
Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί μια στρατιωτική άμπωτι από Ευρώπη-Μ. Ανατολή, προκειμένου να επικεντρωθεί στον Ειρηνικό, όπου όντως παίζεται το παιγνίδι για την Παγκόσμια Κυριαρχία, έχοντας να αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο Θέατρο επιχειρήσεων τις Κίνα-Ρωσία-Βόρεια Κορέα.
Συνεπώς ο Τραμπ ικανοποιώντας τον Πούτιν στην Ουκρανία και βρίσκοντας μαζί του πεδία συνεννόησης-συμφερόντων σε Αρκτική-Μ. Ανατολή, αποφεύγει οι ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες ασύμφορες οικονομικά και από πλευράς συμφερόντων, στρατιωτικές περιπέτειες εκτός Ειρηνικού.
Πακιστάν-Ινδία και Ελλάδα-Τουρκία βίοι παράλληλοι
Αυτός είναι ο λόγος που στην πρόσφατη στρατιωτική αντιπαράθεση Πακιστάν-Ινδίας, τήρησε ίσες αποστάσεις αρχικά, λέγοντας πως οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ που έχουν μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ τους και πως ο πόλεμος έμοιαζε αναπόφευκτος.
Η στάση του αυτή είναι ενδεικτική κατά ην άποψή μας για το τι θα πρέξει σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου, όπου τουλάχιστον στην αρχή θα μείνει αμέτοχος, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν.
Το λέμε αυτό γιατί οι ομοιότητες Ινδίας-Πακιστάν, φωτογραφίζουν τις Ελληνοτουρκικές διαφορές
Ινδικό μποϊκοτάζ σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν: Προτείνουν Ελλάδα για διακοπές
Ο κίνδυνος Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται
Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Ελλάδα, αφού κατά την άποψή μας ο κίνδυνος ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου αυξάνεται σημαντικά, λόγω των παρακάτω συνθηκών:
1. Ειρήνευση ΡΚΚ -Τουρκίας
Το ΡΚΚ συμμορφώθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα του ηγέτη του Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός και ειρήνευση με την Τουρκία.
Άρα ο Ερντογάν κλείνει ένα πολύ σοβαρό μέτωπο, εξοικονομώντας στρατιωτικές δυνάμεις από τη 2η Στρατιά που μπορεί να μεταφέρει σε Ανατολική Θράκη και μικρασιατική παράλια. Παράλληλα επιχειρεί να καταλαγιάσει το κουρδικό στο εσωτερικό.
2. Ο επικείμενος τερματισμός πολέμου στην Ουκρανία
Παρά τις διαφωνίες Ουκρανίας-Ευρώπης, το γεγονός ότι Πούτιν και Τραμπ συμφωνούν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ερμηνεύεται πως αυτός θα τελειώσει, με τους όρους να ικανοποιούν τον Ρώσο Πρόεδρο.
Αυτό για το Αιγαίο σημαίνει πως θα πάψει να έχει για τις ΗΠΑ την στρατηγική σημασία που είχε την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, αφού μέσω των ήρεμων νερών του έφθανε ασφαλής η Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Αλεξανδρούπολη και μέσω αυτής και Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην Ουκρανία.
Στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας Ελλάδος -ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο πεδίο βολής Ξάνθης προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία
3. Δεν θα υπάρχει πουθενά ανοιχτό πολεμικό μέτωπο
Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία και αυτός στη Λωρίδα της Γάζας, θα συνεπάγεται πως δεν θα υπάρχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο σε Ευρώπη- Μ. Ανατολή, πράγμα ασυνήθιστο εδώ και πολλά χρόνια.
Το να ανοίξει στη Μ. Ανατολή πολεμικό μέτωπο, με τον Τραμπ στις ΗΠΑ δεν μοιάζει πολύ πιθανό, ακόμη και του Ισραήλ κατά του Ιράν, αφού ένας πόλεμος μεταξύ Τεχεράνης-Τελ Αβίβ, θα ήταν οπισθοδρόμηση για τα Αμερικανικά σχέδια, που θέλουν τις ΗΠΑ να επικεντρώνονται στον Ειρηνικό κατά της Κίνας.
4. Ο Τραμπ δεν θα ενδιαφερθεί για να σταματήσει τον Ερντογάν
Άποψή μας είναι ότι ο Τραμπ δεν θα εμπλακεί άμεσα σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποτρέποντας τα χειρότερα, αφού τηρεί αποστάσεις από οτιδήποτε δεν συμφέρει οικονομικά τις ΗΠΑ, σκεπτόμενος ως επιχειρηματίας και όχι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως απέδειξε άλλωστε με το σχέδιο τερατούργημα για εκδίωξη των Παλαιστινίων από την γη των προγόνων τους και την μετατροπή της σε Ριβιέρα της Μεσογείου για λογαριασμό των ΗΠΑ.
5. Η Τουρκία είναι επιθετική και υπερ-εξοπλισμένη
Τέλος η Τουρκία δεν έχει κάνει βήμα πίσω αναφορικά με τις διεκδικήσεις σε βάρος μας, διατηρεί το Casus Belli εναντίον μας, ενώ συνεχίζει να υπερ-εξοπλίζεται.
Παράλληλα επιχειρεί να μπει από την "πίσω πόρτα" στον Ευρωπαϊκό στρατιωτικό πυρήνα, με την σύσταση ισχυρού αμυντικού βραχίονα από τις Βρυξέλλες να θεωρείται παραπάνω από δεδομένος το προσεχές χρονικό διάστημα.
Τέλος ο Τράμπ θαυμάζει τον Ερντογάν τον οποίο αποκαλεί φίλο του, με αποτέλεσμα η πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της στάσης" Πόντιου Πιλάτου" σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου.
Συνεπώς θα πρέπει να μην αιφνιδιαστούμε από τουρκική επίθεση, αφού στόχος αυτής θα είναι πάση θυσία να καταλάβει νησί ή νησιά μας στο Αιγαίο, αλλάζοντας το Status Qvo σε αυτό.
Η συνέχεια θα είναι ίδια με αυτή του Κυπριακού, κάτι που κανείς μας δεν επιθυμεί.