ειδικά για τους μικρομεσαίους, αυτό σημαίνει ένα, κατά περίπτωση, τεράστιο επιπρόσθετο κόστος για την αγορά του ειδικού χαρτιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται βέβαια και για το περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα με τον HDE, σε αντίθεση με την αναγκαία τεχνική αναπροσαρμογή των ταμειακών, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων δεν συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Διότι με το πάτημα του πρώτου κουμπιού στην ταμειακή ανοίγει με το νέο σύστημα μια διαδικασία η οποία δεν μπορεί πλέον να σβηστεί. Εάν στη συνέχεια ο πελάτης πάρει την απόδειξη ή όχι, είναι εντέλει αδιάφορο», αφού η συναλλαγή έχει ήδη καταγραφεί ηλεκτρονικά.

Tags
Back to top button