Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πανούργες νυχτερίδες το παίζουν σφήκες για να γλιτώσουν από τις κουκουβάγιες

Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις «ακουστικής μίμησης» στα χρονικά της Ζωολογίας, και σίγουρα η πρώτη στην ομάδα των θηλαστικών: ένα είδος νυχτερίδας που ζει και στην Ελλάδα μιμείται το βόμβο των σφηκών για να αποφύγουν τις αρπακτικές κουκουβάγιες.

Ο Άγγλος φυσιοδίφης του 19ου αιώνα Χένρι Ουάλτερ Μπέις είχε περιγράψει πρώτος περιπτώσεις ζώων που μιμούνται επικίνδυνα είδη για να αποφύγουν θηρευτές. Για παράδειγμα, ορισμένα έντομα μιμούνται τα ζωηρά χρώματα δηλητηριωδών ειδών για να δείχνουν απειλητικά και να μένουν προστατευμένα.

Η νυχτερίδα τρανομυωτίδα (Myotis myotis), ένα από τα μεγαλύτερα είδη νυχτερίδας στην Ελλάδα, είναι η πρώτη περίπτωση θηλαστικού που μιμείται έντομα, αναφέρουν ιταλοί ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση .

Ο Ντανίλο Ρούσο, ζωολόγος του Πανεπιστημίου της Νάπολης, παρατήρησε κάτι περίεργο με τις νυχτερίδες που αιχμαλώτιζε σε δίχτυα στο πλαίσιο οικολογικής μελέτης πεδίου: «Όταν πιάναμε τις νυχτερίδες για να τις βγάλουμε από το δίχτυ, πάντα βούιζαν σαν σφήκες» λέει ο ερευνητής.

Διαβάστε επίσης: 

Αρχικά ο Ρούσο και οι συνεργάτες του δεν γνώριζαν γιατί τα ιπτάμενα θηλαστικά αντιδρούσαν με αυτόν τον τρόπο. Το βούισμα θα μπορούσε για παράδειγμα να λειτουργεί ως συναγερμός που προειδοποιεί τις άλλες νυχτερίδες για την παρουσία της παγίδας.

Χρόνια αργότερα, ο Ρούσο αποφάσισε να βρει την απάντηση. Σε πρώτη φάση, εξέτασαν τις ακουστικές ομοιότητες ανάμεσα στους ήχους των νυχτερίδων και το βόμβο διαφόρων δηλητηριωδών εντόμων στην ομάδα των υμενόπτερων που περιλαμβάνει τις μέλισσες και τις σφήκες. Στην επόμενη φάση, έπαιξαν τους ήχους αυτούς σε ηχεία που είχαν τοποθετηθεί σε κλουβιά με κουκουβάγιες.

Τα αρπακτικά πτηνά αντιδρούσαν και απομακρύνονταν από την πηγή του ήχου, ενώ αντίθετα πλησίαζαν τα ηχεία όταν έπαιζαν ήχους ζώων που αποτελούν τροφή για τις κουκουβάγιες. Επιπλέον, η ακουστική ανάλυση έδειξε ότι η ομοιότητα με το βόμβο των σφηκών ήταν πιο σαφής όταν φιλτράρονταν οι συχνότητες που δεν μπορούν να ακούσουν οι νυχτερίδες.

Λαγκάρντ: Τι θα γίνει με την αγορά ομολόγων - Αισοδοξία για τον πληθωρισμό - Και μια συλλογή από… κουκουβάγιες

Πώς όμως γνωρίζουν οι κουκουβάγιες ότι οι σφήκες είναι επικίνδυνες και πρέπει να αποφεύγονται. Μια εξήγηση είναι ότι το ξέρουν από εμπειρία, καθώς μπορεί ενίοτε να δέχονται τσιμπήματα. Μπορεί όμως να πρόκειται για ενστικτώδη αντίδραση, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πουλιά ποτέ δεν φωλιάζουν σε σημεία όπου συχνάζουν σφήκες.

Σε κάθε περίπτωση, η εντυπωσιακή διαπίστωση της μελέτης είναι ότι η μίμηση που περιέγραψε ο φυσιοδίφης Μπέιτς μπορεί να συνδέει ζώα εντελώς διαφορετικών ομάδων, όπως τα θηλαστικά, τα πτηνά και τα έντομα.

«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κουκουβάγιες αντιστοιχούν στην εξελικτική πίεση που διαμορφώνει την ακουστική συμπεριφορά των νυχτερίδων ως αντίδραση σε δυσάρεστες εμπειρίες που έχουν οι κουκουβάγιες με δηλητηριώδη έντομα» σχολίασε ο Ρούσο.

«Είναι ένα από τα αναρρίθμητα παραδείγματα της ομορφιάς των εξελικτικών διαδικασιών!»

Tags
Back to top button