Για όλα μίλησε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του στην εκπομπή Live News. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ανέφερε ότι έχει πέσει πολύ παραμύθι και πως τα νούμερα για το 2014 δεν είχαν «πιαστεί». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.
Στα θετικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τα πλεονάσματα, καθώς και στους μακροοικονομικούς δείκτες που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, παρέπεμψε ο Νίκος Παππάς, για να τονίσει ότι αυτό όμως δεν αρκεί για τους Έλληνες πολίτες, και να σημειώσει πως «χρειάζονται πολιτικές που πρέπει να βεβαιώσουν ότι η ανάπτυξη που μπορεί να έρθει στην οικονομία θα είναι δίκαιη».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τον στόχο της κυβέρνησης -για τον οποίο τώρα πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες – «ώστε η χώρα να βρεθεί οριστικά στη σφαίρα της διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξη».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι για να πετύχει κανείς την παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να έχει ξεκάθαρίσει τι ρόλο μπορεί να παίξει στο διεθνές στερέωμα και τι προτεραιότητες βάζει σε σχέση με την παραγωγική της προοπτική. Δηλαδή, εξήγησε, αν είναι κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα εκ της γεωγραφικής θέσης της μπορεί να παίξει ρόλο κόμβου τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, ενέργειας, καταλήγουμε και στην προτεραιοποίηση πολύ συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων και πλάνων.
«Πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται, την άνεση χρόνου να γίνει ο σχεδιασμός, να μπουν μπροστά οι πολιτικές και παραγωγικές μηχανές ώστε η χώρα να βρεθεί οριστικά στη σφαίρα της διατηρήσιμη και δίκαιης ανάπτυξη».
Ερμήνευσε την αλλαγή τοποθετήσεων των βασικών διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση, ως αντιστοίχισή τους με την πραγματικότητα που αρχίζει να διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία. Είπε ότι οι στόχοι θα πιαστούν και θα υπεραποδώσει η οικονομία χωρίς την παρουσία των παραπάνω δημοσιονομικών παρεμβάσεων για το 2019 και το 2020, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση που είναι αποτελεσματική και που ταυτόχρονα να παίρνει μέτρα υπέρ των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Σημείωσε ότι με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το πλεόνασμα -το ύψος του οποίου δεν περίμενε κανείς- αποδεικνύεται ότι η αντιπολίτευση ζητούσε από την κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία με βάση οικονομικές παραδοχές, τις οποίες παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι διεθνείς παράγοντες που αρχικά τις είχαν κάνει, ότι ήταν λανθασμένες. «Θα είχε διασφαλισθεί η ομαλή πορεία προς την ανάπτυξη αν η κυβέρνηση μας από πέρυσι είχε δεχτεί την απαίτηση των παραπάνω μέτρων λιτότητας;» σημείωσε.
Τόνισε ότι αυτό δεν συνέβη και πως, αντίθετα, το ΔΝΤ μετακινήθηκε, δέχτηκε οποιαδήποτε δημοσιονομική παρέμβαση να είναι μετά το 2018 και μετακινήθηκε εκ νέου και υπήρξε συμφωνία η δημοσιονομική παρέμβαση να είναι ουδέτερη. Θα υπάρχει παρέμβαση στις συντάξεις, είπε, αλλά θα υπάρχουν και μέτρα που ανακουφίζουν του συνταξιούχους. Τόνισε ότι θα είναι ταυτόχρονη η ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων.
«Επειδή έχει πέσει πολύ παραμύθι στο ελληνικό πολιτικό και τηλεοπτικό τοπίο», σχολίασε ο κ. Παππάς, «τα τελευταία νούμερα που δημοσίευσε το ΔΝΤ δείχνουν ότι ο στόχος για το 2014 δεν είχε πιαστεί» και σχολίασε ότι δικαιώθηκε ο κ. Χαρδούβελης που είχε παραδεχθεί ότι εκείνο το πρόγραμμα δεν έβγαινε, «σε αντίθεση με τα παραμύθια για success story που με πολύ μεγάλη ευκολία σερβίριζαν στον ελληνικό λαό ορισμένοι».
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν κρατιέται, είναι πάρα πολλά ψέματα συμπυκνωμένα, η μόνη αλήθεια που υπάρχει σε σχέση με τον κ. Μητσοτάκη είναι οι διατυπωμένες θέσεις του για την απόλυτη ιδιωτικοποίηση των πάντων και για τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έπρεπε να έρθουν σκέτες κατά την άποψη του και η υπογραφή του στην 5η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος το 2014»
«Δεν υπάρχει περίπτωση για εκλογές και δεν υπήρχε και όταν ήταν και οι εκκρεμότητες μπροστά», ξεκαθάρισε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι «εδώ είναι το αδιέξοδο της ΝΔ που σφιχταγκαλιάστηκε με έναν ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος αδημονεί να επανέλθει στις θέσεις τις εξουσίας. «Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 και τότε ο κόσμος θα μπορεί να κρίνει», είπε.
Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται και την πλατφόρμα για τη διαφημιστική πίτα, είπε ότι πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημόσια τα κανάλια θα μπορούν να πουλούν τον διαφημιστικό τους χρόνο, μια απολύτως διαφανής διαδικασία.
Σχετικά με το ζήτημα των τηλεμετρήσεων, είπε ότι χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου και εξισορρόπησης, σχολιάζοντας ότι όχι μόνο είναι μία εταιρεία, αλλά και ότι υπάρχει, εξ όσων γνωρίζει, και ένα θέμα με το δείγμα της. «Για φανταστείτε να συζητάμε ότι υπάρχουν κενά στο επίπεδο της διαφάνειας και 200 εκ. τον χρόνο που είναι η διαφημιστική πίτα να μοιράζονται με βάση ένα σύστημα που είναι σαν μαύρο κουτί», είπε.
Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία που να διασφαλίζει ότι οι μετρήσεις θα γίνονται με τρόπο που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα να γίνει αυτό. «Εδώ πέρα πρέπει να κάνουμε μια παρέμβαση με όρους τομής», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να μη γίνει ο διαγωνισμός, προβλέπεται από τον νόμο και πως τα μέλη του ΕΣΡ δεν ξεκινούν απ’ το μηδέν, και ακριβώς για τον λόγο αυτό μπορεί πάρα πολύ γρήγορα να έχουμε αποτελέσματα. «Οποιοσδήποτε σοβαρός συμμετέχων σε οποιαδήποτε αγορά είναι υπέρ της ρύθμισης», είπε ο κ. Παππάς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ