Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πανδημία: Μέθοδος χημικής ανακύκλωσης μετατρέπει μάσκες και γάντια σε νερό και ξίδι

Πεταμένες μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές, γυαλιά προστασίας: η πανδημία δημιούργησε βουνά αποβλήτων που στην καλύτερη περίπτωση καταλήγουν σε χωματερές.

Εκτός αν εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα η μέθοδος χημικής ανακύκλωσης που επινόησαν ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά: τα απόβλητα αρχικά τεμαχίζονται και στη συνέχεια εισάγονται σε ένα μηχάνημα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στους 300 βαθμούς και διοχετεύει νερό και αέρα υπό πίεση.

Περίπου μια ώρα αργότερα, το πρόβλημα έχει λυθεί. Τα απόβλητα έχουν μετατραπεί σε νερό, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα και οξικό οξύ, τη χημική ένωση στην οποία οφείλεται η μυρωδιά και η οξύτητα του ξιδιού.

Υδροθερμική αποδόμηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το ένα τρίτο των δομών υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο αδυνατεί να διαχειριστεί τα απόβλητα της πανδημίας, τα οποία πλέον «απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

 

Δεξιά, τεμαχισμένες μάσκες και γάντια. Αριστερά, το τελικό προϊόν της διαδικασίας είναι ένα διάλυμα οξικού οξέος (University of Auckland)

«Η τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε είναι μια διαδικασία υδροθερμικής αποδόμησης αποδόμησης και ανάκτησης που καταστρέφει τα απόβλητα πλήρως» λέει ο δρ Σαίντ Μπαρούσιαν του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, του οποίου η ομάδα συνεργάστηκε με ερευνητές των πανεπιστημίων του Ουοτερλού και του Οτάγκο στον Καναδά.

«Είναι μια καθαρή λύση χωρίς χημικά, η οποία θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε διεθνές επίπεδο» καμαρώνει.

Τα αέρια παράγωγα της διαδικασίας απλά απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, το νερό που απαιτείται μπορεί να ανακυκλωθεί και το οξικό οξύ μπορεί να αξιοποιηθεί στην παραγωγή απολυμαντικών, εξηγεί ο ερευνητής.

Έχει ήδη ετοιμάσει οικονομική ανάλυση που δείχνει ότι το κόστος της υδροθερμικής αποδόμησης είναι παραπλήσιο με το κόστος της υφιστάμενης διαδικασίας, την απολύμανση των αποβλήτων σε αυτόκαυστο και την ταφή τους σε χωματερές, προσφέροντας όμως μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος.

Οι δημιουργοί του συστήματος σχεδιάζουν τώρα την κατασκευή ενός μεγαλύτερου συστήματος και αναζητούν χρηματοδότες για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους στη Νέα Ζηλανδία και διεθνώς.

Άλλοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ έχουν αναπτύξει μέθοδο απολύμανσης του προσωπικού προστατευτικού ώστε να επαναχρησιμοποιείται.

Σε συνδυασμό, οι δύο τεχνικές προσφέρουν μια πλήρη λύση κυκλικής οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των αποβλήτων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Tags
Back to top button