Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παπαχέλας: Πως γίνεται κάποιος που διεκδικεί Νομπέλ για τις «Πρέσπες» να συγκυβερνά με κάποιον που τις θεωρεί μία εγκληματική συμφωνία

Σε κείμενό του με τίτλο «Εδώ είναι Βαλκάνια» ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή» και δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Αλέξης Παπαχελάς αρθρογραφεί με αφορμή το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις εντός των συνόρων πολιτικές αντιδράσεις και ιδιαίτερα της συγκυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην «»:

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια απέδειξε ότι και στη γειτονιά μας ζούμε σε παράξενους και σίγουρα αντισυστημικούς καιρούς. Ηταν, κατ’ αρχάς, μία ήττα για τη Δύση. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έκαναν το ίδιο μοιραίο λάθος που έγινε με την καμπάνια του «Ναι» στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015. Εφεραν όλους τους –διεθνείς– συστημικούς παράγοντες στα Σκόπια, από τη Μέρκελ μέχρι τον Μάτις. Απέναντι σε αυτή τη συμβατική και τεράστια καμπάνια υπήρξε μία βουβή κινητοποίηση μέσα από το Διαδίκτυο. Οπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, το «αντάρτικο» κέρδισε τον τακτικό στρατό.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός πολιτικός και η στήριξή του στο εσωτερικό είναι εξαιρετικά ρηχή. Θα επιχειρήσει τώρα να πείσει, ακολουθώντας τη συνταγή Τσίπρα το 2015, ότι το «Οχι» σημαίνει «Ναι». Πολύ δύσκολα θα περάσει, όμως, κάτι τέτοιο από τη Βουλή της γείτονος χωρίς νέες εκλογές. Η αναγκαστική συνταγματική αναθεώρηση, την οποία επέβαλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κυβέρνηση ως μέρος της συμφωνίας, απεδείχθη η πιο κρίσιμη δικλίδα ασφαλείας.

Οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς είχαν επενδύσει πολύ στις Πρέσπες, οι οποίες ήταν ενδεχομένως και ένα «χαρτί» σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Κατά τα άλλα, αν το δει κανείς επιφανειακά, το πιθανολογούμενο ναυάγιο συμφέρει την κυβέρνηση γιατί απομακρύνει το σενάριο της προμελετημένης ρήξης Τσίπρα – Καμμένου. Υπάρχουν όμως πολλοί που πιστεύουν ότι η ρήξη θα βόλευε και τους δύο…

Τώρα πώς θα γίνει από εδώ και πέρα ένας πολιτικός που διεκδικεί Νομπέλ για τις «Πρέσπες» να συγκυβερνά με έναν πολιτικό που τις θεωρεί μία εγκληματική συμφωνία, είναι ένα ζήτημα. Αλλά είπαμε, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε…».

Tags
Back to top button